Selçuk Bayraktar: Hayatta ne yaptığınızdan çok neden yaptığınıza odaklanın
23 Yetenek Derneği tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Zirve 23, başarılı lider ve girişimcileri, Türkiye’nin yarınını yönetmeye talip gençlerle buluştu. Türkiye’nin dört bir yanından gelen üniversite öğrencilerinin katıldığı Zirve 23’e dokuz liderlik teması damgasını vuruyor: “Belirsizlik”, “Şüphe”, “Denge”, “Huzur”, “Vicdan”, “Merak”, “Tutku”, “Cesaret” ve “Devrim”…
Bu sene “İzleme, İzini Bırak” mottosuyla düzenlenen Zirve 23, gençlere, ‘gerçek deneyim odaklı’ özel programıyla sesleniyor.
Zirve 23 Direktörü Furkan Filiz’in açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte, her oturumda Zirve 23’ün dokuz liderlik temasından biri üzerine konuşulmaya başlandı. Buna göre sabah oturumunda; Ernst&Young Türkiye Ülke Başkanı Metin Canoğlulları “Belirsizlik”, Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin “Tutku”, TOGG CEO’su Gürcan Karakaş “Cesaret”, BAYKAR Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, "Devrim", Baltaş Grubu Kurucusu ve Psikolog Acar Baltaş “Şüphe”, Vakko CEO’su Jaklin Güner “Merak” ve tarihçi İlber Ortaylı “Huzur” başlıkları altında başarı öykülerini üniversite öğrencileriyle paylaştılar.
SELÇUK BAYRAKTAR ‘DEVRİM’ TEMASINDA KONUŞTU
Organizasyonda konuşan BAYKAR Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, "Sizlere bugün ürettiğimiz İHA’lardan bahsedeceğim. 2000'li yıllarda drone’lar bilinen teknolojiler değildi. Projemiz adım adım ilerledi ve bugünlere geldik" ifadelerini kullandı ve şöyle devam etti:
"2009’da Bayraktar'ın ilk prototipi uçuşunu yaptı. 2019'da Akıncı ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Bayraktar dünyanın alanında en çok tanınan hava aracı.
"BUGÜN BAYKAR KOCAMAN BİR AİLE"
7 kişilik bir ekiple başladık, bugün Baykar kocaman bir aile. Sizlere bu uçakların içine koyduğumuz en önemli şeyden bahsedeceğim.
Temelde 3 soru var. Ne nasıl ve neden. Pozitif bilimciler ‘ne’ sorusu ile cevapları bulmaya çalışıyor. Baykar’da teknoloji liderliği yapıyorum. Hepimiz ‘ne’ sorusu ile yola çıkarsak bir hiç yapıyoruz.
Daha önemli sorular aslında ‘nasıl’ sorusu. Önemli olan ne yaptığın değil, nasıl yaptığın, hangi ahlakla yaptığın. Bu koskoca hiçe anlam kazandırıyor.
Bundan daha önemli soru ‘neden ‘ sorusu. Bu yaptıklarını neden yaptın? Yakın zamanda bir pandemi yaşadık. İnsanların hastalanıp yoğun bakımlara düştüğünü gördük. Solunum cihazları bulanamamaya başlandı. Ölenlerin sayısı hiç azalmadı.
"BATI'DA CİHAZ BULUNAMADI"
Ben öleceksem herkes ölsün yaklaşımı ile Batı’da cihaz bulunamadı. Cihazların parçalarının satılması yasaklandı. Biz ne yaptık? Medeniyetimizden aldığımız ilhamla solunum cihazı üretelim dedik. Baykar olarak teknolojimizi koyalım dedik. Adeta bir seferberlik ruhu ile cihazları geliştirmeye ve üretmeye koyulduk.
Türkiye çok kısa bir sürede ürettikleri cihazları dünyadaki ülkelere ihraç etti. Hatta bazı ülkelere hediye etti.
Burada ürettiğiniz şeyler sonuçta bir makine, ama bu makinelerin dünyanın öbür ucundaki insanlara nefes olması çok anlam taşıyor.
"İNSANLIĞIN FAYDASINI DÜŞÜNEREK YAP"
Benim de sizlere bir abi olarak tavsiyem şu. Hayatta ne yaptığınızdan çok neden yaptığınıza odaklanın. İnsanlığın faydasını düşünerek yap ne yapıyorsan. Zaten bunu düzgün yaparsan hayat sınavını en düzgün şekilde bitirmiş olursun.
Bugün Ukrayna’da kullanılması ile Bayraktar tüm dünyada tanındı. Teknoloji geliştirme anlamında ilk üçü yakaladık diyebiliriz. Tüm bu serüvende bizi üzebilecek şeyler olduğunda asla ayrılmadan kendi yolumuzdan ilerledik.
