11. yüzyılda kaleme alınmış olan Genji'nin Hikayesi adlı kitap dünya edebiyatındaki ilk roman kabul edilir. Türk edebiyatında ise ilk roman 19. yüzyılda yazılmıştır. Bunun en büyük nedeni Osmanlı döneminde, 6 yüzyıl boyunca Divan edebiyatına öncelik verilmesidir. Divan edebiyatı yazarları daha çok gazel, kaside, şarkı ve mesnevi türünde eserler kaleme almıştır. İlk Türk romanı nedir? Yazarı kimdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İlk Türk Roman Nedir?Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM'deki grup toplantısında açıklamalarda bulundu. Kürsüde tarihi bir konuşma yapan Erdoğan, Devlet Bahçeli'nin geçen hafta yaptığı 'terör son bulsun' çağrısına destek vererek "Devlet Bey, vatan sevgisinin, milliyetçiliğin ne olduğunu ne manaya geldiğini en açık şekilde izah etmiştir. Son çağrılarını bu çerçevede okuyanlar tarihi fırsat penceresini görmekte ve heyecanlanmaktadır. Bu cumhuriyet Türk'ün de Kürt'ün de cumhuriyetidir." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca "Bizim Irak ve Suriye'nin kuzeyindeki bölücü örgüte ve terör baronlarına hiçbir çağrımız yoktur." ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanKitaplarını severek okuduğum, merhametli, uzlaştırıcı ve herkesin gözüyle algılayıp esprili yaklaşımı olan, en sevdiğim bilge dostumla sohbet ediyormuşum gibi kitaplarını okuduğum İclal Aydın ile Urladam’da bir araya geldim. Bugüne kadar 16 kitabı çıkmış, ‘Üç Kız Kardeş’ kitabı dizi olmuş yazarın son kitabı ‘Salkım Sokak No: 3’ü hemen alıp okumanızı tavsiye ediyorum. Hem güldüm hem de ağladım... Müthiş… Samimi, ajitasyona kaçmadan, sade ve çok kuvvetli anlatıma sahip olan ‘Salkım Sokak No: 3’, aslında günümüz Türkiyesini, farklı kültürleri bir arada tutmayı medeni bir şekilde başaran İzmir’in bir mahallesinden, bir çocuğun gözünden anlatıyor. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de gürültülü, çığırtkan değil de sakin, dingin, istikrarlı başarıların insanı, yazar İclal Aydın ile sizleri bir araya getiriyoruz. İlham almaya ve ilham olmaya devam…
#Sponsorlu İçerikKitaplarını severek okuduğum, merhametli, uzlaştırıcı ve herkesin gözüyle algılayıp esprili yaklaşımı olan, en sevdiğim bilge dostumla sohbet ediyormuşum gibi kitaplarını okuduğum İclal Aydın ile Urladam’da bir araya geldim. Bugüne kadar 16 kitabı çıkmış, ‘Üç Kız Kardeş’ kitabı dizi olmuş yazarın son kitabı ‘Salkım Sokak No: 3’ü hemen alıp okumanızı tavsiye ediyorum. Hem güldüm hem de ağladım... Müthiş… Samimi, ajitasyona kaçmadan, sade ve çok kuvvetli anlatıma sahip olan ‘Salkım Sokak No: 3’, aslında günümüz Türkiyesini, farklı kültürleri bir arada tutmayı medeni bir şekilde başaran İzmir’in bir mahallesinden, bir çocuğun gözünden anlatıyor. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de gürültülü, çığırtkan değil de sakin, dingin, istikrarlı başarıların insanı, yazar İclal Aydın ile sizleri bir araya getiriyoruz. İlham almaya ve ilham olmaya devam…
#1Resmi tatil başladı. Bu yıl bayram ara tatile denk düşünce ailece de değerlendirilecek upuzun bir haftamız oldu. Tatile çıkmayıp da şehirde kalacaklar için gastronomiden kültür-sanata uzanan önerilerle bir rehber hazırladık. İster İstanbul’un tarih kokan semtlerinde gezin, ister Ankara Kaleiçi’nde... İster uzun zamandır görmek istediğiniz sergiye gidin isterseniz gece hayatına ‘akın’... Şehirdeki seçenekler size bayram ettirecek.
