Toplamda pazartesi 25 (22-3) Grand Slam kazanan Fransa Açık’ta 15 (14-1) zaferi bulunan ikiliden beklenti büyük. Roland Garros’nun kahramanı Rafael Nadal ve varisi Carlos Alcaraz, oyunlarda İspanya’yı temsil ediyor. İspanya’nın kırmızısında buluşan ikili şimdiden rüya takım yakıştırmalarının sahibi durumunda.
#Paris2024Son dönemde çoğu sohbet, başlığa taşıdığımız bu üç kelime üzerinden dönüyor. Geceleri uykuya dalamıyor, gündüzleri sıcaktan pişiyoruz. Hep yorgunuz. Dünya 21 Temmuz’da kaydedilen en sıcak günü yaşadı, belli ki alışmamız lazım. Uzmanlardan sıcaklarla baş etmenin yollarını öğrendik.
#Melis YılmazDaha sevgili Fedon denize bile düşmeden sıcaklar öyle bir bastırdı ki... Çoğumuz ondan önce ya Boğaz’ın ya Ege, Akdeniz’in ya da henüz üstü bile açılmayan kapalı bir havuzun serin sularına çoktan bıraktık kendimizi. Türkiye genelinde sıcak hava dalgası etkisini sürdürüyor. Gerçi bugün itibari ile hava bir tık serinleyecek hatta İç Anadolu Bölgesi bir miktar yağmur da alacak ama sonrası yine tufan... Bu yaz sıcaklık rekorları kırılacak. Geçtiğimiz yıl İstanbul, 41.3 derece ile son 85 yılın rekorunu kırmıştı. Bu yıl termometre 42-43’ü görecek. Peki ne oldu da sıcak daha haziranın başında birdenbire bastırdı? Bu yılın farkı ne? Ve dahası beynimiz kavrulmasın, kalbimiz teklemesin diye ne gibi önlemler alınmalı?
#Hava SıcaklıklarıGece yatağa yatıyor dönüp duruyor ama bir türlü uyuyamıyor musunuz? Ya da öyle bir gün yaşadınız ki uyudunuz uyandınız ama hâlâ bir gözünüz yastıkta mı? İşte tıpkı beslenme gibi hayatımızın vazgeçilmezi olan, sabahları kendimizi dinlenmiş ya da yorgun hissetmemiz üzerinde önemli bir etkisi olan sağlıklı ve kaliteli bir uyku için yapılması gereken tüm ipuçları bu haftaki yazımızda...
#UYKUTürkiye’yi etkisi altına alan "Eyyam-ı Bahur" olarak adlandırılan sıcak hava dalgası etkisini göstermeye başladı. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Pro. Dr. Şen canlı yayında uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Şen, "Sağlık açısından risk teşkil ediyor. Geçen kesinlikle dışarı çıkmayın demiştik. Bugünkünde ise hakikaten dışarı çıkmayın işiniz yoksa, haftaya erteleyin işlerinizi" dedi. Öte yandan Şen, "Salı günü ise soğuk hava geliyor. Serinleyeceğiz hepimiz. Serinleyeceğiz derken ortalamanın 1-2 derece aşağısına düşecek" ifadelerini kullandı.
#Eyyamı BahurÜlkemiz kavurucu sıcakların etkisi altında. Nemin de artmasıyla “Esmiyor” dedirten sıcaklara karşı, şişeler dolusu soğuk su içerek serinlemeye çalışsak da pek işe yaramıyor. Geriye son çare soğuk bir duş kalıyor. Ancak uzmanlar, havaların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği şu günlerde duş sıcaklığı konusunda dikkatli olunması gerektiğini söylüyor. Peki kavurucu yaz sıcaklarında doğru duş sıcaklığı nasıl olmalı? Aşırı soğuk duş hangi rahatsızlıklara neden olabilir?
#SağlıkOrtalama hava sıcaklıkları geçtiğimiz hafta içerisinde 3 kez üst üste rekor kırdı; küresel ortalama sıcaklığın 17.23 derece olduğu 6 Temmuz, “kaydedilen en sıcak gün” olarak kayıtlara geçti. Bitti mi? Hayır. Son 13 gündür tarihin en sıcak günlerini yaşıyoruz. Peki bitecek mi? Bir hayır da buna gelsin. Bugün dünü, dün evvelsi günü aratacak. Elbette ‘kış kışlığını yaz yazlığını yapacak’ ancak ne oldu da daha yaşarken cehenneme düştük derseniz de cevabını Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz veriyor: “Bu daha fragman. Sene sonuna daha 170 gün var ve en az yarısına yakını ‘en sıcak gün’ olacak. Sebebini bence sen de herkes de gayet iyi biliyor: Küresel Isınma ve İklim Değişikliği.”
#Sıcak Havaİnsan vücudunda olumsuz durumlara karşı bazı reaksiyonlar görülebilir. Bu belirtilerden biri de çeşitli nedenlere bağlı olarak kendini gösteren sırt kaşıntısıdır. Kansızlık, uyuz ve egzama gibi farklı sebeplere bağlı olarak meydana gelebilen bir cilt sorunudur. Deri üstünün kaşınması olarak kendini gösterir ve kişinin günlük hayatını oldukça olumsuz etkiler. Kaşınma hissi kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bazı kişilerde sık sık görülebilirken bazılarında hiçbir neden yokken durduk yere görülür. Sırt kaşıntısı ve vücutta kaşıntı neden olur? Sırt kaşıntısına neler iyi gelir? İşte, merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
#Sırt KaşıntısıYıllardır su ile ilgili kafalarımız karışık çünkü sağlığımız için en iyi su sıcaklığının ne olması gerektiği konusunda her kafadan bir ses çıkıyor. Kalkar kalkmaz ılık su için diyen var, soğuk su yağları parçalıyor metabolizmayı hızlandırıyor diyen var, sıcak su yağları yakar diyen var. Peki hangisi daha faydalı? Sıcak su mu soğuk su mu içelim? Yoksa suyun sıcaklığının hiçbir önemi yok mu? Tüm bu söylenenlerin bilimsel dayanağı var mı?
