Yine uzun bir bayram tatili eşiğindeyiz. Binlerce kişi tatil ya da aile ziyareti için yollara düşecek. Son yıllarda ölümlü kaza sayısı azalsa da, yaralanmaların arttığını görüyoruz. Hayat kaybı yaşanmamasının sebeplerinden biri de doğru acil müdahalenin yapılması.
#Acil Müdahale200 bin kişiyi evsiz bırakan, binlerce insanın hayatını kaybettiği, yaralandığı 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin üzerinden 25 yıl geçti. O dönem depremin yaralarını sarmaya uğraşırken bir yandan da olası İstanbul depremi konuşulmaya başladı. Resmi kurumlar projeler hazırlıyor, çalıştaylar düzenleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri kentsel dönüşüme odaklandı; kamu binaları, köprüler, viyadükler güçlendiriliyor. Vatandaş riskli binasını yenilesin diye mali destek kampanyaları yapılıyor. Ama dönüşüm, olması gereken hızda değil. “İstanbul depreme hazır mı, neler yapıldı, yapılmalı” diye işin uzmanlarına, yetkililere sorduk.
#Necla BayraktarSıcaktan bunalan kediler, susuzluktan dili dışarıda köpekler ve kaçacak gölgeyi zor bulan kuşlar… Yazın büyük mücadele veren dostlarımıza karşı sorumluluklarımızı nasıl yerine getireceğiz? İlkyardım gerekirse veterineri aramak, hemen serin bir ortama alıp üzerine ıslak havlu koymak ve su içirmek önemli. Ayrıca gölge alanlar sağlamak, her zaman temiz ve taze suya eriştiklerinden emin olmak da gerek.
#Kedi6 Şubat depremleri 11 ilin altını üstüne getirdi. Bir anda milyonlarca insan ihtiyaç sahibi durumuna geçti. İlk andan itibaren bölgeye yardımlar yağdı. Yardım çoktu ama kaynaklarla ihtiyaç sahipleri özellikle ilk günlerde doğru şekilde bir araya gelemedi. Peki, bunu yapmak çok mu zor? Kolay değil elbette ama imkânsız da değil. İnsani yardım ve tedarik zincirleri konusunda çalışan Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burcu Balçık dijital imkânları ve yardım lojistiği ilkelerini kullanarak neler yapabileceğimizi anlattı.
#6 Şubat DepremleriYıkıcı bir deprem, İstanbul gibi büyük bir şehirde güvenlik açığına neden olabilir. Emekli Emniyet Müdürü Feramuz Erdin’e göre, ortaya çıkabilecek kaosa, yağma ve hırsızlık olaylarına müdahale etmek, dezenformasyona izin vermemek için mutlaka önceden çok detaylı planlar yapılması gerek.
#Olası İstanbul Depremiİstanbul’un depreme hazırlık çalışmalarında en öncelikli alanlardan biri riskli binaların güçlendirilmesi. Güçlendirmenin nasıl yapılacağı konusunda çok sayıda yöntem öneriliyor. Bunlardan biri de Japonya’da sıkça uygulanan ‘çelik kafes’ yöntemi. İşte bu yöntemin detayları ve uzmanların depreme hazırlık önerileri...
#Depremİstanbul’da çürük binaların yenilenmesi, dönüşümün finansmanı ve olası bir deprem sonrası ulaşım, tahliye, haberleşme, barınma, gıda, güvenlik gibi hayati konularda yapılması gerekenleri uzmanlara sorduk.
#Olası İstanbul DepremiDeprem insan psikolojisinde de yıkımlar yaratıyor. Yaşadığımız felaket elbette en başta afet bölgesindeki insanların psikolojisinde tahribata yol açtı. Ama aynı zamanda televizyon başından, gazetelerden, sosyal medyadan yaşananları takip eden herkesi de derinden sarstı. Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Ejder Akgün Yıldırım psikolojik olarak bu dönemde ruh sağlığımızı korumanın yollarını anlattı.