#BayramSene 1910’lar… Diyarbakır’ın kadim Ulu Camii’ndeyiz. Avluda, elinde gümüş bir kaşıkla tek başına bir kız çocuğu duruyor; bir yandan etrafta ailesini arıyor bir yandan gözyaşı döküyor. Kentin ileri gelenlerinden Cizrelizadeler ona kol kanat geriyor. Ama hikâyesini hiçbir zaman öğrenemiyorlar. Bu kız çocuğunun torunu bugün 8 ülkede 100’den fazla şubesi olan kafe zinciri BigChefs ile Türkiye’nin en başarılı girişimcilerinden Gamze Cizreli. Hikâyenin başladığı yerde buluştuğumuz Cizreli, “Misafir ağırlamayı ‘culinary academy’de değil, Diyarbakır’ın ‘başım gözüm üstüne’ kültüründen öğrendim” diyor.
#BigchefsYazarlığının 40. yılını kutlamaya hazırlanan, edebiyat dünyamızın usta ismi Mario Levi ile buluştuk; 19 yaşında aşk acısını dindirmek için yazdığı ilk hikâyeden bugüne uzanan yolculuğunu dinledik. Levi, “Yazmak benim için bir hayata tutunuştu. Edebiyatın trajediden kaynaklandığına inanıyorum. Hayat toz pembe diye edebiyat olmaz; bir şey içinizi acıtacak” diyor. Kurgu dışı dünyada mutluluğun formülünü ise, “Sevmek” diye veriyor.
#Mario LeviEdebiyat kelimesine karşılık olarak Türkçede 2 farklı sözcük eş anlamlı şekilde kullanılabilir. Aynı anlamı taşıması ile beraber amaca uygun tek başına veya cümle içerisinde değerlendirmek mümkün. Peki edebiyat kelimesinin eş anlamlısı nedir? Edebiyatın eş anlamı ile örnek cümleler (TDK) üzerine merak edilen bilgiler.
#TDKBu yıl da Eşref Kolçak anısına düzenlenen 2. Gemlik Film Festivali’nin kısa film bölümünün jüri başkanı Hale Soygazi oldu. Usta oyuncuyla festivali ve oyunculuğun hayatındaki yerini konuştuk. Soygazi, “Oyunculuk insanın kendini keşfetmesidir. Başka bir meslekte kolay kolay elde edemezsiniz. Zaten oyunculuk dünyaya farklı bir açıdan bakmaktır” dedi.
#Hale SoygaziGeçen haftaki Berlin gezimde Berlin Filarmoni Orkestrası’nı izleme fırsatı bulmuştum. Berlin Filarmoni Orkestrası Binası’nın akustiği etkileyiciydi. Bina mimar Hans Scharoun tarafından tasarlanmış ve akustik uzmanı Lothar Cremer’in yardımıyla da tamamlanmış.
#Lili SohnYazar Buket Uzuner, son yüzyılda gezegene, doğaya, hayvanlara, çocuklara, kadınlara gösterdiğimiz saygısız tavra duyduğu öfkeyle 2008 başında yazmaya başladığı ‘Tabiat Dörtlemesi’nin son romanı ‘Ateş’ ile karşımızda. Yazar “İnsan haksızlıklara karşı isyan etmez, çığlık atmazsa çıldırıyor. Benim çığlığımsa yazarak anlatmak” diyor.
