Grip virüsü olarak da bilinen influenza özellikle de sonbahar ve kış aylarında çok hızlı bulaşan bir hastalıktır. Özellikle de influenza A ve B virüsleri, grip olan kişilerin hapşırması, konuşması ya da öksürmesi durumunda havaya yayılan damlacıkların solunması sonucunda bulaşır. Aynı zamanda virüsle kirlenmiş yüzeylere temas edilmesi sonucunda eller aracılığı ile kişiden kişiye çok rahatlıkla bulaşır. İnfluenza A Nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İnfluenza A Nedir?FLiRT isimli yeni bir COVID-19 varyantıyla karşı karşıyayız. Uzmanlar “Bulaşıcılığı önceki varyantlardan daha yüksek ve yaz aylarında vaka sayıları artabilir” diyor. FLiRT ailesinden olan KP.2 varyantınınsa mayıs başı itibariyle enfeksiyonların yaklaşık yüzde 28’inden sorumlu olduğu belirtiliyor. COVID-19’daki güncel durumu doktorlarla konuştuk.
#COVID-19Bacağındaki ve kasığındaki batık kılları almaya çalışırken ölümcül bir enfeksiyona yakalanan ve günlerce komada kalan adamın yaşam mücadelesi kız kardeşi tarafından sosyal medya platformu TikTok'ta paylaşıldı.
#SepsisGrip, genellikle kendi kendine iyileşme eğilimi gösterse de bazı durumlarda çok ağır sonuçlara yol açabiliyor. ABD’de yaşayan Allison Miller'ın hastalığı da başta sıradan bir gripti. Semptomları ağırlaşıp hastaneye kaldırılan Miller, birkaç günün sonunda sol bacağını kaybetti. Peki grip nasıl oluyor da ağır hastalıklara dönüşebiliyor? Gribin normal seyrinin dışına çıktığını nasıl anlarız? En çok kimler risk altında? İşte Allison Miller’ın yaşadıkları ve uzman görüşleri…
#SağlıkSevgili okurlarım, çocuklarımıza nasıl bir dünya ve gelecek bırakacağız diye düşünürken; aslında belki sormamız gereken başka bir soru “Çocukları nasıl bu hale getirdik, çocukları ne kadar sağlıklı yetişkinler olarak bırakacağız?” olmalı.
#Enver HasanoğluKoronavirüs, grip ve RSV birlikte büyük bir solunum yolu hastalıkları dalgası yaratmış durumda. Hastaneler dolup taşarken, hastalıklar birbirine karışıyor çünkü semptomların birçoğu ortak… Peki hastalığımızın ne olduğunu nasıl ayırt edebiliriz? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkTürkiye’de resmi olarak ilan edilen bir salgın yok ancak hastanelerin özellikle de çocuk acil bölümleri inanılmaz yoğun. 9 yaşındaki oğlum dahil sınıfındaki 20 arkadaşı da bu hafta hastaydı. İshal, kusma ve hele de geceleri hırıltılı, dinmeyen bir öksürük ile acile başvuranların sayısında geçen yıla göre önemli bir artış var. Nedeni üçlü salgın: COVID-19, grip ve RSV. Dünya Sağlık Örgütü de bu ‘üçlü salgın’ için alarm verdi. Özellikle grip ve RSV’nin aynı anda görülmesi oldukça tehlikeli. Peki, bu yıl neden böyle bir salgın var? Ve dahası ne yapmak gerekiyor? Sordum.
#RSVHavaların soğuması ve mevsim normallerine inmesi ile birlikte özellikle üst solunum yollarına bağlı enfeksiyonlarında artış gözlemlendi. Özellikle yaşlılar ve çocuklar arasında artan bu enfeskiyonlar ise tridemi olarak adlandırılıyor. Peki, tridemi nedir?
#TridemiDünyayı etkisi altına alan koronavirüsün alt varyantlarıyla benzer semptomlar gösteren grip bu yıl gücünü daha da artırdı. Özellikle gribin kış mevsimini geride bırakan Güney Yarım Küre’de hâlâ etkisini sürdürmesi Kuzey Yarım Küre için uzmanları endişelendiriyor. Peki ülkemiz başta olmak üzere Avrupa'da salgın ne zaman başlayacak? Grip aşısı yaptırmalı mıyız? Uzmanlar anlattı.
