8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Berlinli kadınlarımız da farklı etkinlikler düzenledi. Türk-Alman İşverenler Birliği (TDU), Atatürkçü Düşünce Derneği Berlin-Brandenburg (ADD), cemevi, CHP Berlin tarafından ayrı ayrı düzenledikleri etkinliklere farklı nesillerden çok sayıda kadınlarımız katıldı.
#ALMANYATürkiye Cumhuriyeti 100. yaşını kutluyor. Bundan tam bir asır önce Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları, Birinci Dünya Savaşı sonunda yıkılmış bir imparatorluğun küllerinden yeni bir ülke kurdu. Cumhuriyet’in yetiştirdiği nesiller bağımsız, onurlu, gururlu vatandaşlar olarak her alanda başarılara imza attı. Hey Gidi Yıllar sayfamıza konuk olmuş, farklı alanlardan ve Türkiye’nin farklı bölgelerinden duayen isimlerin anı ve değerlendirmeleriyle Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun; daha nice başarılı 100 yıllara!
#İTÜCumhuriyet’in 100. yılında “Ulus, Cumhuriyet’ine sesleniyor” sloganıyla Doğan Kitap’ın başlattığı ‘Cumhuriyet’e Mektuplar’ projesi kapsamında dileyen herkes, Cumhuriyeti’nin anlamı ve başardıkları üzerine yazıp toplumla paylaşabilecek. Proje kapsamında yazılan mektuplardan derlenecek bir kitabı da yayımlanacak.
#Cumhuriyet’E Mektuplar- İsmini Reşat Nuri Güntekin koymuş. İlk yapımcılık tecrübesi 10 yaşlarındayken… Sahneye oyuncu olarak 14 yaşında adım attıktan sonra tiyatroya tam 50 senesini vermiş. Son 18 yıldırsa onu Türkiye’nin en uzun soluklu dizilerinden Arka Sokaklar’ın ‘Rıza Baba’sı olarak izliyoruz. Dizi setlerinde ‘Ankara’dan gelen adam’ olarak nam salan Ergin, “Rolü yüceltmek aktörün işi. Oyunculuk bu zaten. Öbürü odunculuk olur” diyor...
#Rıza Baba“Arka Sokaklar”ın Rıza Başkomiser’i Zafer Ergin, 81 yaşında olmasına rağmen 50’lerinde göstermesinin sırrını anlattı: “İki öğün beslenirim. Hep düzenli ve disiplinli yaşadım. Vücuduma, cildime iyi bakarım. Son 3 yıldır yürüyor ve yüzüyorum. Genlerim iyidir. Ailemizde herkes uzun yaşar.”
#Zafer ErginGünlük hayatın koşuşturmasında kitap okumaya vakit bulamayanlar için yaz tatili iyi bir fırsat. Yol boyunca, deniz kenarında, bir ağaç gölgesinde okunan kitaplar hayatımızı güzelleştiriyor... Yola çıkmadan bavulumuza atacağımız kitapları seçmek de önemli. Kitap eki editörleri, eleştirmen ve yazarlara favori yaz kitaplarını sorduk. Kimi roman, kimi bilimkurgu, kimi polisiye okumayı seviyor.
#KitapDünya Çevre Günü, 1972’den bu yana her yıl 5 Haziran’da kutlanıyor. Gidişata baktığımızda her yıl biraz daha yok olmasını kutluyor gibi görünsek de hâlâ anlam ve önemi büyük. Zira en büyük imtihanımız çevreyle. Hazır imtihan demişken biraz alıştırma yapmakta fayda var.
#Dünya Çevre GünüPolisiye öykü ve romanlarıyla tanıdığımız Önay Yılmaz, bu kez bir aşk romanına imzasını attı. Yaşanmış hikayelerden yola çıkarak kurguladığı “Cemre Düştü” adlı romanı, Kitapyurdu Yayınları’ndan çıkıyor ve sadece aynı yayın grubunun (www.kitapyurdu.com) internet sitesinde satılacak.
#Sayım ÇınarMersin’de yaşayan Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ 109 yaşına girdi. Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, eşi Sembol Tarhan’la birlikte sürpriz yaparak Çığ’ı evinde ziyaret etti. Tarhan çiftine sürprizleri dolayısıyla teşekkür eden Çığ, gençlere tavsiyelerde de bulundu.
#Muazzez İlmiye ÇığMuazzez İlmiye Çığ, kariyeri ve hayatı ile merak ediliyor. Osmanlı Devleti bünyesinde dünyaya gelen Türk vatandaşı bir sosyologdur. Ailesi köken olarak Kırımlı göçmenlerden olup babası Kırım'dan Amasya, Merzifon'a, annesi ise Kırım'dan Bursa'ya göçmüştür. Peki, Muazzez İlmiye Çığ kimdir? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler
#İlmiye ÇığYeni yıla sayılı gün kaldı… O güzel ve lezzetli masalar kurulmadan yeni yıl karşılama, kutlama alışkanlıklarımızdan yola çıkalım ve tatlı bir ön hazırlık yapalım. Hangi pastayı ya da tatlıyı yapacağınızı seçin; yılbaşı için tarifler hazırladım…
#GingerbreadTürkiye Sümeroloji ve Sümerolog terimlerini Muazzez İlmiye Çığ ile tanıdı. Muazzez İlmiye Çığ , Amerika’dan Almanya’dan Finlandiya’dan gelen uzmanlarla birlikte her biri Sümeroloji literatüründe birer kilometre taşı olan yayınlar yaptı. Peki, Sümeroloji nedir? Sümerolog kimlere denir? İşte Sümeroloji bilimi hakkında bilgiler
#SümerolojiHaziran 1935’te 2795 No’lu kanun ile resmen hayata geçirilen Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Ankara’da bugün Küçük Tiyatro’nun bulunduğu Evkaf Apartmanları binasında derslerine başlamıştır. 1946’da Üniversiteler Kanunu’yla Ankara Üniversitesi’ne teşekkül etmiştir.
#YAZAR