Robotların kafasına insan beyni yerleştirsek ne olur?

Güncelleme Tarihi:

Robotların kafasına insan beyni yerleştirsek ne olur
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2016 14:22

Kısa cevap: Beyni bir robotun içinde canlı ve işlevsel tutmaya çalışmak, yapay zeka geliştirmeye çalışmaktan daha zor.

Haberin Devamı

Uzun cevap: Yapay zeka çalışmalarının amacı insan gibi davranabilen robotlar üretmek. Bunun için senelerdir hummalı bir çalışma yürütülüyor olsa da henüz o düzeye erişemedik. Peki onları zeki robotlara dönüştürmekten vazgeçip, kafalarına insan beyni yerleştirebilir miyiz?

İngiliz bilim-kurgu dizisi Doctor Who’yu izleyenler, dizide Cybermen adı verilen robotların, kafalarında insan beyniyle dolaşıp dünyayı ele geçirmeye çalıştıklarını hatırlayacaklardır. Canlı bir beynin, bir robotun kafasına yerleştirilmesi teknik olarak mümkün. Ancak bunu yapabiliyor olsak bile orada hayatta kalmasını sağlayamıyoruz. Diyelim ki beyni robotun kafasında canlı tutmayı başardık; beyindeki sinir hücrelerinden iletilen sinyallerin, robotun kollarına ya da bacaklarına ulaşıp hareket ettirmesini sağlayabiliriz. Örneğin insanlara takılan robot kol ve bacaklar bu şekilde çalışıyor.

Haberin Devamı

Ancak beyni robotun içinde canlı tutmak pek de kolay değil. Her şeyden önce, bir beynin işlevsel kalabilmesi için kan ve oksijen gibi bazı temel ihtiyaçları var. Bu ihtiyaçları sağlayacak özel bir yapı içine alsak bile, bir beyni insan bedeninin dışında çok uzun bir süre boyunca canlı halde tutamıyoruz. Dolayısıyla robotun kafasına insan beyni yerleştirip, onu canlı ve işlevsel bir şekilde tutmaya çalışmak, yapay zeka geliştirmekten daha zor.

popsci.com.tr Tarafından Hazırlanmıştır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!