#SağlıkDüzenli olarak meydana gelen en can sıkıcı ağrılardan biri adetliyken yaşanan ağrılardır. Her ay yenilenen bu durumun elbette belli başlı bazı sebepleri bulunmaktadır. Peki adetliyken karın ağrısı neden olur, nasıl geçer ve ne iyi gelir? Regl döneminde karın ağrısına iyi gelen şeyler hakkında detayları derledik.
Emziren annelerin en az bir kez karşılaştığı sorunlardan birisi de süt kanallarının tıkanmasıdır. Bu durum, acı verici ve çok rahatsız edici bir durumdur. Tıkalı süt kanalları, meme uçlarında ani bir ağrı hissine yol açar. Süt bezesi nasıl dağılır, nasıl geçer sizler için derledik.
#Süt BezesiDaha çok kadınlarda görülen sorunlardan biri ateş basmasıdır. Özellikle menopoz dönemindeki kadınlar ile beraber gebelik döneminde ortaya çıkan problemler arasında yer alır. Peki, ateş basması neden olur? Ani terleme sebepleri nelerdir? Ateş basmasına ne iyi gelir tüm detayları ile derledik.
#Neden OlurEnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı'dan flaş sözler... Savaşçı, "Yapılan son çalışmada koronavirüs geçirenlerde geçirmeyenlere göre 37 kat daha fazla kalp kası iltihabı tespit edildi. Çok ciddi bir seriydi bu. Aşılanıp korunmak aslında kalp kası iltihabından bizi daha çok koruyacaktır. Dolayısıyla aşı yaptıranlarda kalp yönünden endişe olmasın" dedi.
#KoronavirusAğrılı Mesane Sendromu ya da Mesane Ağrı Sendromu olarak da bilinen 'İnterstisyel Sistit', mesane ve pelvik bölgede ağrı, sürekli sıkışma hissi ve sık idrara çıkma ile karakterize mesanenin mikrobik olmayan kronik iltihabi hastalığıdır. Hastaların %90’ını kadınlar oluşturmaktadır. Şikayetlerin başlangıç yaşı sıklıkla 30-50 yaş arasındadır.
#İnterstisyel SistitYaz mevsimini yaşadığımız şu günlerde sıcak, terleme, güneş ışınlarına fazla maruz kalma gibi etkenler, cilt hastalıklarının artışına neden oluyor. Sıcakların artmasıyla beraber deniz ve havuz sezonunun açılması da cilt yanıklarını ve mantar hastalıklarını beraberinde getirebiliyor. Ayrıca maske de kullandığımız şu sıcak günlerde özellikle yüzde görülen cilt hastalıklarında artış göze çarpıyor.
#MANTAR HASTALIKLARIHemen her kadının ayda bir kez yaşadığı adet sancısı, çoğu zaman zorlu bir ağrı ile karşı karşıya bırakabiliyor. Sıcak su torbası gibi hemen herkesin bildiği yöntem iyi gelse de, adet sancısını geçirmek için birden fazla yöntem bulunmaktadır. Adet sancısına iyi gelen bitkisel yiyecek ve içeceklerle de doğal yollarla evde çözüm üretilebilir. Peki şiddetli adet sancısı nasıl geçer? Evde adet sancısına ne iyi gelir? Adet sancısı neden olur? Adet sancısına iyi gelen hareket ve egzersizler neler? Adet sancısı ve mide bulantısına ne iyi gelir? İşte adet sancısının nedenleri ve adet sancısını en hızlı geçiren doğal yollar ve bitkisel çözümler
#Adet DönemiStres, sinüzit, migren gibi çeşitli nedenlerle yaşanan şiddetli baş ağrıları, çoğu zaman günlük yaşantımızı da olumsuz etkileyebilir. Enseden gelen, zonklayıcı ve geçmeyen sürekli baş ağrısı çeşitleriyle karşı karşıya olan kişilerin sıklıkla başvurduğu doğal ve bitkisel baş ağrısını ilaçsız anında kesen yöntemler sayesinde bu sorunun üstesinden gelmek mümkün. Peki, sinüzit, migren, gerilim tipi geçmeyen şiddetli baş ağrılarına ne iyi gelir? Baş ağrısı nasıl geçer? İşte, baş ağrısına iyi gelen evde bitkisel ve doğal çözüm önerileri…
#Baş Ağrısı Nasıl GeçerAteşlenme sebeplerinden, çocuklarda alt ve üst solunum yolunda enfeksiyon olması, mide - bağırsak gibi organlarda oluşan kusma ve ishal enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, kas iltihapları, menenjit ve zatürre akla gelen ilk sebeplerdendir. İltihabın vücuda girmesi sonucunda metabolizma kendini savunmaya başladığında ateş meydana gelir.
#Sağlık Yanınızda