#GripBulaşıcı hastalıkların birçoğunun bildirimi zorunlu olmaktadır. Özellikle günümüzde tüm dünyayı saran COVID-19 salgını dünya üzerinde bulunan bulaşıcı hastalıklardan yalnızca bir tanesidir. Bunun yanında dünyada AIDS, Akut Kanlı İshal gibi pek çok bildirimi zorunlu hastalık bulunmaktadır. Bu bakımdan bildirimi zorunlu olan hastalıkların neler olduğunu ve bu hastalıklar ile alakalı birçok konuyu öğrenebilir ve günlük hayatta kolaylıkla kullanabilirsiniz. Bildirimi zorunlu hastalıklar nelerdir ve nereye bildirilir? Bildirimi zorunlu hastalıkların grupları ve listesi (B, C ve D Grubu) nedir detayları ile derledik.
#SağlıkSon aylarda özellikle çocuklarla gözlemlenen influenza bir salgın olarak değerlendirilmese de bulaşıcılığı ve belirtileri nedeniyle mevsimsel bir grip olarak toplumda etkin bir rol oynuyor. Yıllar içerisinde toplumda sık görülen influenza virüsleri sürekli değişiyor. Peki, influenza aşısı bu gripte ne kadar etkili, ne zaman yapılmalı? İşte influenza aşısı hakkında merak edilenler...
#İnfluenza AşısıOmikron, Delmikron derken COVID-19 virüsünün orijinal halinin sahalarda olduğu bile konuşulmaya başladı. Bir kez Omikron kapsak dahi yeniden ikinciyi kapabildiğimiz de varsayımlar arasında. Omikron ve pandemi hakkında gerçekleri Prof. Dr. Derya Unutmaz ve Dr. Sevgi Salman Ünver’den dinledik.
#OmikronKış aylarıyla birlikte gribal enfeksiyonlar sıklıkla araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Bu virüsler arasında kuş gribi olarak bilinen avian influenza da son günlerde halk arasında merak edilenlerden biri oldu. Kuş gribi A virüsleri genellikle insanları enfekte etmese de, bu virüslerle nadiren insan enfeksiyonu vakaları bildirilmiştir. Peki kuş gribi nedir, nasıl bulaşır? İşte kuş gribi belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilenler...
#Kuş Gribiİnfluenza, başlıca burun, boğaz, bronşlar ve bazen akciğerleri etkileyen, hafif veya ağır bir seyir gösterebilen, bulaşıcı viral bir hastalık. A, B, C olmak üzere 3 tip influenza virüsü var. Halk arasında grip olarak bilinen influenza ile ilgili açıklamalarda bulunan uzmanlar, Influenza koronavirüs kadar tehlikeli olduğunun altını çiziyor. Peki, influenza nedir, nasıl bulaşır? İşte influenza belirtileri
#İnfluenzaYüzyıllar önce erizipel salgınları ciddi ve sıklıkla ölümcül enfeksiyonlara neden oldu. Günümüzde erizipel, penisilin veya diğer antibiyotikler alındığında hızla temizlenen oldukça hafif ve nispeten nadir bir enfeksiyondur. Peki, Erizipel nedir tüm detayları ile derledik.
#ErizipelYıllarca bilim çevrelerini ikna etmeye çalıştı ama bütün kapılar yüzüne kapandı. Bugün ise Covid-19’un sonunu getirebilecek kişilerden biri olarak Nobel’e layık görülüyor. Dünyanın umudu haline gelen mRNA teknolojisini ve bu teknolojinin ardındaki Katalin Kariko'yu daha yakından tanımaya ne dersiniz?
#Katalin KarikoDünya genelinde pek çok ülkenin sipariş ettiği ve uygulamaya başladığı Pfizer/BioNTech aşısının uygulanmasına 2 Nisan itibarıyla Türkiye'de de başlandı. İşte BioNTech aşısı hakkında kamuoyunun aklındaki sorular ve o soruların yanıtları...
#BiontechKuş gribi belirtileri, Rusya'dan gelen tedirgin edici haberlerin ardından bir kez daha gündeme geldi. Son haftalarda Japonya'yı alarma geçiren kuş gribinin, Rusya'da ilk kez insana bulaştığının tespit edildiği açıklandı. Ülkedeki yetkililer virüse karşı aşı geliştirebileceklerini duyurdu. Tıp dilinde 'Avian İnfluenza' olarak tanımlanan kuş gribi belirtileri arasında yüksek ateş, boğaz ağrısı ve nefes darlığı görülebiliyor. Hastalık hayatı risk doğurabiliyor. İşte, Kuş gribi belirtileri, tedavi ve aşısıyla ilgili merak edilen bilgiler.
