Bilim insanları, yaşamlarının ilk 1000 gününde daha az şeker tüketen bebeklerin, büyüdüklerinde diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılıklarının daha düşük olabileceğini söylüyor. Peki ama bu nasıl oluyor? İşte ilginç araştırma sonuçları ve konu hakkında kritik 6 sorunun cevabı…
#Şeker TüketimiSevgili Hürriyet okurları... Gebelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemidir. Ancak bu dönemde “tansiyon yüksekliği” görülmesi, karşılaşılabilecek sağlık sorunlarından biridir. Gebelik döneminin en hassas konularının başına gelen “tansiyon yüksekliği” ile ilgili tüm merak edilenleri, meslektaşım da olan İstanbul-Bahçelievler Medicana Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. İsmail Alay’a sordum. Ve işte 8 soruda “gebelikte tansiyon yüksekliği...”
#Şenol KalyoncuGünümüzde kadınların kariyerlerine odaklanmak istemeleri gibi kişisel sebepler ve gelişen teknoloji anne olma yaşının ilerlemesini sağladı. Özellikle son 10 yılda doğum yapan 40 yaş ve üzeri kadınların sayısında gözle görülür bir artış söz konusu. Peki ileri yaşta anne olmak nasıl bir duygu? Hem fiziksel hem de psikolojik yönden zorlukları daha mı fazla? Yoksa ileri yaş bilinci, süreci kolaylaştırıyor mu? 40 yaş ve üzerinde anne olan kadınlar tüm bu sorulara cevap niteliğinde kendi hikayelerini anlatıyor...
#İleri Yaş Gebelik‘Biyolojik saat’ terimini duyduğumuzda, çoğumuz bunu kadınlara bağlama eğilimindeyiz. Kadınların doğurganlığının 35 yaşından sonra azaldığı sıklıkla dile getirilse de erkeklerin yaş aldıkça ebeveyn olma yeteneklerinin azaldığından pek bahsedilmiyor. Robert De Niro’nun 79 yaşında baba olmasının üzerine erkeklerde doğurganlık konusu tartışmalara sebep oldu. Peki erkeklerde baba olma yaşının bir sınırı yok mu? 'Geç babalık', bebekte ve babada ne gibi sağlık sorunlarına sebep olur?
#SağlıkGiderek daha fazla kadın kariyer hedeflerine ulaşmak, eğitimini tamamlamak veya doğru kişiyi bulmak gibi nedenlerle çocuk sahibi olmak için 30'lu ve 40'lı yaşlarına kadar beklemeyi seçiyor. İleri yaşlarda çocuk sahibi olmak daha yaygın ve modern tıp sayesinde nispeten güvenli hale geldi. Peki ilerleyen yaşlarda hamileliğin riskleri var mı, yaş sınırı ne kadar yükseldi?
#Sağlık35 yaşını geçen kadınlarda yumurtlamanın azalması, yumurta kalitesinin düşmesi ve ilerleyen yaşa bağlı olarak bazı kronik hastalıkların gelişmesi hamile kalma ihtimalini azaltsa da 40 yaşından sonra anne olmak imkansız değildir. Doğal yollarla ya da tüp bebek tedavisiyle gerçekleşen 40 yaş sonrası hamileliklerde hem anne hem bebek sağlığı açısından daha fazla risk bulunur. Bu sebeple 40 yaşından sonra hamile kalan anne adaylarının sağlıklı yaşamaya dikkat etmesi, iyi beslenmesi, kullandığı ilaçları aksatmaması, önerilen testleri yaptırması ve gebeliği takip eden doktorunun söylediklerini harfiyen uygulaması son derece önemlidir.
#Tüp Bebek TedavisiAnne adayları özellikle değişik platformlarda plasenta previa hakkında araştırma yapmaktadırlar. İşte plasenta previa nedir, neden olur, plasenta previa teşhisi ne zaman konur gibi ve çok daha geniş bilgileri sizler için hazırladık.
Sağlıklı çiftlerin çeşitli nedenlerden ötürü doğal yollarla çocuk sahibi olamaması alternatif çözümlerin geliştirilmesine neden olmuştur. Bu çözümlerin başında ise tüp bebek tedavisi geliyor. Peki tüp bebek tedavisi kimlere uygulanır? Tüp bebek tedavisi ne kadar sürer? Tüp bebek tedavisi ile ilgili tüm merak edilenleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Ceyberi ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Kağan Kocatepe yanıtladı.
