İnce bağırsak, insan sindirim sisteminin uzunluğunun %75'ini ve yüzey alanı olarak da %90'ını teşkil ettiği halde tüm sindirim sisteminde oluşan tümörlerin sadece %1'i ince bağırsak kaynaklıdır. İnce bağırsak kanserinin görülme yaşı ortalama olarak 55-60 arasındadır. Crohn hastalığı veya bağışıklık sistemi baskılanmış olan kişilerde ince bağırsak kanseri daha sık görülmektedir. Peki, ince bağırsak kanseri tam olarak nedir?
#İnce Bağırsak KanseriYapılan bazı araştırmalara göre kanser vakalarının %20 kadarının, Epstein-Barr virüsü ve hepatit B gibi bulaşıcı ajanlara bağlı olduğunu gösteriyor. Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği'nin yakın tarihli bir raporu, dünya genelindeki kanser vakalarının yüzde 13'ünün enfeksiyonlara bağlı olduğunu, bazı tahminlerin yüzde 20'ye kadar çıktığını açıkladı. Yani enfeksiyonların neden olduğu kanserler düşündüğümüzden çok daha yaygın. Peki hangi enfeksiyonlar kansere yol açabilir?
#KanserZ kuşağı şu sıralar ‘hızlı yaşlanma’ ile gündemde… TikTok kullanıcısı olan fenomen Jordan Howlett’in geçtiğimiz günlerde ortaya attığı “Günümüzde Y kuşağı yaşlarından daha genç görünürken, Z kuşağı çok daha yaşlı görünüyor” teorisi sosyal medyada popüler oldu. ABD'li araştırmacılar da bu düşünceyi destekledi. Peki Z kuşağı neden yaşından büyük görünüyor?
#Sağlıkİngiltere'nin Torquay kentinde yaşayan 34 yaşındaki Sophie Louise Wright aylarca kaburgalarının altındaki ağrı ve kusma nöbetleri ile mücadele etti. Gittiği doktorlar sorununun reflü olduğunu söylediler ancak bağırsak kanseri olduğunu öğrendiğinde dünyası altüst oldu.
#ReflüUzmanlar genellikle ciddi bir şeyin işareti olmasa da inatçı karın ağrılarını görmezden gelmenin tehlikeli olabileceği konusunda uyarıyor. Çünkü hayati organlar karın bölgesinde yer alıyor ve bu bölgedeki ağrı, apandisit ya da böbrek enfeksiyonundan kaynaklı olabiliyor. Londra'da yaşayan aile hekimi Dr. Hana Patel, Daily Mail'e yaptığı açıklamada, karın ağrısının tam olarak nerede olduğuna bakarak ağrının sebebinin anlaşılabileceğini söyledi. İşte karın ağrılarının yerleri ve işaret ettiği hastalıklar…
#Karın AğrısıKarın ağrıları, kramplardan şişkinliğe, mide rahatsızlıklarından iştah kaybına pek çok semptoma eşlik ediyor. Peki her karın ağrısı aynı mı? Ağrının yerinin size sorununuz hakkında çok önemli ipuçları verdiğini biliyor muydunuz? İşte ilginç detaylar…
#Karın AğrısıDemir eksikliği vücudumuzun ihtiyaç duyduğu demir elementinin çeşitli nedenlerle karşılanmaması durumudur. Demir eksikliği dünyada en sık görülen kansızlık çeşidi olan demir eksikliği anemisinin nedenidir. Demir eksikliği durumunda kanda oksijen transportunda görev alan alyuvarların sayısı ve alyuvarların içindeki hemoglobin azalarak kansızlık meydana gelmektedir. Demir ayrıca hücrelerimizde başta enerji üretiminde olmak üzere birçok enzimin yapısında önemli görevler üstlenmektedir. Bu nedenlerle demir eksikliği durumunda insanda en önemli şikayet enerji yoksunluğu olmaktadır.
