Bütün uluslararası sınırlar, bir ülkeyi diğerinden ayıran basit, düz çizgiler değildir. Köyleri bölen boyalı çizgiler olarak ifade edilen sınırlar da var. Hatta Belçika ve Hollanda arasındaki sınır, evler ve kafelerden geçiyor. İşte dünyanın en ilginç uluslararası sınırları...
#İlginç Uluslararası SınırlarAK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İran'da Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'ye, gerçekleştirilen suikasta tepki gösterirken, 'Bugün yeni faza geçildi. İsrail bölgesel savaşın tetiğini çekti. Netanyahu ve ekibi görülmemiş bir soykırıma imza atıyor.' dedi.
#AK PARTİVenedik, bugün eski saraylarını koruma mücadelesinde. Bir konağı korumak az bir şey değil. Venedik’i korumak için İtalya gayretini tabii ki gösterecek. Ama dünyanın Venedik için gösterdiği gayret hiçbir şekilde istenen düzeyde değil... Venedik Bienali Türkiye Pavyonu hayli orijinal... Marco Polo, dünya tarihinin ilginç bir seyyahıdır. Milattan önce 13. asırdan beri kaleme alınan seyahatnameler var. Onların içinde Marco Polo’nunki en çok tartışılanı...
#VenedikHer yeni yıla yepyeni hevesler ve beklentilerle, en iyi dileklerle giriyoruz. 2023’te Türkiye ve dünya gündeminde neler olacağını sizler için özetledim. Bu yıl jenerasyon gezegenlerinden biri olan Plüton Kova burcuna geçecek, akabinde tutulmalar Koç-Terazi aksına kayacak, şans ve bereket gezegeni Jüpiter Boğa’da ve ‘karmanın lordu’ Satürn ise Balık burcunda seyahat edecek. Tüm bunlar beraberinde hem dünya hem de Türkiye için önemli değişiklikleri getirecek. Önümüzde tarih kitaplarına geçecek nitelikte bir yıl var, hazır mısınız?
#Dinçer GünerŞair, romancı ve biliminsanı Agustín Fernández Mallo, İspanya’da yeni bir akım başlatan avangard romanı ‘Nocilla Rüyası’nda şehirden şehre, ülkeden ülkeye, kıtadan kıtaya sıçrayarak çöpleşen ve hurda yığınına dönüşen modern hayatın panoramik bir duvar resmini çiziyor. Şiir ile bilimi, popüler kültürle edebiyatı şaşırtıcı imgelerle kurguya dönüştüren deneysel bir roman.
#Nocilla RüyasıGüney Amerika ülkesi Peru, salgının başında pek çok ülkeden önce tedbirler aldı, hatta biraz tuhaf önlemler de tercih etti. Ancak şimdilerde ülke, mezarlıklarda yer bulamayacak kadar zor bir süreçten geçiyor. Ülkede resmi ölü sayısı, hükümetin incelemeleri sonucunda yaklaşık üç kat yükseltildi. Orada yaşayan Türklerden de görüşler alarak Peru’daki son durumu mercek altına aldık...
#PeruAmerika Birleşik Devletleri eski Bakü Büyükelçisi Robert Cekuta CNN TÜRK'e konuştu. Emekli büyükelçi, Türkiye'nin bölgedeki rolünü değerlendirdi. "Türkiye bölgedeki sorunların çözülmesinde kilit rol oynuyor" dedi. Hilken Doğaç Boran'ın özel röportajı...
#DünyaRus diplomatların Kuzey Kore'den ayrılırken çekilen görüntüleri görenleri şaşkına çevirdi. Diplomatlar, aralarında çocuklarının da yer aldığı aileleriyle birlikte 1 kilometre boyunca drezin iterek ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.
#Rus DiplomatCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AK Parti grup toplantısında konuştu. Erdoğan konuşmasında İdlib'teki durumla ilgili bir son dakika açıklamasında bulunarak "Rejimin çekilmesi için son günler, artık son ikazlarımızı yapıyoruz. İdlib harekatı artık an meselesidir. Rejime ve onu cesaretlendirenlere İdlib’i bırakmayacağız. Türkiye kendi planını hazırladı, her operasyonda olduğu gibi 'bir gece ansızın gelebiliriz' diyoruz" ifadelerini kullandı. Grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, yeni darbe girişimi iddiaları ile ilgili bir soruya 'Bunlar tamamen kampanya, oyuna gelmeyelim' yanıtını verdi. Erdoğan, Osman Kavala hakkındaki gözaltı kararına ilişkin de 'Bu karara saygı duymak lazım' ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanBüyükada Hristos Tepesi’ndeki yetimhane binasını görenlerin ilk sorusu bu. Öyle ya; Boğaz kıyıları, ada sahilleri varken tepeye, orman içine kim, neden yapmış olabilir? İşte korunması için zamanın her gün biraz daha daraldığı bu dev mirasın etkileyici öyküsü ve bugünü...
