Güncelleme Tarihi:
ABD’li milyarder iş insanı Elon Musk’ın beyin implant şirketi Neuralink, ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nden (FDA) beyin çipini ilk defa insanlar üzerinde denemek için onay aldı. Neuralink sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, FDA onayı, “Birgün, çok sayıda insana yardım edilmesini sağlayacak önemli bir adım” olarak nitelendi.
RET CEVABI ALMIŞTI
Musk, 2019 yılından beri, “felç ve körlük gibi ciddi rahatsızlıkları tedavi edeceğine” inandığı proje için şirketine insanlı klinik deneylere başlama izni verilmesi gerektiğini söylüyordu. 2016’da kurulan Neuralink, ilk olarak geçen yılın başında FDA onayı için başvurmuş, ajans bazı eksiklikleri sebep göstererek başvuruyu reddetmişti. FDA çalışanlarının ifadelerine göre, ajansın verdiği ret kararında Neuralink’in “önemli kaygıları gidermesi” gerektiğine işaret edilmişti. İşaret edilen kaygılar arasında cihazdaki lityum pillerin sağlığı, implant kablolarının beyin içine taşınma olasılığı ve cihazın beyin dokusuna zarar vermeden güvenle çıkarılması sorunu bulunuyordu.
1500 HAYVAN ÖLDÜ
Şirket, 2018’den bu yana yapılan deneylerinde hayvanları kullanıyor. İddialara göre bugüne kadar deneylerde kullanılan, aralarında koyun, domuz ve maymunların da bulunduğu yaklaşık 1500 hayvan öldü. Son olarak maymunlar üzerinde test edilen çiplerin, beyindeki sinyalleri başarıyla yorumlayabildiği ve cihazlara aktardığı bilgisi paylaşılmıştı. Öte yandan Neuralink, ABD Tarım Bakanlığı Genel Müfettiş Ofisi tarafından potansiyel hayvan refahı ihlalleri nedeniyle halihazırda soruşturma altında bulunuyor.
‘KENDİ ÇOCUKLARIMA AKABİLİRİM’
Musk, beyin implantlarının obezite, otizm, depresyon ve şizofreniyi tedaviden internette gezinme ve telepatiye kadar pek çok alanda işe yaracağını iddia ediyor. Aynı zamanda elektrikli otomobil markası Tesla ve sosyal medya sitesi Twitter’ın sahibi olan Musk, geçen yıl implantın güvenilirliğinden emin olduğunu kendi çocuklarına takılmasına izin verebileceğini söylerek vurgulamıştı. Uzay projeleriyle de öne çıkan ABD’li iş insanı, Mars’ı kolonileştirmek gibi çılgın hedefleriyle tanınıyor.