Biz 20 yıllık hayalimizi üretmek için devam ediyoruz. Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı olacak Kızılelma için geri sayım başladı. 2023'de ilk uçuşunu yapacak. Bu iki platform muhabere tarihinde devrim yaratacaklar.
“23, İZİNİ BIRAKMAK DEMEK"
Zirve kapsamında ilk olarak sahne alan Zirve 23 Direktörü Furkan Filiz, 12 bin 500 başvurudan 2 bin 500 kişinin seçildiğini belirterek, "23, ismini üniversiteden mezun olduğumuz yaş olan 23 yaşından ve Michael Jordan, Lebron James gibi sporculardan alıyor. Harekete geçtiğimiz, üniversiteden mezun olup sahaya atıldığımız dönemi işaret ediyor. Bizim için 23, çevresinde olanlara seyirci kalmayıp harekete geçmek demek. İzini bırakmak demek. Hepinizin ortak noktası bir derdinizin olması." dedi.
"KENDİNİZE HER GÜN NOT ÇIKARMANIZ LAZIM"
Hayatın belirsizliklerle dolu olduğuna dikkat çeken ve kendi hayatının da belirsizliklerle şekillendiğini belirten Ernst & Young Türkiye Ülke Başkanı Metin Canoğulları, gençlerin sorgulaması gerektiğine dikkat çekti.
Kendi hayatından da örnekler paylaşan ve 8 yaşından itibaren iş hayatının içinde olduğunu dile getiren Canoğulları, "Yetkinliklerinizle, yeteneklerinizle, becerilerinizle, ilişkilerinizle olması gereken yerdesiniz. ‘Daha iyisini yapabilir miyim?’, ‘Hangi sorumlulukları aldım, hangilerinden kaçtım?’, ‘Keşke’ değil. Gelin şöyle iki adım geriye gideyim. Ya keşke şu zamanı iki adım geriye çeksek, çekebilsem. ‘Neyi daha farklı yapardık?’, ‘Yanlışım neydi?’ deyip kendinize her gün, ama her gün bir not çıkarmamız lazım. Karar sizin olsun ve arkanızda durun. Başarının sırrı sizsiniz. Önemli olan kendinize güvenmeniz. Çalışırsanız, onun meyvelerini de rahatlıkla yersiniz. Siz, “siz” olursanız; özünüz sözünüz bir olur, çalışkan olur, ‘Banane!’ demezseniz... Ben değilse kim, şimdi değilse ne zaman? Bunu unutmayın" diye konuştu.
TOGG CEO'SU KARAKAŞ: 20 SAAT DÜŞÜNECEĞİNİZE 3 KEZ DENEYİN
Togg CEO’su Gürcan Karakaş 'cesaret' temasında konuştu ve şunları söyledi:
'İş hayatında cesaret dediğimiz şey bizi her zaman bir sonraki adıma götürür. Hepimiz korkuyoruz bu çok insani bir şey. Ama cesaretimiz de var bu sayede korkuyu yeniyoruz.
Togg nasıl 100 yıldır araba üreten şirketlere meydan okuyor? Oyunun kuralları tamamen değişiyor. Ve değişim cesur oyunculara fırsat veriyor. 100 yıldır araba yapıyor olmanız bu gerçeği değiştirmiyor.
'CESUR BİREYİN 4 ORTAK ÖZELLİĞİ VAR'
1200 kişiyiz şu an. Arkadaşlarımızın hepsini büyüteçle arayıp cımbızla çektik. Hepsi alanında uzman. Bize gelen cesur bireyleri seçerken nelere dikkat ettik? Biz hep geçmişe bakıp geleceği yönlendirebilir mi diye bakıyoruz. Cesur bireyin 4 ortak özelliği var. Öğrenme hevesi, duygusal güç, entelektüel kapasite ve kişiler arası iletişim.
Cesaretinizi artırmak için esnek olun, değişimi kucaklayın. 'İnsanlar ne der'e bakmayın. Aksiyona geçin. 20 saat düşüneceğinize 3 kez deneyin. Büyük resmî görün”
“EN TEHLİKELİ YALAN, İÇERİSİNE DOĞRULUK KARIŞMIŞ OLANDIR”
Sürprizlerle karşılaşmanın, “sürpriz” olmadığı bir yolculuk içinde olunduğunu belirten Psikolog Acar Baltaş, “Bakış açımız bir perspektiftir. Hepimiz kendi bakış açımızdan bakıyoruz ve orayı terk etmiyoruz. Bir tartışmada görüşünüzden şüphe duymaya hazır değilseniz, kendi görüşünüze o kadar kuvvetle bağlanırsınız. Böylece gerçeğe yaklaşmaz, kendi aklınızdaki problemi çözersiniz. Karara varmadan önce durmak, dinlemek ve düşünmek gerekir. Ve neden sorusunu sormak… En tehlikeli yalan içerisine doğruluk karışmış olandır” sözleri ile şüphe duymanın önemine vurgu yaptı.