#Buket UzunerTürkiye’nin entelektüel hayatının en renkli isimlerinden gazeteci-yazar Hıfzı Topuz bu hafta 100 yaşına bastı! Onunki Nişantaşı’nda bir konakta başlayıp 1960’ların Paris’inden Afrika’ya, oradan Türkiye’nin en sevilen yazarlarından biri olmaya uzanan bol serüvenli bir hikâye… Cumhuriyet’in ilan edildiği yıl dünyaya gelen Topuz; 2 büyük savaş ve birçok devrime tanıklık etti, çok etkili isimlerle mülakatlar yaptı. Peki bir asır boyunca neler gördü, onu en çok neler etkiledi? Topuz, 100’üncü yaşını kutlarken sorularımızı yanıtladı. Nice yıllara!
#Hıfzı TopuzD&R’ın kapalı oturum gerçekleştirdiği online söyleşilerinin son konuğu Türk edebiyatının en popüler ‘polisiye’ yazarlarından Ahmet Ümit oldu. Ümit, yazarlık serüveninden Nâzım Hikmet sevgisine, hazırlıkları devam eden 'Komser Nevzat' dizisinden annesinden yadigâr masallara kadar merak edilen pek çok konuyu sevenleriyle paylaştı.
#Ahmet ÜmitKoronavirüs salgını nedeniyle ara verilen Berlin Yunus Emre Enstitüsü’nün ‘Kütüphane Sohbetleri’ yeniden başladı. İlk etkinliğin konuğu Berlin’de yaşayan yazar Nesrin Kişmar ve biyografisini kaleme aldığı Irak Türkmenlerinden Ganim Authman oldu. Söyleşiyi, enstitü adına Merve Fatma Ören sundu.
#Almanya-KoronavirüsYunanca kökenli bir sözcük olan fantastik kelimesi düşsel ve masalsı anlamına gelir. Destan ve şiir dışında masal ve fabl türü eserlerde de fantastik anlatım tekniklerinden faydalanılır. Bu teknik, realist anlatım yöntemleriyle taban tabana zıttır. Gerçek hayatta yaşanması mümkün olmayan şeyler, fantastik ögelerle bezenmiş olan hikayelerde ve romanlarda da sıklıkla karşımıza çıkar. Fantastik anlatımın genel özelliklerini örnek kitaplar ve cümlelerle derledik.
#FantastikTürk Edebiyatı yoğun bir şekilde şiir, roman, derleme gibi eserlerden meydana gelmektedir. Bu bakımdan da Türk Edebiyatı zengin bir edebiyat olarak görülmektedir. Dönem eserlerinde dönemin özellikleri, varsa savaşların etkileri ve ilgili döneme ait toplum yapısının etkileri de görülebilmektedir. Çağdaş Türk edebiyatında en yoğun kısa hikaye derlemesi denildiğinde karşımıza Göç Zamanı kitabı çıkmaktadır. Göç Zamanı kimin eseridir, kim tarafından yazılmıştır, konusu nedir, özeti hakkında bilgi, türü ve özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
Bir edebi eserde anlatımı güçlendirmek ve detaylandırmak için birçok yöntem kullanılır. Bu yöntemlerden biri de metnin ana fikrini hayali karakterler üzerinden okura sunmaktır. Leyla ile Mecnun, Yusuf ile Züleyha ve Aslı ile Kerem gibi karakter odaklı halk hikayeleri ve mesneviler, bu tür eserlere örnek olarak gösterilebilir. Şiirlerde de verilmek istenen duygu ve mesaj, çeşitli karakterler üzerinden aktarılabilir. Seyfi Baba şiirinin konusunu ve özelliklerini örnek dizelerle derledik.
Duvar birçok şiir, öykü ve romanda ilk anlamıyla değil sembolik ve metaforik olarak kullanılmıştır. Örneğin Jean - Paul Sartre'ın "Duvar" isimli romanında, özgürlüğü elinden alınan insanların esareti anlatılır. Şiir türündeki eserlerde de duvar kelimesi, yakın anlamlarda kullanılır. Duvar şiiri hangi şaire aittir? Bu şiirin türü ve konusu nedir tüm detayları ile derledik.
