Ülkemizde her 100 bebekten en az birinde görülen, prematüre bebeklerde yüzde 45’e kadar çıkabilen inmemiş testisin özellikle ilk bir yıl içerisinde tedavisi son derece önemli. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Mehmet Celal Şen, inmemiş testisler hakkında bilinmesi gereken 5 önemli noktayı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#ÇocukÇocuk sahibi olmak için erkeklerde yeterli sperm sayısının olması önemlidir. Dünya sağlık örgütünün sınıflamasına göre menide milimetrede 15 milyondan fazla spermin olması normal olarak kabul edilmektedir. Bu miktarın altındaki değerler oligospermi yani sperm azlığı olarak değerlendirilir. Erkeklerdeki tüm yaşam boyunca menideki sperm sayısı değişken olabilmektedir. Çeşitli faktörler nedeniyle sperm miktarında dönemsel farklılıklar gözlenebilir. Sperm azlığının ne kadar erkekte görüldüğü kesin olarak bilinmemektedir. Çünkü sadece çocuk sahibi olamayan çiftlerin araştırılması sırasında yapılan sperm testiyle sperm azlığı konusunda fikir sahibi olunabilir. Oligospermisi olan erkekler de çocuk sahibi olabildiği bilinmektedir yani kesin olarak sperm azlığı olan erkek çocuk sahibi olamaz denemez. Ancak çocuk sahibi olma şansının artırılması için yeterli ve sağlıklı sperm varlığı istenen bir durumdur.
#SpermErkek çocuklarda; doğumda yüzde 4-5, 1 yaşındayken yüzde 1 oranında oldukça sık görülen inmemiş testis hastalığında doğru tanı konulması, çocukların tüm yaşamını etkileyen önemli bir karardır. Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Andıran, inmemiş testisin doğru tanısının konulmasında aile öyküsü ve gözlemin oldukça önemli bir faktör olduğunun altını çizerek, konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
#İnmemiş Testisİnmemiş testis sorununun erken doğan bebeklerde daha sık görüldüğünü belirten Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Andıran, inmemiş testis tedavisi ihmal edilirse problemin ileride kısırlık dahil birçok soruna yol açabileceğini söyledi.
#İnmemiş Testisİyi kalitede embriyo transferi yapılmasına rağmen uygulanan üç ve üzeri tüp bebek tedavisinde gebelik elde edilememesi durumu tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olarak tanımlanmaktadır. Bu olumsuz sonuçlara yol açan kadın ve erkek kaynaklı pek çok faktör vardır.
#Tüp BebekÇocuk sahibi olamama giderek artan sıklıkta tüm dünyada karşılaşılan önemli sağlık sorunlarından birisidir. Tanım olarak kısırlık (infertilite), bir yıllık süreçte korunma olmaksızın düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebelik durumunun oluşmaması şeklindedir.
#AzospermiTestisler, bebek anne karnında gelişim sürecinde iken karın arka duvarında oluşan, daha sonra hormonal ve mekanik birtakım faktörlerin etkisiyle aşağıya doğru hareket ederek gebeliğin sonuna doğru torbaya (skrotum) ulaşan organlardır. Testisler karın içinden aşağı doğru inişini tamamlayamamış, kasık kanalında veya karın içerisinde bir noktada kalmışsa bu durum inmemiş testis olarak adlandırılır.
#İnmemiş TestisErkeğin eşini gebe bırakabilmesinin birinci koşulu, çıkan meninin kadın genital sistemine ulaşabilmesidir. Bu şekilde meni sıvısı içindeki sperm hücreleri de yumurtaya erişerek döllenmeyi gerçekleştirebilecektir. Oysa bazı erkeklerde dışarı hiç meni çıkışı görülmez. Böyle durumlara aspermi demekteyiz.
#Aspermiİnfertilite erkek kaynaklı, kadın kaynaklı veya hem erkek hem de kadın kaynaklı olarak karşımıza çıkabilir. Çiftlerin 1 sene boyunca, kadınların 12 yumurtlama döneminde korunmasız cinsel ilişkiye girmesine rağmen gebeliğin oluşmaması şeklinde tanımlanabilen bu durum, erkeklerin ve kadınların eş zamanlı olarak muayene edilmesini gerektirir.