“MERAK, HAYATI ZENGİNLEŞTİRİR”
Merak etmenin insanların hayatını çok zenginleştirdiğini belirten Vakko CEO’su Jaklin Güler, “Sorularını yanıtlamadığımız çocuklar, bir gün büyürler. Lise ve üniversiteye gitmeye başladıklarında da ‘Çok soru sorun, iyi sorun.’ baskılarına maruz kalırlar. Ancak, belki, onlar çocukken, onların bilerek ya da bilmeyerek sorularını yanıtlayamadığımız çocuklar, bugün soru soramaz hale gelmiş olabilirler. İş hayatına gelindiğinde de şunu tekrar ederiz: ‘Lütfen cam tavanlara takılmayın, kutunun dışında düşünmeye çalışan’. Merak etmenin insanların hayatını çok zenginleştirdiğini ve pek çok keyfin başlangıcında olduğunu düşünürüm” dedi.
Güler; merak ve sürekli öğrenme, liderlik, değişiklik kucaklama, kültürel zekâ ve çeşitlilik bilinci, duygusal zekâ ve empati ve yaratıcılık olarak ifade ettiği yumuşak yetkinlikleri, iş dünyasında başarılı olmak için odak başlıklar olarak paylaştı.
“HUZURA GİDEN YOL EDEBİYAT, MÜZİK, DOST VE GEZMEKTEN GEÇİYOR”
Tarihçi İlber Ortaylı; insanların, hayatında kendi elinde olmayan nedenler dışında huzurun, insanın kendisi tarafından erişilebilecek ve inşa edilebilecek bir konu olduğunu söyledi. Ortaylı, “Huzur, insan hayatında çok önemli bir yol. Ve maalesef insanların çoğu, bunu belli yaşlara ulaştıktan sonra anlıyor. Ancak çok geç oluyor. Gençken bunun, insanın hayatta kalması için planlanması lazım” dedi.
“DEVRİMLER GENÇLER SAYESİNDE YAŞANDI”
Zirve 23’ün ilk sürpriz konuğu ise Okan Bayülgen oldu. Bayülgen “Huzur” oturumunda heyecan verici anlatımıyla gençlere hitap ederken şu şekilde konuştu: “Tarih boyunca dönem dönem 23 yaşındaki insanlar kendi aralarında toplandıkları için devrimler yaşandı” dedi.
“İÇİNİZDEKİ TUTKUYU BULUN”
Ardından sahneye çıkan Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin ise, tutkunun, azmin ve hayalin önemine dikkat çekti. Çetin, "Gelecek, hayallerinin güzelliğine inananlarındır. Ben inanıyorum. Avrupa'da şu anda en büyük olacağımıza inanıyorum ve herkesten duyduğumda beni çok mutlu ediyor. Hayal etmez, azimle arkamızda olmazsanız Avrupa ve Orta Doğu'da bir numara olamayız. İçinizdeki tutkuyu bulun, hayal edin. Hepimiz için çok güzel değerler yaratalım." diye konuştu.
23 SERÜVENİ NASIL DEVAM EDİYOR?
Zirve 23’e Türkiye’nin 80 ilindeki 201 üniversiteden 13 bine yakın başvuru yapıldı. Etkinliğe katılması için seçilen 2.500 üniversite öğrencisi seçildi. Bu gençleri, Zirve 23’ün ardından bir değerlendirme süreci bekliyor. Değerlendirme aşamasının tamamını başarıyla geçen 50 genç, “23’lü” olarak 2 yıllık programa katılacaklar.
Program süresince; Akademi 23, Atölye 23 ve sosyal sorumluluk projeleri gibi süreçlere dâhil olacak gençler, insan gelişiminin ‘kilit bir zamanı’ olarak değerlendirilen 20’li yaşlarda; 23 faaliyetlerini tecrübe ile birleştirerek bir serüvene dönüştürüyorlar. Gençler, 23 ile beraber saha gezilerine katılıyor, farklı sportif faaliyetleri deniyor, takım arkadaşları ile problem çözüyor, kendi girişimlerini oluşturuyor ve düşüncelerini açıklıkla ortaya koydukları paylaşım çemberlerinde buluşuyorlar.