#DEPREMÇalışanların motivasyonu ve güdülenmesi üretim sürecini olumlu ya da olumsuz yönde etkiler. 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren motivasyon ve iş verimliliği kapsamında birçok kuram geliştirilmiştir. Bunlar arasında en bilinen Amerika psikolog Frederick Herzberg'e ait olan çift faktör kuramıdır. Herzberg çift faktör kuramı nedir? Hijyen faktörleri ve motive edici faktörler nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Eğitimİstanbul büyük deprem korkusuyla yaşarken uzmanlar daha önce alınacak hayat kurtaran önlemleri anlattı: Evdeki eşyaları sabitleyin. Deprem anında dışarı çıkış planı ile afet çantası hazırlayın. Toplanma yerini saptayın. Şehir dışından bir irtibat numarası belirleyin. Evinizin dayanıklılığını kontrol ettirin.
#GazetehaberleriTaksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde meydana gelen yangın faciası yürekleri ağza getirdi. İnşaatı yapan ‘Serelyapı A.Ş. & Uyanıklar Ltd. Adi Ortaklığı’ adına yapılan açıklamada “Tüm malzemelerde idarenin onayı alındı. Malzemenin kalitesi ile ilgili bir sorun yok” denildi. Olay yerini inceleyen uzmanlar ise “Yönetmeliğe aykırı yanıcı malzeme (köpük) tespit edildi” dedi.
#Taksim Yangınİngilizce açılımı Baby Led Weaning (BLW) olan bebek liderliğinde beslenme, 6. ay itibariyle anne sütüne takviye olarak başlanan ek gıdaların püre, meyve suyu, çorba gibi sıvı form halinde bir yetişkin tarafından verilmesi yerine, bebeklerin kendi açlık işaretlerini izleyerek kendini beslemesidir. Bu yöntem, bebeğin el- göz koordinasyonunun yanı sıra; yiyeceklerin tadını, kıvamını, kokusunu öğrenerek duyusal gelişiminin de gelişmesine yardımcı olur. Parmak gıda olarak adlandırılan besinleri bebeklerin kendi baş parmak ve işaret parmağı yardımıyla tüketmesi amaçlanır.
#Bebeklerde BeslenmeArabalara göre daha kolay ulaşım sağlama imkânı olan motosikletler, özellikle gençler arasında oldukça popüler bir hâl aldı. Motosiklet sahibi olmak isteyen kişilerin yapması gereken ilk şey ise motosiklet almaktan ziyade ehliyet almak. Peki, motosiklet ehliyeti nasıl alınır? Motosiklet ehliyeti almak için kaç yaşında olmak gerekli? Motosiklet ehliyeti için başvuru şartları neler?
#MotosiklerOkullarda güvenli bir iklimin oluşturulması için temel koşullardan birisi tüm paydaşların yani yönetici, öğretmen, aile, çalışanlar ve güvenlik görevlilerinin bilinçlendirilmesi ve işbirliğinin sağlanmasıdır. Paydaşların kendilerini özgür, barışçıl ve güvende hissettiği bir okul ortamının yaratılması, eğitimin etkili olarak yapılabilmesi için şart.
#ServisAdana'da eşi ile sorun yaşayan ve tartışan genç bir kadın kendini nehire atarak intihara teşebbüs etti. Daha sonra genç bir komiserin kendisini sudan çıkarıp suni teneffüs ile kalp masajı yapması dikkat çekti. Aslında iyi niyetle yapılan bu hareket genç kadını kurtarmak bir yana ölümüne neden olabilirdi. Sebebi ise ilkyardımın baştan sona yanlış yapılıyor olması.
#AdanaÇalışmayı sevmeyen her insan gibi, başarılı olmayan her öğrencinin de mutlaka bunun için bir bahanesi olur. Psikolojik Danışman Dr. Nevin Dölek, bazı derslerde başarı göstermeyen öğrencilerin çeşitli bahanelere sığındığı düşüncesinde. Dölek, “Ben akıllı değilim, çalışmaya vaktim yok, öğretmen çok sıkıcı demeyin, motive olup ders çalışın” dedi. Dölek’in önerileri şöyle:
#Öğretmen