Güncelleme Tarihi:
Ä°lkyardım eÄŸitimi almış ve bunu doÄŸru yapabilen biri gerçekten hayat kurtarabilecekken yanlış yapıldığında saÄŸlıklı,Â
CANLI HASTAYA SUNİ TENEFFÜS VE KALP MASAJI ÖLDÜREBİLİR
Medical Park Bahçelievler Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Akif Vatankulu videodaki ilk yardımı şöyle yorumladı, "Bu görüntüdeki en büyük yanlışlık, hastanın kalp ve solunumunda bozukluk olduğundan emin olmadan canlı bir hastaya suni teneffüs ve kalp masajı yapılmaya çalışılmasıdır. Kaldı ki bu normal bir kalbin bile durmasına sebep olabilecek yanlış bir uygulamadır."
NEFES ALIP ALMADIÄžINA BAKILMALI
Peki ilk yardımda nelere dikkat edilmeli? Doç. Dr. Vatankulu konu ile ilgili şu önerileri verdi:
Bu gibi baygın görünen hastalarda acil müdahale yapılırken öncelikle yapılması gereken hastanın nefes alıp almadığına ve kalp atışlarının düzgün olup olmadığına bakılmalıdır. Hastanın göğüs kafesinin hareket edip etmediğine bakılarak solunumun durup durmadığı anlaşılabilir. Kalbinin atıp atmadığına ise çene kemiğinin altında, boyunun üst kısmındaki bölgeden nabız kontrol edilebilir. Bu yapılamıyorsa hastanın bilekten nabzına bakılabilir. Bunların hiç biri yapılamıyorsa kulak hastanın göğsüne dayanıp kalbin atıp atmadığına hızlı bir şekilde bakılabilir.
AĞIZ İÇERİSİNDE BİR MADDE OLUP OLMADIĞI KONTROL EDİLMELİ
Bundan sonra eğer solunum ve kalbinde durduğundan emin olunur ise çok hızlı bir şekilde öncelikle ağız içerisinde herhangi bir madde olup olmadığı tespit edilmeli, boğulmak üzere olan hasta yan çevrilip ciğerlerindeki su boşaltılmaya çalışılmalıdır. Hastanın yanında diz üstü çökerek iki eli birleştirip dirsekleri kırmadan sadece üst vücudun yükü ile ritmik aralıklarla saniyede iki kez bir an önce orta-alt göğüs bölgesine göğüs kafesini 7- 8 santimetre içe çöktürecek şekilde ara vermeden kalp masajı yapılmalıdır.
GÖĞÜS KAFESİNİ YUKARI ÇEKECEK ÜFLEMELER YAPILMALI
Kalp dolaşım daha önemli olduğu için kalp masajı daha ön planda olmalı, ikinci bir kişi varsa hastanın çenesini yukarı öne kaldırıp hava yolunun tam açılması sağlanarak burnundan veya ağzının tamamını kapsayacak şekilde dakikada 15- 20 kez göğüs kafesini yukarı çıkaracak üflemeler yapılmalıdır. Kalp çalışmamışsa masaj işlemi daha ön planda olmak üzere durdurulmadan sağlık elemanları gelene kadar devam etmelidir.
OLAY NASIL OLMUÅžTU?
Olay, Adana'nın Seyhan ilçesi'nde meydana geldi. İddiaya göre, eşi İsa D. (35) ile ekonomik nedenlerden dolayı tartışan Fatma D. (32), evden çıkıp Seyhan Nehri kıyısına geldi. Fatma D., burada bir süre düşündükten sonra terliklerini çıkartıp nehre atladı. Bu sırada motosikletiyle nehrin kenarına gelip sigara içen Uğur Büyükaslan, kadının atladığını görünce suya doğru koştu.
Büyükaslan elini uzattı ancak kadın tutamadı. Bunun üzerine Büyükaslan, üzerindeki montu çıkartıp kadına doğru uzatarak tutmasını istedi. Büyükaslan, montu tutan kadını çekerek nehirden çıkardı. Olay yerine gelen Erdoğan Çıtak Yarbaşı Polis Merkezi ekipleri, yuttuğu suyun etkisiyle kendinden geçen kadına yağmur nedeniyle açtıkları şemsiyenin altında müdahale etti. Komiser Müslüm Aras ise, üzerindeki montu ve kazağı çıkartıp kadının üzerine örttü.