#Büyükada Hristos TepesiDünyanın birçok yerinde gerçek bir ülke olma özelliklerine sahip olan, yani belli bir nüfusu, hükümeti, bayrağı ve para birimi olup da çeşitli nedenlerle Birleşmiş Milletler’de yer bulamayan ve dünya haritalarında yer verilmeyen bölgeler var. Oxford Üniversitesi’nde coğrafyacı olan Middleton, kitabı ‘Var Olmayan Ülkeler Atlası’nda (An Atlas of Countries That Don't Exist) bu topraklardan söz ediyor. İşte sanki unutulmuş bir tarih ve zengin bir kültür içeren paralel bir dünyada gezinti yapıyormuşsunuz hissi uyandıran o ülkeler…
#Var Olmayan ÜlkelerÇinli sanatçı Ai Weiwei’nin Türkiye’deki ilk sergisi SÜ Sakıp Sabancı Müzesi’ne Akbank sponsorluğunda 12 Eylül’de açılıyor. Sergide, sanatçının 1976-1977’de ürettiği ilk porselen işi ‘Kuş Motifli Tabak’tan, İstanbul için yeni ürettiği ve ilk kez sergilenecek ‘Mavi-Beyaz Porselen Tabak’ serisi ve ‘Sütun Gibi Üst Üste İstiflenmiş Porselen Vazolar’ gibi 100’ü aşkın işi bulunuyor. Sanat eleştirmeni, Sanatatak kurucusu Ayşegül Sönmez’in hazırladığı mini sözlük hem Weiwei’nin Türkiye’deki ilk solosuna hem de sanatçının kişisel ve toplumsal dünyasına rehber niteliğinde.
#Kitap SanatHürriyet Ankara’nın, kent ile üniversiteyi buluşturan “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinin 8’inci oturumu TED Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Üniversiteler arasındaki işbirliği zayıflığına dikkat çeken Rektör Murat Tarımcılar, “Ankara’da, üniversiteler arası ortak çalışmaların daha çok olmasını beklerdim. Herkes kendi içine çekiliyor” dedi.
#TEDKerkük Vilayet Meclisi'nin 28 Mart 2017'de Kerkük'te kamu kurumlarında Irak bayrağının yanına Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağının asılmasına ilişkin kararı Irak'la ilgilenenlerin dikkatinin en azından kısa bir süreliğine Musul'dan Kerkük'e dönmesine neden oldu. Ancak bugün Kerkük'te yaşananlar kısa süreli ve geçici bir gelişmenin ötesinde uzun vadede derin sorunlara dönüşebilecek bir sürecin ilk işaretleri olabilir. Bu nedenle Kerkük'teki bayrak meselesini daha geniş bir çerçeveden değerlendirmek gerekiyor.
#IrakForm ve ışık üzerine yoğunlaşan soyut çalışmalarıyla tanınan çağdaş fotoğrafın önde gelen ismi Ola Kolehmainen, Borusan Contemporary’nin siparişi üzerine gerçekleştirdiği ve Mimar Sinan’ın yapılarına bambaşka bir gözle bakmamızı sağlayan ‘Sinan Projesi’yle Perili Köşk’te.
#KitapsanatBu hafta İstanbul Moda Haftası’nın en renkli defilelerinden birine imza atan Atıl Kutoğlu’yla defileden bir gün sonra Conrad Otel’in terasında buluştuk. Beni podyuma çıkarmadı ama onun yeni koleksiyonundan parçalar giydim ve modelleriyle poz verdim. Ünlü modacıyla 2020’ye doğru dünya modasının trendlerini de konuştuk. Kutoğlu’na göre değişen moda, dört unsur üzerine kurulu artık: Rahatlık... Unisex... Yaşsız dönem... Özgürlük...
#Cengiz SemercioğluJoan, Josep ve Jordi... Onlar, gastronomi dünyasının ‘Jackson Kardeşler’i gibiler. İspanya Girona’daki restoranlarıyla Noma’yı tahtından ettiler, önceki yılın ardından bu yıl da dünyanın en iyi restoranı seçildiler. Yaz başından beri Türkiye’ye gidip geliyor, Anadolu’yu geziyor, araştırma yapıyorlardı. Bu araştırmaların sonucunda, İstanbul’da özel davetli gruplarına üç gece üst üste ziyafet çektiler. O harala gürele arasında mutfaklarına daldık. Josep İspanya’ya dönmüştü. Ama ekibin beyni Joan ve fırlaması Jordi’yle Michelin yıldızlarından girdim, parayı nereden kazandıklarından çıktım.
#Roca Kardeşler