#Kuş Gribi NedirViral varyant özellikleri, mutasyon virüs vakasının ülkemizde görülmesinin ardından gündeme geldi. Bilim Kurulu Toplantısı sonrası değerlendirmelerde bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Bu mutasyon sayıları giderek artmaya devam ediyor ama vaka sayılarında önemli oranda bir etkisinin şu an olmadığını görüyoruz." dedi. Birkaç yeni mutasyona sahip bir virüsle ortaya çıkan 'varyant'ta virüsün insan hücrelerine daha kolay tutunabildiği uzmanlar tarafından bildiriliyor. Peki, koronavirüs varyantı nedir? İşte, koronavirüs varyantı ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Mutasyon Virüs NedirKuş gribi, Japonya'yı alarma geçirdi. Ülkenin Chiba bölgesinde görülen kuş gribinin insanlara bulaşma riski nedeniyle 410 bin tavuğun itlaf edileceği duyuruldu. Koronavirüs salgını devam ederken Japonya'dan gelen kuş gribi haberi endişeye neden oldu. Hasta hayvanların akıntıları ve temas yoluyla bulaşan kuş gribi yüksek ateş, boğaz ağrısı ve nefes darlığı gibi semptomlar gösteriyor. Tıp dilinde 'Avian İnfluenza' olarak tanımlanan kuş gribi hayati risk oluşturabiliyor. İşte, kuş gribi belirtileri ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgiler.
#Kuş GribiKoronavirüste gelişen yeni mutasyonlar bilim insanlarının yaptığı çalışmalar ile ortaya çıkmaya devam ediyor. İngiltere ve Brezilya'da farklı mutant varyant tespit edilmesi dünyada endişeye neden oldu. Diğer yandan Güney Afrika’da ilk kez görülen Koronavirüs (Covid-19) varyantı ABD'ye sıçradı. Ülkenin Güney Karolina eyaletindeki iki kişide yeni varyant tespit edildi. Birkaç yeni mutasyona sahip bir virüs, orijinal virüsün "varyantı" olarak adlandırılıyor. İşte, koronavirüs varyantı ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Koronavirüs Varyantı NedirDünyada ilk koronavirüs vakasının görülmesinin üzerinden tam bir sene geçti. Türkiye, 9 aydır bu virüsle mücadele ediyor. Dünyanın COVID-19 yüzünden girdiği karanlık tünelden çıkış ışığı olan aşılar hakkında merak edilenleri, alanında uzman yedi biliminsanına sorduk, hepsi bu çalışmalardan umutlu: “Faz III çalışmaları sonuçlanmış ve bağımsız kurumlarca onaylanmış tüm aşılar etkili olur; önemli olan yeterli miktarda aşıya en erken tarihte ulaşabilmek...”
#GazetehaberleriZorlu Covid-19 pandemisi sürecinde kış kapımızda ve mevsimsel grip sezonu başlıyor. Akıllarda birçok soru var. Mevsimsel grip nedir? Grip nasıl bulaşır? Grip belirtileri nelerdir? Grip hastalığının komplikasyonları nelerdir? Kimler risk grubunda? Grip hastalığı nasıl tedavi edilir? Grip tedavisinde antibiyotik kullanmak işe yarar mı? Gripten nasıl korunabiliriz? Grip aşısı nedir? Kimlere grip aşısı yapılmalı? Grip aşısı ne kadar süre korur? Grip aşısını ne zaman yaptırmalıyız? Her sene grip aşısı yaptırmalı mıyız? gibi birçok sorunuzun cevabını yazımda bulabilirsiniz.
#Gripİnfluenza halk arasında grip olarak da bilinen virüs türüdür. Etkisine göre vücut içerisinde bronşları, burnu, boğazı ve akciğerleri sarabilen İnfluenza, bulaşıcı etkiye sahiptir. İnfluenza A,B ve C olmak üzere 3 farklı türü bulunmaktadır. İnfluenza türleri, farklı salgınları ifade edebilmektedir. Peki, İnfluenza belirtileri nedir ve İnfluenza A ve B pozitif çıkması ne anlama gelir? İşte, İnfluenza hakkında merak edilen tüm detaylar
#İnfluenzaSon dakika haberi: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunuyor. Bakan Koca, '21 Eylül'de yüz yüze eğitim başlayacak mı?' sorusuna, "21 Eylül'de okulların temelde açılmasından yana bir yaklaşım içindeyiz. Bu kademelendirme tarzında olur" şeklinde cevapladı
#Fahrettin Koca