#SpermTestis tümörleri erkeklerde görülen tüm kanserlerin %1’lik kısmını oluşturan nadir kanser türlerindendir ancak 18–35 yaş arası genç erkeklerde en sık izlenen kanser tiplerinden birini oluşturmaktadır. Başlıca işlevi sperm üretimi ve erkeklik hormonu (testosteron) salgılamak olan bu organların kanserlerinin son yıllarda özellikle sanayileşmiş ülkelerde görülme sıklığı artmaktadır.
#TESTİS KANSERİ TEDAVİSİKadınların yumurta rezervini gösteren AMH testi sayesinde yumurta kıtlığı veya erken menopoz gibi olumsuzlukları tespit edebilir. Bu nedenle AMH üreme sağlığı açısından kadınlar hakkında sağlıklı veriler oluşturan bir test olarak önem taşır. Peki AMH nedir, ne anlama gelir? AMH testi ne zaman yapılmalı? İşte AMH ile ilgili tüm merak edilenler…
#AMHAzospermi son yıllarda sıklıkla karşılaşılan problemlerden biridir. Genellikle erkeklerde rastlanan sperm kaynaklı bir problem olan azospermi sorununun kısırlığa nasıl bir etkisi olduğu merak ediliyor. Peki, azospermi nedir, tedavisi var mıdır? İşte, azospermi belirtileri ve nedenleri...
#AzospermiHipospadias (peygamber sünneti), idrar deliğinin peniste normalde olması gereken yerin daha alt kısmında olması durumudur. Bu hastalarda penisin ön tarafında sünnet derisi tam olarak gelişmemektedir, halk arasında “peygamber sünnetli” ya da “doğuştan sünnetli” olarak tanımlanmasının sebebi de budur. Esas olarak penis içindeki idrar kanalının kısa kalması nedeni ile meydana gelen bu durumun çocuğun ilerleyen yaşlarda fiziksel ve psikolojik açıdan sorunlar yaşamaması için kısa süre içinde tedavi ettirilmesi gerekir.
#HipospadiasİZMİR Can Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Erdem Özbek, erkeklerde kısırlığın son yıllarda giderek artan ve sıklıkla karşılaşılan önemli bir sağlık sorunu olduğunu söyledi. Dr. Özbek, “Bir yıl içinde korunmadıkları halde gebelik sağlayamama oranı toplumda yüzde 15 civarında. İkinci yıl bu şans yüzde 50, üçüncü yılda ise yüzde 65. Bu verilere bakarak birinci yıldan sonra çiftlerin doğal yoldan çocuk sahibi olabilme şansı zaman içinde azalıyor” dedi.
#İzmirGeçtiğimiz ay gündemi epeyce meşgul eden konulardan biri de 2045 yılında modern dünya ülkelerinde erkeklerin sperm sayısının sıfıra ulaşacağı yönündeki tahmindi. Bu tahmin dünyanın saygın ve tanınmış epidemiyologlarından Dr. Shanna Swan’dan geldi.
#Sperm SayısıTESTİSLERİN ‘skrotum’ adı verilen bir cilt kesesi içinde, penisin alt kısmında asılı olan, oval biçimli iki küçük organ olduğunu belirten Ekol Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Osman Gücük, testislerin erkek üreme sisteminin bir parçası olduğunu söyledi.
#İzmirYeni doğan her yüz bebekten birinde görülen inmemiş testis problemi erken dönemde müdahale gerektirir. Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Andıran, inmemiş testisin neden tedavi edilmesi gerektiğini, gecikildiğinde ise nelere sebep olduğunu açıkladı.
#BebekKısırlık sorununun toplumda erkek ve kadında eşit oranda görüldüğünü söyleyen Tüp Bebek Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Çağcıl Yetim, “Sperm hareketlerini hızlandıran besinlerden nar ve domates kısırlık riskini azaltır. Araştırmalar düzensiz beslenen erkeklerde kısırlık riskinin fazla olduğunu göstermiştir.” dedi.
#Tüp Bebek Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Çağcıl YetimErkeklerde kısırlık son yıllarda giderek artan sıklıkta karşılaşılan önemli sağlık sorunlarındandır. Sanayileşme ve teknolojik gelişmeyle birlikte insan biyolojisinde değişikler meydana gelmiştir. Bu değişim üreme fonksiyonları üzerinde olumsuz bir etki yapmıştır.
#Sağlık