Yapım ekleri dörde ayrılır. 1- İsimden fiil yapan ekler. Örnekler: Ak - Aklamak. 2- Fiilden Fiil Yapan Ekler: Sevmek – Sevdalanmak 3- İsimden isim yapan ekler: Sav- Savcılık 4- Fiilden isim yapan ekler: Çözmek - Çözüm. İsimden isim yapan ekler konusunu örnek kelimeler ve cümlelerle derledik.
#EğitimÖykü ve roman yazımında kullanılan pek çok farklı yazım tekniği bulunmaktadır. Bu teknikler pek çok özellik bakımından farklılık göstermektedir. Bunlardan birisi de bilinç akışı tekniğidir. Türk ve Dünya Edebiyatında bu tekniğe göre yazılmış birçok roman ile karşılaşmak mümkündür. Peki, bilinç akışı tekniği nedir ve özellikleri nelerdir? Bilinç akışı tekniği kullanan yazarlar ve romanları sizlere detaylıca derledik.
#Eğitim16. yüzyılda literatüre girmiş olan entrika kelimesi, dilimize İtalyancadan geçmiştir. Orijinal dilinde intrico şeklinde yazılan kelimenin sözlük anlamı hiledir. Maddi kazanç sağlamak ya da iki kişinin arasını bozmak için yapılan gizli şeyler entrika olarak nitelendirilir. Bu kelime edebiyatta terim anlamında kullanılır. Entrika ne demek, ne anlama gelir? Sizin için Entrika kelimesinin TDK sözlük anlamını örnek kelimeler ve cümlelerle derledik.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile bir görüşme yapacağını ifade ederek, “Döner dönmez gerek Sayın Putin'le gerek Sayın Zelenskiy’le görüşmeler yapma kararlılığım var. Bu görüşmelerde her ikisine şahsım, milletim adına teşekkürlerimi ifade edip “Artık hedefimiz bir an önce sizi bir araya getirmek” diyeceğiz. Temenni ediyorum ki inşallah bir araya getirme noktasında kendilerinden bir tarih kaydını alırız” dedi. Erdoğan, “Rus ve Ukraynalı heyetlerin İstanbul'da gerçekleştirmiş oldukları görüşmelerin barış sürecine anlamlı bir ivme kazandırdığına inanıyorum” ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Garantörlük konusunda da biz, Ukrayna’nın güvenliğini teminen garantör ülkelerden biri olabiliriz, buna ilke olarak sıcak bakıyoruz" dedi. Asgari ücrette ara zam ile ilgili de Erdoğan, “Ben vatandaşıma onu aldatacak, yani yapmayacağımız veya yapamayacağımız bir şeyi söylemeyi doğru bulmam. Asgari ücreti tespit için bir komisyon var. Her sene toplanıyor. Dolayısıyla da bunun vakti aralıktır. Vakti geldiğinde de asgari ücretle sorumlu olan sendikalar ve Çalışma Bakanlığım otururlar konuşurlar, adımı atarız. Durum bu. Fevkalade bir durum olup olmadığı noktası orada yine tartışılır.. Olağanüstü bir gelişme olduğu zaman biz bunlara da kapalı değiliz” dedi. Erdoğan, "Biz vatandaşımıza ucuz et yedirmekte kararlıyız. Tarım Bakanımız önce ülkemizin dört bir yanında çalışmasını yapacak, ondan sonra da ithalde de neler yapabiliriz, bunun üzerinde de ayrıca çalışmasını sürdürecek" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanPostmodernizm akımı, 20. yüzyılın ikinci yarısında ve modernizme tepki olarak doğmuş olan bir sanat akımıdır. Postmodern edebiyatın kökeni ise, Dadaizme kadar uzanır. Bu sanat akımına bağlı eserler veren sanatçılar ''Büyük Anlatı'' geleneğinin yıkıldığını söyleyerek klasik anlatı unsurlarının tümünü reddetmiştir. Postmodern roman nedir, özellikleri ve anlatım teknikleri nelerdir sizler için derledik.
#Eğitim