Güncelleme Tarihi:
DİYARBAKIR'da Nurcan Şeşeoğulları (33), Ağustos 2013’te hamile olduğunu öğrendi. Hamilelik süresince özel bir hastanede görevli uzman doktor P.T.'ye muayene olan kadına hamileliğin 13'üncü haftasında ikili tarama testi yaptırılarak ultrason çekildi. Anne karnındaki bebeğin sağlıklı olup olmadığının tespiti için yapılan testlerin sonucunda Nurcan Şeşeoğulları'na bebeğinin sağlıklı olduğu söylendi.
NÖBETÇİ DOKTOR FARK ETTİ
Test sonuçlarında bebeğin sağlıklı olduğunun bildirilmesi üzerine hamilelik sürecinde aynı hastaneye gitmeye devam eden Nurcan Şeşeoğulları, 12 Nisan’da sezaryenle bir erkek bebek dünyaya getirdi. Nöbetçi doktor Ş.Ö., muayenesinde bebeğin down sendromlu olabileceğinden şüphelendi. Kan tahlilleri sonucunda bebeğin down sendromlu olduğu anlaşıldı.
530 BİN TL TAZMİNAT İSTİYORLAR
Bebeğin doğumdan önceki test sonuçlarının kendilerine yanlış aktarıldığını iddia eden aile yargı yoluna başvurdu. Özel hastane ve uzman doktor P.T. hakkında 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde tazminat davası açan aile bebek için 10 bin, bakım gideri için 10 bin ve sürekli işgörmezlik gideri için 10 bin olmak üzere 30 bin TL maddi tazminat talep etti. Dava dilekçesinde Şeşeoğulları ailesi için ise toplam 500 bin TL manevi tazminat istendi. Hastane yetkilileri henüz bir açıklama yapmadı. Ailenin avukatı Ömer Şeran, “Testler sırasında doğru teşhis konulsaydı, aile çocuklarının down sendromlu olduğunu anlayıp yasal sınırlar içinde gebeliği sonlandırabilirdi” dedi.
HAYATIMIZ DEĞİŞTİ
Psikolojik tedavi gördüğünü belirten anne Nurcan Şeşeoğulları “Sürekli hamileliğimin güzel gittiği söylendi. Doğumdan sonra bu olayı öğrenmem beni yıktı” dedi. Özel bir okulda İngilizce öğretmeni olan baba Veysi Şeşeoğulları da, “Çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Bu olay aile hayatımızı tamamen değiştirdi” dedi. Çiftin 9 yaşında bir erkek çocğu daha var.
İKİLİ TESTLE YÜZDE 90 YAKALANIYOR
NURCAN Şeşeoğlu’na yapılan ikili test (bebeğin ense kalındığının ultrasonografiyle ölçümü ve anne adayından alınan kanda beta HCG ile PAPP-A’nın ölçülmesi) ile down sendromunu yüzde 90’lara varan oranlarda yakalamak mümkün. İkili test bir tarama testi. İkili gibi tarama testlerinde riskin saptanması halinde daha ileri olan genetik testlere geçiliyor. Ya bebeğin anne rahminde içinde yüzdüğü sıvıdan örnek alınarak amniyosentez yapılıyor veya anne kanına dökülen bebeğin materyallerine genetik test uygulanıyor. Amniyonsez sonucu yüzde 100’e yakın doğru kabul edilse de down sendromunun nadir görülen formları atlanabiliyor. Fetal tarama ve amniyosentezi SGK karşılıyor.