Güncelleme Tarihi:
Testislerin ergenlikten itibaren kadının yumurtasını dölleyecek spermlerin yanı sıra testosteron hormonunu da ürettiklerini ifade eden Gücük, “Testis tümörleri nadir olmakla birlikte, 15-35 yaş arası erkeklerde sık görülür. Erkekteki tüm tümörlerin yüzde 1-2’sini kapsar. Testis tümörlerinin genel görülme sıklığı 100 binde 2-3 olarak bildirilmektedir” dedi.
BELİRTİLERİ NELER?
Testis kanserinin belirtileri hakkında bilgiler veren Opr. Dr. Gücük, kanserin genellikle sadece bir testisi etkilediğini vurguladı. Gücük, “Testiste şişlik, ele gelen sertlik, hassasiyet, ağrı, daha az sıklıkla göğüste şişlik, tümörün yayılımına göre öksürük (akciğer tutulumu), karındaki lenf bezlerini tutulumuna göre karın ağrısı, bulantı, kusma iştahsızlık, kilo kaybı, beyin tutulumuna bağlı nörolojik rahatsızlıklar, kısırlık ve sırt ağrısı, belirtiler arasında sayılabilir. Sık rastlanan bulgu ise ‘elle hissedilen ağrısız şişlik’tir” diye konuştu.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Testis kanserinde uygulanan başlıca tedavi yöntemleri hakkında bilgiler veren Gücük, “Cerrahi müdahale, radyoterapi, kemoterapi, tümörün türüne ve evresine göre kombine tedavidir. ” ifadelerini kullandı.
KENDİ KENDİNE MUAYENE
KENDİ kendine muayenenin erken teşhise yardımcı olduğunu belirten Opr. Dr. Osman Gücük, en iyi muayene zamanının, testislerin üzerindeki derinin yumuşadığı sıcak bir duş sonrası olduğunu söyledi. Gücük, şöyle dedi: “Her bir testisi iki elinizle muayene edin. Orta parmaklarınız testisin altında, başparmağınız üstünde olmak üzere parmaklarınızın arasında testisinizi nazikçe çevirin. Sol testisin sağa göre daha sarkık olması normaldir. Spermi taşıyan ve biriktiren yumuşak ve kanallı olan epididimi bulun, ele gelen kitle, sertlik, ağrı ve şişliğin olup olmadığını kontrol edin. Muayeneyi yaparken bir ay önceki muayenenizden farklı olan durumlara dikkat edin, anormal bulgular varsa not edin ve üroloji hekimine mutlaka başvurun.”
TÜMÖRÜN OLUŞUMU
Opr. Dr. Osman Gücük, “Yumurtanın doğumdan sonra torbalarda değil kasık kanalında ya da karın içerisinde kalmış olması (inmemiş testis), geçirilmiş enfeksiyonlar, kabakulak enfeksiyonları, yumurtaya gelen darbeler, yumurtaların normal büyüklüğünün altına düşmesi, kimyasal ve çevresel kanserojen maddeler etkilemektedir” dedi.
AMELİYAT SONRASI CİNSEL YAŞAM
BİR yumurta alınmak zorunda kalındığı zaman erkeklerin psikolojik anlamda etkilenmesi ve bu yüzden cinsel yaşamın da sıkıntıya girmesinin söz konusu olduğunu belirten Opr. Dr. Osman Gücük, bu yüzden psikolojik etkiyi ortadan kaldırmak için silikon protezin alınan yumurta yerine konabildiğini bildirdi. Bunun dışında bir yumurtanın alınmasının kişinin cinsel yaşamını etkilemediğini ve diğer testis normal olduğu sürece kısırlık da yaşanmadığını kaydeden Gücük, şu bilgileri verdi: “Ancak karın içindeki lenf bezlerinin temizlenmesi ameliyatı gerçekleştirilirse, meni fışkırması ile ilgili bazı sinirler zedeleneceği için kişi genellikle dışarı boşalamaz. Buna kuru orgazm denir. Kişi zevk alsa da boşalma yaşanmaz. Bu durumda kişi çocuk sahibi olamayabilir. Bu yüzden ameliyat öncesinde kişinin spermi alınarak ileride tüp bebek için kullanılabilir. Ayrıca ışın tedavisi ya da kemoterapide de 5 yıl gibi bir süreyle sperm oluşumunda sorunlar ortaya çıkabilir ve kısırlık oluşabilir. Bu yüzden yine tedavi öncesinde kişinin spermi alınabilir.”