Hamilelik haberiyle anne ve baba adayları için heyecanlı bir süreç de başlar. Bu dönemde en merak edilen konulardan biri de bebeğin kalp atışlarının ne zaman gözlemlenebileceği. Peki hamilelikte bebeğin kalp atışı ne zaman duyulur? İşte konuyla ilgili detaylar...
#Hamilelikte Bebeğin Kalp Atışı Ne Zaman DuyulurBirçok gebe, koronavirüs salgını nedeniyle hem kendileri hem de bebekleri için endişe duyuyor. Bu dönemde gebelerin ateşlenme konusunda dikkatli olmalarını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emrah Kızıldağ, “Koronavirüsün anne karnındaki bir bebeğe geçişi henüz görülmedi. Bu nedenle kabaca, gebe koronavirüs olsa da bebeğe geçmeyeceğini söyleyebiliriz. Hastalık 100 gebenin 90’ında hafif seyrettiği için sadece semptomatik tedavi uygulanır” dedi.
#Dr. Öğr. Üyesi Emrah KızıldağUzmanlar hamilelik döneminde yapılması gereken testlerin hem bebeğin hem de annenin bu süreci sağlıkla geçirmesine yardımcı olduğuna ve gerekli durumlarda zamanında tedavi olanağı sağladığına dikkat çekiyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Rukset Attar da, gebelik döneminde yapılması gereken testlerin bu nedenle çok önemli olduğunu söyledi.
#Hamilelikte SağlıkGebelikte ultrason, anne karnındaki bebeğin muayene edilmesine olanak sağlayan önemli bir muayene aracıdır. Hem normal (sorunsuz) gebeliklerin takibinde hem de komplike (sorunlu / problemli) gebeliklerin takibinde kullanılmakta ve bebekle ilgili birçok olası sorunun erkenden teşhisine olanak sağlamaktadır.
#HamilelikhamileliktesaglikHamilelik 40 hafta süren bir maraton. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Koray Altunay, anne adaylarının bebeklerini sağlıklı bir şekilde kucaklarına alabilmesi için bu maratonun çeşitli evrelerinde uygulanacak testler konusunda bilgilendirdi.
#Gebelikte Yapılan TestlerGebelik toplamda dokuz aylık bir süreci kapsamakta ve genel olarak üçer aylık dönemlere ayrılmaktadır. Gebekte ilk üç ay bebeğin organlarının oluştuğu dönem ve ikinci üç ay organ gelişiminin devam ettiği ve büyümenin olduğu dönem, son üç ay ise bebeği büyümesinin ve kilo almasının belirgin olduğu dönemdir.
#GebelikEn son teknolojik görüntüleme tekniği olan 4 boyutlu ultrason, günümüzde sıklıkla tercih edilmektedir. 4 boyutlu ultrasonda yüksek frekanstaki ses dalgalarıyla birlikte ekrana yansıtılan görüntülere çok kısa sürede ulaşılmaktadır. 4 boyutlu ultrason görüntüleri ayrıca herhangi bir yanılmaya neden olmadan sunulabilir, bu yüzden de 4 boyutlu ultrason gebelikte oldukça önemlidir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Bülent Çakmak, 4 boyutlu ultrasonu anlattı.
#4 Boyutlu UltrasonDiyarbakır’da hamilelik sürecinde gittiği özel hastanede, karnındaki bebeğinin sağlıklı olduğu söylenen 33 yaşındaki Nurcan Şeşeoğulları ve eşi doğumdan sonra büyük şok yaşadı. Muhammed Bejan adı verilen bebeğin ’down sendromlu’ olduğu ortaya çıkınca, aile hastane ve doktor hakkında 530 bin TL’lik tazminat davası açtı.
İZMİR'deki Özel Kordon Kadın Hastalıkları ve Doğum Dal Merkezi'nden Op. Dr. İbrahim Yanık, son dönemde anne babaların doktor ve sağlık kuruluşlarına açtığı davalarla sıkça gündeme gelen ‘down sendromu'nun önüne detaylı araştırma teknikleriyle geçilebileceğini söyledi. Op. Dr. Yanık, down sendromlu bebeğin anne karnındayken belirlenme oranının yüzde 95 olduğunu kaydetti.
Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynaklarından yapılan açıklamada "Suriye'de meydana gelen ve Türkiye aleyhinde faaliyet gösteren bazı unsurlarca yürütülen provokatif eylemler dikkatle takip edilmiş ve edilmektedir. Bu eylemlere yönelik gerekli önlemler alınmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'ne yönelik yapılan bu eylemlere hiçbir şekilde izin verilmeyecektir" denildi.
#MSBAdıl olarak da bilinen sıfatlar, niteleme ve belirtme sıfatı olarak ikiye ayırılır. Sayı sıfatları ise yapılarına göre beş ana grupta toplanır. 1- Üleştirme sayı sıfatları (Birer birer, beşer beşer) 2- Asıl Sayı Sıfatları (üç, on yedi, yirmi iki) 3- Kesir Sayı Sıfatları (yüzde otuz beş) 4- Sıra Sayı Sıfatlar (onuncu, üçüncü). 5- Topluluk sayı sıfatı (ikiz bebek, üçlü priz) Bu yazımızda topluluk sayı sıfatı konusunu örnek kelimeler ve cümlelerle birlikte derledik.
#Topluluk Sayı Sıfatıİzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, koronavirüs vakalarında İzmir ile Türkiye'deki farklı illerde henüz kesinliği tam sağlanamasa da tanımlanamayan yeni bir mutasyon görülmeye başladığını söyledi. Çamlı, İzmir'de tanımlanamayan grubun başlangıçta yüzde 20'lerde iken son günlerde yüzde 40'lara kadar yükseldiğini kaydetti.
#İzmirGebelik takibi anne ve bebek için çok önemli bir süreçtir. Gebelik takibi süresince kendi sağlığınızı ve bebeğinizin sağlığı izlenir, beslenme ve aktivite yönergeleri sağlanır, doğum ve doğum sırasında neler bekleyeceğinizi açıklanır ve bebeğin bakımı ve beslenmesi konusunda ipuçları sunulur.
#GebelikGebelik süresince haftaya göre planlanan tarama testlerinin zamanında yaptırılmasının hem anne hem bebek sağlığı için büyük bir önem taşıdığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Müge Temel, "Gebelik süresince anne adaylarının hekimleri tarafından önerilen bazı tarama testlerini kesinlikle ihmal etmemelerini öneriyoruz" dedi.
#Kadın Hastalıkları Ve Doğum UzmanıHPV virüsünün en sık görülen cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar arasında olduğunu bilmekteyiz. Yüksek riskli HPV tiplerine bağlı rahim ağzı, vulva, vajen, anal bölge kanser öncüsü lezyonları ve kanserleri önemli bir toplum sağlığı olarak önemini korumaktadır. Özellikle rahim ağzı kanseri olgularının neredeyse tamamında HPV virüsünün tespit edilmiş olduğunu, HPV ve serviks (rahim ağzı) kanseri yazılarımda dile getirmiştim.
#HPV AşısıAmniyosentez, hamilelik döneminde kullanılan yöntemlerden birisidir. Gebelik risklerinin gözlenmesi ve değerlendirilmesi aşamasında öne çıkan amniyosentez, riskleri ekarte etmemekle birlikte genetik bozukluğun olup olmadığını saptamak için uygulanmaktadır. Peki, amniyosentez ne zaman ve neden yapılır? İşte, o konu hakkında uzman görüşleri
#AmniyosentezDeğerli okuyucular, sizlere bu hafta “HPV” konusu hakkında bilgiler vermek istiyorum. Bu konu ile ilgili kliniğimde hastalarım ve sosyal medyada takipçilerim tarafından bana sıkça yöneltilen soruları derledim. Bu yazımda, işte bu soruları yanıtlamaya çalışacağım.
#KolposkopiGebelikte bebeklerin ultrason ile korunabileceğini söyleyen Perinatoloji uzmanı Prof. Dr. Gülseren Yücesoy, “Gebelik sırasında iki kez ultrasonografi yapılmalı. Trimester kombine testi yani ikili test ihmal edilmemesi gereken bir testtir. Bu testin Down sendromu tanısında güvenilirliği yüzde 85’tir” dedi.
#HamileGebelikte bebeklerin ultrason ile korunabileceğini söyleyen Perinatoloji uzmanı Prof. Dr. Gülseren Yücesoy, “Gebelik sırasında iki kez ultrasonografi yapılmalı. Trimester kombine testi yani ikili test ihmal edilmemesi gereken bir testtir. Bu testin Down sendromu tanısında güvenilirliği yüzde 85’tir” dedi.
#Prof. Dr. Gülseren Yücesoy