Çocuklarda İnmemiş Testis’e Dikkat

Güncelleme Tarihi:

Çocuklarda İnmemiş Testis’e Dikkat
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2015 10:54

ÇOCUKLARDA İNMEMİŞ TESTİS’E DİKKAT

El muayenesiyle tespit edilerek ameliyatla başarılı şekilde tedavi edilebilen inmemiş testis sorununda erken teşhis çok önemli. Medical Park Gaziantep Hastanesinde görev yapan Çocuk Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Serdar Şiyve, Çocuklarda ‘‘İnmemiş Testis’’ konusunda bilgiler verdi.
Op. Dr. Serdar Şiyve, ‘‘İstatistiklere göre inmemiş testis erken doğan bebeklerde normal zamanında görülen bebeklere oranla 3 kat daha sık görülür. 1 sene sonuna kadar inmemiş testislerin bir kısmı daha iner. Ancak bundan sonra artık inmez. Erkek çocukların cinsel organlarına ait en sık rastlanan anormalliktir. Her 100 sağlıklı erkek bebekten birisinde kalıcı bir hastalık olarak bulunur. İlk 1 sene geçtikten sonra mutlaka bir an önce tedavi edilmelidir’’ dedi.
İnmemiş testis, tecrübeli bir elin yaptığı dikkatli muayene sonrasında kasık kanalının bir yerinde ele gelir. Ancak hastaların beşte birinde testis ele gelmez. Böyle olduğunda iki ihtimal söz konusudur. Ya testis karın içindedir. Ya da yoktur. Böyle bir durumda en kesin tanı yöntemi ’laparoskopi’ dir. Yani bıçaksız ameliyat olarak da bilinen yöntemdir. Bu amaçla karın duvarında açılan delikten ince bir ışıklı mercek sokarak tüm karın içi görülür. Böylelikle testisin olup olmadığı kesin olarak saptanır ve karın içinde duruyorsa aynı yönteme devam edilerek torbaya indirilir.
İNMEMİŞ TESTİS NEDEN TEDAVİ EDİLMELİDİR
Zamanında tedavi edilmezse ileride çocuk sahibi olmayı engelleyeceğini ifade eden Şiyve, “Çok bilinen bir kısırlık sebebidir. Testisler ne kadar erken torbaya indirilirse bu risk o kadar azalır.
Kanser gelişebilir: İnmemiş testisli hastaların testislerinde ileride kanser gelişme riski normal erkeklere oranla 15 katı kadar daha fazladır.
Beraberinde kasık fıtığı da olabilir: Her zaman belirti vermese de inmemiş testisli hastaların % 65 kadarında ameliyatta fıtık da tespit edilir ve cerrahi tedavisi yapılır. Psikolojik ve estetik problem oluşturur. Yerine inişini tamamlamamış testis dışardan gelen travmalara daha açıktır.
Tedavi için en ideali çocuk bir yaşını doldurduktan sonradır. Ancak en geç 2 yaş bitimine kadar tedavi tamamlanmalıdır. Hangi nedenle olursa olsun inmemiş testis tedavisi 2 yaşın sonrasına bırakılmamalıdır. İnmemiş testisin olduğu tarafta fıtık da varsa o zaman hiç beklenmeden gerekirse 1 aylık bebekte de cerrahi tedavi uygulanmalıdır. Ehil ellerde ve çocuk cerrahisi uzmanlarınca yapılan ameliyatlardan sonra başarı oranı çok yüksektir. Ancak hormon tedavisi başarı şansı düşük, yan etki ihtimali büyük bir tedavi şeklidir” şeklinde konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!