- İletişim bilimcilerle sosyologlar, özellikle son dönemdeki terör saldırıları öncesi ve sonrasında sosyal medyadaki dezenformasyon ile manipülasyona karşı dikkatli olunmasını, her paylaşıma itibar edilmemesini önerdi- İletişim Bilimci Arı:- "Teröristlerin amacı, merkezi otoriteyi zaafa uğratıp yaşanılmaz bir ülke meydana getirmek. Dezenformasyonları yayarak bunun bir parçası olmayalım"- SAÜ Öğretim Üyesi Şan:- "Her şeyin başı eğitim. İnsanlarımıza bu tür olaylar olduğunda nasıl davranmaları gerektiğinin kamu otoriteleri tarafından öğretilmesi gerekiyor"- SAÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Geçer:- "Doğru haber kaynakları yerine, herkes tarafından kontrol edilebilen, editesi dahi yapılmayan, teyit edilmemiş haberlere inanırsak tam da istenilen gibi 'yönlendirilmiş kitleler' olmaktan kendimizi alıkoyamayacağız"
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum "Uzmanlık dallarına göre oluşturduğumuz 13 grup, bilim insanlarımızın öncülüğünde çalışmalar yapacak. Kurullarımızda jeolojiden jeofiziğe, şehir bölge planlamadan inşaat mühendisliğine, mimarlıktan tarihe, hukuktan sosyolojiye, iktisattan afet yönetimine kadar birçok alanda bilim insanlarımız yer alıyor. Sadece bu deprem değil, bundan sonra ülkede oluşabilecek tüm risklere karşı bir kalkan oluşturacağız. Çalışma gruplarının görev alanları belli oldu" dedi.
#Murat KurumÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum "Uzmanlık dallarına göre oluşturduğumuz 13 grup, bilim insanlarımızın öncülüğünde çalışmalar yapacak. Kurullarımızda jeolojiden jeofiziğe, şehir bölge planlamadan inşaat mühendisliğine, mimarlıktan tarihe, hukuktan sosyolojiye, iktisattan afet yönetimine kadar birçok alanda bilim insanlarımız yer alıyor. Sadece bu deprem değil, bundan sonra ülkede oluşabilecek tüm risklere karşı bir kalkan oluşturacağız. Çalışma gruplarının görev alanları belli oldu" dedi.
#Murat KurumÇocukların ebeveynlerine karşı “saygısız” olması sanılanın aksine iyi bir şey olabilir. Uzmanlar, kendilerini aile ortamında güvende hisseden çocukların ebeveynlerine meydan okuma dürtülerinin geliştiğini söylüyor. Peki ama bir çocuğun eğitiminde hoşgörülü mü yoksa sert ve otoriter mi olmak lazım? Peki duygularını özgürce ifade eden ama bunu saygısızlık olarak değerlendirmeyen gençler ve ebeveynleri ne diyor?
#Çocuk GelişimiDünyada, 2000 yılında yükseköğretimde 100 milyon olan öğrenci sayısı 2022’de 235 milyona ulaşarak yirmi yıllık bir süre zarfında iki kat arttı. Bu sayının yüzde 41’ini kadınlardan oluşturuyor. Dünya genelinde yükseköğretime genel kayıt oranı hala yüzde 40 civarında.
#Konuk Yazar23 Yetenek Derneği tarafından bu yıl ikincisi organize edilen Zirve 23 bugün gerçekleşiyor. 2 bin aşkın üniversite öğrencisinin katılımıyla gerçekleşen organizasyon Volkswagen Arena'da düzenleniyor. Zirve 23 kapsamında konuşma yapan BAYKAR Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, "Benim sizlere bir abi olarak tavsiyem şu. Hayatta ne yaptığınızdan çok neden yaptığınıza odaklanın. İnsanlığın faydasını düşünerek yap ne yapıyorsan. Zaten bunu düzgün yaparsan hayat sınavını en düzgün şekilde bitirmiş olursun" dedi. Togg CEO'su Gürcan Karakaş da "Cesaretinizi artırmak için esnek olun, değişimi kucaklayın. 'İnsanlar ne der'e bakmayın. Aksiyona geçin. 20 saat düşüneceğinize 3 kez deneyin. Büyük resmî görün" diye konuştu.
