Paylaş
Gebelikte yapılan tarama testleri bebeğin Down sendromu gibi genetik birkaç hastalığın saptanmasında bize yol gösterici olur. Gebelik sürecindeki tarama testleri 24. haftaya kadar devam eder.
İkili tarama testi: Gebeliğin 11-14. haftası arasında yapılır. Bu test bize Trizomi 21 (Down Sendromu),Trizomi 13 ve Tirozomi 18 ile ilgili bilgi verir. İkili tarama testlerinin değerlendirilmesinde anne yaşı, annenin kanından bakılan BHCG ve PAPP-A değerleri, ultrasonografi ile bakılan ense kalınlığı ölçümünü (NT) değerleri kullanılır.
Sınır değerimiz 1/270'dir.Bu değer şunu demek ister 270 kadında 1 riskiniz var demektir. İkili testi sonucu 1/156 gelen bir hasta için bu 156 kadında 1 riskiniz var demektir, ki bu durumda oranınız artmış yüksek riskli hasta grubuna girmiş olmaktasınız.
Bu testin doğruluk oranı nedir?
Testin bu dört parametre ile duyarlılığı %90 civarında; yalancı pozitifliği de %5 civarındadır. Tüm tarama testleri arasında muhakkak yaptırılması gereken yegane testlerden biridir. 11-14. haftalarda yapılır.
İlk 3 ayda başka hangi testler yapılır?
Nazal kemik taraması (Burun kemiğinin var olup olmaması): Nazal kemiğin olup olmaması ilk trimesterde önemlidir. Tirozomi 21 taramasında nazal kemik incelemesinin yüksek önemi vardır. Çünkü burun kemiği görülmemesi Down sendromu için bir gösterge olabilir.
Fetal DNA tarama testi: Annenin kanından bebeğin hücrelerine bakıp bebeğin DNA’sına göre bize bilgi verir. En önemli özelliği çok yüksek doğruluk oranı ile hala kullanılan diğer tarama testler 2’li-4’lü tarama testlerini tamamlamakta, amniyosentez girişimsel işlemlerin taşıdığı işleme bağlı fetal kayıp ve komplikasyonlara neden olmamaktadır.
Gebeliğin 9. haftasından sonra bakılır. 2 haftada sonuç verir, sonucu normal veya anormal olarak rapor edilir.
Fetal DNA testi herkese yapılmalı mı?
Riskli hasta grupları ve ileri yaştaki gebelere yapmak en doğrusudur.
Üçlü tarama testi: Gebeliğin 16-20. haftaları arasında alınan tek bir kan örneği Trizomi 21,18 ve Nöral tüp defektlerinin taramasında kullanılabilmektedir. Bu test ile Down sendromu hastalarının %60, açık nöral tüp defekti hastalarının %90'ını tespit etmek mümkündür.
3'lü tarama testinde annenin yaşı, serum BHCG, serum Estriol, Maternal serum AFP bakılır. Bu testin Down sendromu saptaması %65-70 civarındadır. Yalancı pozitiflik %5-10 civarındadır.
Dörtlü tarama testi (Entegre test): 3'lü tarama testine ek olarak inhibin A markerı da eklenmiştir. 4'lü tarama testinin duyarlılığı %80'dir, inhibin A eklenerek duyarlılık yükseltilmiştir, 2li tarama testini kaçırdıysanız muhakkak entegre testi yaptırmalısınız.
Peki 3’lü test mi yaptırılmalı yoksa 4’lü test mi?
Eğer 2’li testi kaçırmışsanız 4’lü testi yaptırmalısınız.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Op. Dr. Esra Çabuk Cömert
[webtv=127379]
Paylaş