#Demir Eksikliğiİltihaplı bağırsak hastalığı (İBH), sindirim sisteminizin kronik yani uzun süreli iltihaplanmasını içeren bozuklukları tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Üseratif kolit (ÜK) ve Crohn hastalığı (CH) inflamatuvar bağırsak hastalıkları çatısı altında yer alan iki hastalık olarak tanımlanır. Aynı hastalık grubu içinde yer alsalar da nedenleri, klinik seyirleri ve tedavi yöntemleri birbirlerinden ayrı özellikler gösterir.
#İltihaplı Bağırsak HastalıklarıTürkiye’de kolon kanserinin yaygın olmasının en büyük nedenlerinden birinin yeme alışkanlığı olduğunu dile getiren Genel Cerrahi / Cerrahi Onkoloji Bölümü'nden Prof. Dr. İlker Sücüllü, “Kırmızı et, işlenmiş et ürünleri, aşırı yağlı ve kalorili gıdalar ve bir takım yiyeceklerin yüksek ısıda pişirilmesi (mangal,ızgara gibi) ile ortaya çıkan kimyasal ürünlerin kolon kanseri riskini arttırdığı net olarak bilinmektedir” dedi.
#Kolon KanseriProstat kanseri ülkemizde her 5-6 erkekten birinde görülebilen oldukça yaygın bir kanser türüdür. Tedavisi çoğunlukla prostat bezinin cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Son yıllarda cerrahi tedavide Da Vinci Robotu kullanılmaya başlanmıştır. Bu alanda Prof. Dr. Volkan Tuğcu’nun geliştirdiği ‘Tuğcu Bakırköy Tekniği’ ile prostat kanserinin robotik tedavisinde iyi sonuçlar alınmış ve tüm dünyada kabul görmüştür.
#ProstatKarın ağrısı ve kilo kaybı, Crohn hastalığının en tipik belirtisini oluşturuyor… Aslında bağırsak hastalığı olsa da, eklemlerden cilde, gözlerden damara kadar pek çok bölgede sorunlar oluşturabiliyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Hülya Hamzaoğlu Crohn hastalığını, belirtilerini ve tedavisini anlattı.
#CrohnKadınların yaşam döngüsü içerisinde fizyolojik bir süreç olarak tanımlanan menopoz dönemi ortaya çıkan önemli biyolojik, psikolojik ve sosyal değişimler nedeniyle aslında kritik bir geçiş dönemidir. Yaşam kalitesini düşüren belirtileri nedeni ile çoğu kadını sosyal hayatından uzaklaştıran menopoz dönemi alınacak önlemler ile daha keyifli geçirilebilir.
#Genel SağlıkKadınların yaşam döngüsü içerisinde fizyolojik bir süreç olarak tanımlanan menopoz dönemi ortaya çıkan önemli biyolojik, psikolojik ve sosyal değişimler nedeniyle aslında kritik bir geçiş dönemidir. Yaşam kalitesini düşüren belirtileri nedeni ile çoğu kadını sosyal hayatından uzaklaştıran menopoz dönemi alınacak önlemler ile daha keyifli geçirilebilir.
#MenopozUzmanların teşhisi en zor konulan kanser türlerinden biri olarak gösterdiği pankreas kanserinde ileri yaş, sigara, alkol kullanımı ve yağlı-kızarmış yiyeceklerin büyük risk faktörlerinden olduğunu bildiriliyor. Bu kanser türü hakkında bilgi sahibi olmak isteyen vatandaşlarda, pankreas kanseri hakkında bilgi almak için araştırma yapıyor. Peki, pankreas kanseri belirtileri neler?
#Pankreas Kanseri Belirtileri Neler?Pek çok hastalık, iç organlardaki hasarlar ve diğer sağlık problemleri cildimizden anlaşılabiliyor. Sağlıklı bir insanın cildi ile hastalık sahibi insanların ciltleri aynı olmuyor ve aynı görünmüyor. Hatta bazı hastalıklar direkt olarak ciltteki belirtiler ile teşhiş edilebiliyor. Bu yüzden cildinizin verdiği sinyallere dikkat etmeniz gerekiyor. Sağlık yaşam için cildiniz hangi sinyalleri veriyor? Öğrenmek ister misiniz?
#Cildinizin Verdiği Sinyallere Dikkat