#Zirve 2323 Yetenek Derneği tarafından bu yıl ikincisi organize edilen Zirve 23 bugün gerçekleşiyor. 2 bin aşkın üniversite öğrencisinin katılımıyla gerçekleşen organizasyon Volkswagen Arena'da düzenleniyor. Zirve 23 kapsamında konuşma yapan BAYKAR Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, "Benim sizlere bir abi olarak tavsiyem şu. Hayatta ne yaptığınızdan çok neden yaptığınıza odaklanın. İnsanlığın faydasını düşünerek yap ne yapıyorsan. Zaten bunu düzgün yaparsan hayat sınavını en düzgün şekilde bitirmiş olursun" dedi. Togg CEO'su Gürcan Karakaş da "Cesaretinizi artırmak için esnek olun, değişimi kucaklayın. 'İnsanlar ne der'e bakmayın. Aksiyona geçin. 20 saat düşüneceğinize 3 kez deneyin. Büyük resmî görün" diye konuştu.
#Zirve 23Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte yeni para kazanma yöntemleri de ortaya çıkmaktadır. Özellikle de kripto para piyasasında Prom coin de çok ilgi görmektedir. PROM coin nedir? Hangi borsalardan alınır? Prometeus ne zaman çıktı, ne iş yapar tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#PROM CoinGaziantep Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Oğuz Göksu, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Derya Gül Ünlü ve İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi araştırma görevlisi Dr. Oğuz Kuş’un birlikte kaleme aldıkları ‘TikTok: Sosyal Medyada Bir Paradigma Dönüşümü’ adlı kitap, okuyucuyla buluştu.
#TİKTOKBebeklerle iletişim kurarken daha farklı bir tonlama ile konuşuyoruz. Uzmanlar buna 'bebek gibi' konuşmanın yanı sıra 'annece' ya da ebeveynce' diyor. Bu, bebeklerle daha yakın iletişim kurmak için tercih ediliyor. Peki ya birbirleri ile bebek gibi konuşan çiftler... Onlar neden böyle bir iletişim tarzını tercih ediyor olabilir? Bu konuşma tarzı çiftler hakkında nasıl ipuçları veriyor ve en önemlisi ilişkileri nasıl etkiliyor?
#İlişkilerEn yeni teknolojiye bağlanan her bir şey için bir maymuncuk ifadeye dönüştü, dijital. Kelime kökenine inersek, biraz kafamız karışacak: Latince “digitalis”, parmakla ilgili demek. 1’den 10’a kadar parmakla saymayı anlatıyor. Çocukken ilk öğrendiğimiz hesaplama yönteminin adı işte. Bugün sözlüklere dijitalin kelime karşılığı olarak geçen 'sayısal'lık (numerik olma) buradan kaynaklanıyor. Yani, dijital eşittir sayısal. Türkçe bu karşılığı düşündüğümüzde bugün dijitalle anlattığımız her ne ise ona sayısal demeyi tercih edemiyoruz. (Bir an dijital sıfatıyla yerleşik söz kalıplarını düşünün: Sayısal vatandaşlık, sayısal okuryazarlık… Ya da tersi bir şey; sayısal sınavlara dijital sınav demiş olsak!...) Sanırım ‘sayısal’ı, meramı ifadede, algılarımızı sarıp sarmalayamadığı için kullanamıyoruz.
#Konuk YazarGünümüzde teknoloji dediğimizde aklımıza genellikle neredeyse aile üyelerinin her birine ait kişisel bilgisayar, cep telefonu ve tablet gibi araçlar geliyor. Ancak teknoloji sağlıktan tarıma, hatta insanoğlunun uzayda hayatını devam ettirebilme çabalarına kadar çok geniş bir yelpazede gelişimini sürdürüyor ve insanoğlunun yaşamını her geçen gün daha yoğun sarmalıyor.