#Tüp Bebek TedavisiHepimiz yaşlanıyoruz. Sadece yüzümüz değil tüm organlarımız da yaşlanıyor. Vajinamız da tüm diğer organlarımız gibi zamanla yaşlanır ve o sıkı yapısını ve elastikiyetini kaybeder. Doğum yapma ve genetik yapının da yatkın olmasıyla birlikte bu alandaki gevşeme çok daha belirgin hale gelebilir.
#Vajina EstetiğiÜlkemizde sıkça görülen diyabet yani şeker hastalığıyla ilgili önemli bilgiler paylaşan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü'nden Uzm. Dr. Tayfun Garip “Diyabet çok su içme, sık idrara çıkma, çok yemek yeme veya iştahsızlık, halsizlik, çabuk yorulma, ağız kuruluğu ve gece idrara çıkma olup daha nadir olanları bulanık görme, açıklanamayan kilo kaybı, inatçı enfeksiyonlar, tekrarlayan mantar enfeksiyonları ve kaşıntı şeklinde ortaya çıkabilir. Ancak akılda tutulması gereken bir önemli nokta da diyabet hastalığı gelişmiş olmasına karşın hiçbir belirti veya bulgunun olmayabileceğidir” dedi.
#DiyabetTüp bebek tedavisinde ilk denemede yaşa göre artıp azalmakla birlikte başarı oranı yüzde 60 oluyor. Ancak bazen tedavinin iki ya da üç defa tekrarlanması gerekebiliyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Koray Altunay, ikinci tüp bebek tedavisi gerektiren hastaların merak ettikleri tüm soruları Hürriyet Aile okurları için yanıtladı.
#Tüp Bebek30 yaşından önce doğum yapmak ve 1 yıldan uzun süre emzirmek kadınlarda meme kanseri riskini azaltıyor.Kadınlarda en çok görülen kanser türü olan meme kanseri, genetik geçişli mi? Meme kanseri olan kadınlar çocuk sahibi olabilir mi? Meme kanseri genetik geçişli bir hastalık mıdır? Gibi birçok soru her kadının aklını bulandırmaktadır. Örneğin genetik geçişli kanserlerin sıklıkla 40 yaşından önce olduğunu biliyor muydunuz? Bu sorularımıza tek tek cevap veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Berfu Demir, meme kanseri ile ilgili merak edilenleri anlattı.
#Meme Kanseri Sonrası Hamile KalmakGebelik yaşı geçmişe göre giderek artıyor. Önceleri kadınlar daha erken yaşlarda anne olurken günümüzde sosyoekonomik durumlar, kadının iş hayatında daha çok yer alması gibi sebepler nedeniyle gebe kalma yaşı giderek yükselişe geçiyor. Yapılan araştırmalara göre kadınlarda en ideal gebelik yaşı 20 ile 35 yaşları arasında. 20 yaşından önce ya da 35 yaşından sonraki gebelikler, beraberinde hem anne adayının hem de bebeğin hayatını tehlikeye atabilecek bazı riskler getirebilir.
#İleri Yaş GebelikEktopik gebelik halk tarafından bilinen adıyla dış gebelik, bir gebelik komplikasyonudur. Ektopik gebelik en sık olarak Fallop tüplerinde (tuba uterina) görülür ve tubal gebelik adını alır. Bununla birlikte yumurtalıkta, servikste, abdomende de görülebilir. Hatta rahimi alınmış kadınlarda bile gösterilmiştir. Peki, dış gebelik tam olarak nedir? Dış gebelik riskleri neler?
#Dış Gebelik NedirDoğum kontrol hapları, yüksek etkinlik ve düşük yan etkileri nedeni ile sıkça tercih edilen korunma yöntemlerinden biridir. Peki, doğum kontrol hapları nasıl kullanılır? Avantaj ve dezavantajları nelerdir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Op. Dr. Koray Özbay, doğum kontrol hapları ile ilgili merak edilen sorulara yanıt verdi.
#Doğum Kontrol HapıTeknolojinin hızla gelişmesi, bilim adamlarının uzun yıllar üzerinde çalıştığı ‘tüp bebek tedavisini de yeni ve çok daha umut verici bir noktaya getirdi. Özel birtakım kimyasallar yardımı ile yapılan biyolojik materyallerin dondurulması işlemi olan 'kriyobiyoloji' bu noktadaki en önemli gelişmelerden biri olarak öne çıkıyor.
#KriyobiyolojiGebeliğin oluşmama durumları hakkında açıklamalarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, erkek yaşının ileri olmasının gebelik oluşumunu nasıl etkileyeceğini açıklıyor.
#Hamile Kalmayı Engelleyen Faktörler