Güncelleme Tarihi:
Tıkanmış ya da tıkalı bir süt kanalı, sütün memeden yeteri kadar boşalmaması nedeni ile süt kanallarının iltihaplanmasından kaynaklanan bir durumdur.
Süt Bezesi Nasıl Dağılır?
Tıkalı süt kanalları sorunu bir ya da birden fazla süt kanalı tıkandığı zaman meydana gelir. Bu durum ise, göğsün basınca maruz kalması ya da emzirme sırasında sütün tamamen boşalmaması sonucunda oluşur. Eğer göğüslerinizden birinde yer alan süt kanalı tıkanırsa göğsünüzü ağrılı ve sıcak hissedebilir, aynı zamanda da üzerinde kızarıklıklar görebilirsiniz. Aynı zamanda süt kanalının tıkandığı bölgelerde bir miktar bir sertlik de oluşabilir. Bu süreçte kendinizi hasta ya da grip olmuş gibi ateşli hissedebilirsiniz.
Süt bezesini dağıtmak için öncelikle sabırlı olmak gerekir. Mümkün olduğunca bebeğinizi hassaslaşan göğsünüz ile emzirmeniz çok önemlidir. Tercihen iki saatte bir bebeğinizi emzirmeniz gerekir. Bebeğiniz memeyi kavramakta zorlanıyorsa bir müddet elle sağarak emzirme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda göğsünüze basınç yapmayan ve sıkıştırmayan bir sütyen tercih etmeye çok dikkat etmeniz gerekir.
Süt Bezesi Nasıl Geçer?
Süt bezesini geçirebilmek için kendinize bir müddet zaman vermeniz ve bu konuda aceleci davranmamanız gerekir. Hemen hemen her anne süt kanallarının tıkanması sonucunda süt bezesi sorunu yaşar. Bu sorununu yaşayan kişiler ise, iki günde bir bebeğini emzirmelidir. Hassas olan göğüs emzirmek için ilk tercih edilecek göğüs olmalıdır. Aynı zamanda sütyen seçimi yaparken çok dikkat etmeniz gerekir. Göğse baskı yapan ve basınç uygulayan sütyenleri tercih etmemek gerekir. Aynı zamanda bölgeye sıcak uygulamak, tedaviye çok yardımcı oluyor.
Problemli bölgeye ılık su torbası uygulamanız gerekir. Aynı zamanda ılık duş alırken göğsünüzdeki hassasiyetin azaldığını ve kendinizi daha iyi hissettiğinizi görebilirsiniz. Bebeğinizi daha çok hassas olan göğsünüz ile emzirmeye özen göstermeniz gerekir. Bebeğiniz göğsünüzü kavramakta zorlanıyorsa elinizle bebeğinizin süt emmesini sağlayabilirsiniz. Bebeğinizin göğsünüze göre konumunu değiştirebilirsiniz. Bu sayede bebeğin çenesi süt bezesinden etkilenen sertlik bölgesine yönelir. Bol bol uyuyarak bölgesi olabildiğince sıcak tutmaya çalışmanız gerekir. Bebeğinizi emziremiyorsanız ve bebeğiniz emmiyorsa eliniz ile hassas olan göğsünüzü sağarak bebeğinizi emzirebilirsiniz. Süt pompası kullanarak süt bezesi bulunan göğsünüzü kolaylıkla sağabilirsiniz. Bu yöntemleri kullanarak kısa zaman içinde göğsünüzde oluşan süt bezesinin geçmesini sağlayabilirsiniz.
Süt Bezesi Ne Zaman Oluşur?
Süt bezesi, göğüste ağrı ve hassasiyete neden olan bir göğüs enfeksiyonudur. Genellikle de yenidoğan annelerin emzirmeye başladıkları ilk birkaç hafta içinde görülen süt bezesi, bazen ilerleyen haftalarda da ortaya çıkabilir. Diğer adı ile mastit olarak da bilinen süt bezesinin başlıca nedenleri şunlardır;
Göğüste kalan süt nedeni ile süt bezesi ortaya çıkar. Eğer emzirme tekniği doğru değilse, göğüste bulunan süt tamamen boşalmaz. Kalan süt de göğüste hassasiyete ve sancıya neden olur ve bunun sonucunda da enfeksiyona yol açabilir.
Tıkalı süt kanalları da süt bezesi oluşumuna yol açar. Bir süt kanalı tıkanırsa, göğüste fazla miktarda süt birikimi meydana gelir. Tıkalı kanal tedavi edilemezse, göğüs enfeksiyonuna yol açar.
Bazı bakteriler de göğüste hassasiyete ve süt bezesine neden olur. Cildiniz ve bebeğinizin ağzından göğüs ucunuzda bulunan çatlaklar nedeni ile süt kanalına bakteriler geçebilir. Anne sütü de mastite yol açan bakterilerin üremesi için oldukça verimli bir ortam yaratır.