#BilgisayarYıllardır uygulanmasına rağmen bir türlü akıcı İngilizce konuşturamayan metotlarla vakit kaybetmeyin. Küresel başarısı kanıtlanmış eğitimlere ve dünyanın en gelişmiş yapay zeka teknolojisine sahip online İngilizce kursu Beils, artık Türkiye’de de İngilizce öğrenmek isteyenleri kısa sürede hedeflerine ulaştırıyor.
#Beils Türkiye"Makine öğrenimi her zaman Amazon’un inovasyonlarının merkezinde yer aldı" sözlerini kaydeden ve makine öğreniminin potansiyel gücüne dikkat çeken AWS Makine Öğrenimi Çözümleri Laboratuvarı Kıdemli Yöneticisi Sri Elaprolu, Hürriyet'e önemli açıklamalarda bulundu.
#ReinventPsikolog, eğitimci Prof. Dr. Sefa Bulut, tacizin dijital hayatın getirdiği imkânlarla yeni bir boyut kazandığına ve internetle ilişkili saplantılı takibe (cyber stalking) dönüştüğüne dikkat çekti. Tacizcinin sosyal medyadan kolaylıkla takip ettiği kişinin hayatına, yaptığı işlere, arkadaşlarına ulaştığını anlatan Prof. Dr. Bulut, “Toplumda yaşanan taciz, çocuk istismarı ve mobbing gibi konuların saklanmaması ve bunu yapanların deşifre edilmesi gerekir ki bu gibi durumlara maruz kalmaları azaltabilelim. Böylelikle toplumsal bir farkındalığın gelişmesine katkıda bulunabiliriz” dedi..
#Bursaİşaret dili, işaret dilleri olarak da bilinmektedir. İşaret dili, anlamı iletmek için görsel-manuel yöntem kullanan dili ifade etmektedir. İşaret dilleri, manuel olmayan ögelerle birlikte manuel eklemlerle ifade edilmektedir. İşte, işaret dili hakkında merak edilenler.
#İşaret Dili Nedir?Öznesi çocuk veya gençler olan ve çıplaklık içeren sosyal medya paylaşımlarının çıkış noktası olan 'ifşa'yı uzmanlarla konuştuk: 'Tweem jargonu'nu öğrenin, VPN, DNS gibi aracı yazılımları kontrol edin. Kızınız 'alfa' mı, takıntıları var mı, ilgilenin. Etik ve yasa dışı kavramlarını konuşun.
#İfşa‘Her Şeyin Teorisi’ni formülize eden Stephen Hawking’in önsözüyle yayımlanan ‘Neredeyse Her Şeyin Kökeni’, Japon yapıştırıcısından sıcak yemeklere, roket biliminden dinozorlara her şeyin kökeni hakkında merak ettiklerinizi derli toplu ama şakacı da bir dille yanıtlıyor.
#Neredeyse Her Şeyin KökeniGünümüzde iş dünyasını en çok etkileyen alanlardan biri olan veri analizinin gelecekte de bu etkiyi arttırması bekleniyor. Dolayısıyla veri analistleri, şirketlerin en çok ihtiyaç duyacağı meslekler arasında gösteriliyor. Yapılan farklı araştırmalara göre 2020 itibariyle Avrupa ve ABD’de yüz binlerce veri analisti için iş fırsatı doğacak.
#VeriAyşe Şule Bilgiç, Düşyeri’nin 10’uncu yılında çocuklar ve ebeveynler için yarattığı dijital platformla birlikte Türkiye’nin dünyaya açılan ilk sosyal girişimcisi olmaya hazırlanıyor. Kendini Düş İşleri Bakanı olarak tanımlayan Ayşe Şule Bilgiç, bu unvanı almak için önce düş kurmayı ciddiye aldı sonra da ezberleri bozarak çizgi film kahramanı Pepee’nin yaratıcısı olmayı başardı. Ayşe Şule Bilgiç ile HETADER ailesine destek vermek için bulunduğu gecede bir araya gelerek Düşten Gerçeğe dönüşen girişimcilik hikâyesini ve hayallerini konuştuk.
#Bursa