Mısır binlerce yıllık görkemli tarihi, masalsı çölleri ve mercanlarla kaplı güzel deniziyle bir cazibe merkezi. Ülkeye Antik Mısır tarihini çok seven kızımla gittik. 4 günlük kısa Hurgada-Luksor-Krallar Vadisi gezisinden sonra duyduğum “Belgesellerde gördüğümden çok daha etkileyiciydi anne” cümlesi en büyük ödülüm oldu.
#HürriyetMısır'daki Nil Nehri'nin batısında 1886 yılında bulunan ve görünüşü nedeniyle 'Çığlık atan mumya' adını alan insan kalıntılarının kimliğine dair yeni tespitler yapıldı. DNA testleri mumyanın, Mısır Firavunu 3. Ramses'in oğlu olduğunu gösterdi.
#MısırMersin'in Silifke İlçesi Dana Adası’ndaki 3 bin 200 yıllık tersanede 274 çekek yeri belirlendi. Bilim insanları dev tersanenin, Akdeniz’in 400 yıllık ’Karanlık Çağı’na ışık tutacağını düşünüyor. Selçuk Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Hakan Öniz, "Dünyada benzeri yok. Dünyada arkeolojik olarak kanıtlanabilen en büyük tersane" dedi.
#MersinAraştırmacıların buldukları kemiklerin, tarihi kayıtlarda ismi geçen birine ait olduğu genelde çok nadir görülür. Bu teşhis edilebilen kalıntıların birçoğu da genelde soylulara veya yüksek statüden diğer insanlara aittir ve bulunduktan sonra, üstünde isimlerinin yazılı olduğu lüks mezarlara defnedilirler.
#Arkeoloji MüzesiYaşayacak bir hayatımız var. Gezip görülmesi gereken ise bir sürü yer... Antik anıtlar, olağanüstü manzaralar, tehlikeli yaban hayatı, yabancı kültürler, mimari ve sanatsal eserlerin bulunduğu yerler gibi. Steve Davey, BBC Books’tan çıkan "Ölmeden Önce Görmeniz Gereken Unutulmaz Yerler" adlı kitabında birikimlerinden yola çıkarak gezilmesi gerekilen 40 yeri kaleme alıyor.
Mısır Firavunu 3'üncü Ramses'in hareminde kurulduğu söylenen suikast komplosuyla ilgili iddialar, yaklaşık 3.000 yıl boyunca geçerliliğini korudu. Antik Mısır'daki taht mücadeleleri "Taht Oyunları" dizisini aratmazken, arkeologların 3.000 yıllık gizemi aydınlatma çabaları da gerçek suç yapımlarıyla yarışacak kadar heyecan vericiydi. Peki perde arkasında neler yaşanmıştı? Gerçekler nasıl ortaya çıktı?
#Antik MısırMısır gezisini taçlandırmanın yolu kesinlikle Nil nehri gemi turundan geçiyor. Nil nehri gezisi esnasında, nehrin her iki yakası boyunca uzanan inanılmaz güzellikteki tarihi ve ilgi çekici doğal güzelliklere hayran kalacaksınız... Nehrin her iki yanı da gezi boyunca palmiye ağaçları, sebze ve muz bahçeleri, değişik türde yemyeşil ağaçlarla kaplı. Yeşilliğin bittiği yerlerde de kum tepeleri ve çöl yükseliyor… Yeşilliğin bitip çöle karıştığı yerlerde ortaya çıkan ışık yansımaları özellikle bir tapınağın üzerine düştüğünde insana nefes kesici güzellikte manzaralar sunuyor...
#MısırTarihte yapılmış olan pek çok önemli savaş vardır. Kadeş savaşı da tarihte yapılmış olan önemli savaşlardan birisidir. Bu savaş önemli sonuçları da doğurmuştur. Bundan dolayı kadeş savaşı ile ilgili yoğun bir araştırma yapılmaktadır. Kadeş savaşı son günlerde araştırılan ve tarihçiler tarafından tartışılan bir savaştır. Peki kadeş savaşı tarihi ve önemi nedir? Kadeş savaşı kimler arasında yapıldı ve hangi yılda yapıldı? Kadeş savaşında taraf olan ülkeler hangileri idi? İşte kadeş savaşı ile ilgili bütün detaylar.
Firavunlara, piramitlere ve daha birçok arkeolojik zenginliğe sahip Mısır'dan geçtiğimiz günlerde düzenlenen 'Firavunların Geçit Töreni'nde sonra bir flaş haber daha geldi. Ülkede son yılların en önemli arkeolojik keşfi yapıldı ve 3 bin yıllık hazine ortaya çıkarıldı.
#MısırAnadolu’da yaşayan kadim medeniyetler ve imparatorluklar arkalarında paha biçilemeyecek sayısız eser bıraktı. Bilinen ilk aşk şiirinden efsanelere konu olan elmasa, mitolojik dönemdeki heykellerden dev kadırgaya... Müzelerimizde mutlaka görmeniz gereken eserleri seçtik.
#SeyahatNew York’taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nin Güvenlik Konseyi girişindeki Türk Salonu’nun açılışını yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu; Suriye’nin 3 bin yıl önce Mısırlılar ve Hititler arasında paylaşılmasına neden olan Kadeş Antlaşması'nın replika tabletini göstererek, bugünün sorunlarına çözüm için önemli mesajlar içerdiğini ve BM’nin bugünkü değerleri ile örtüştüğünü belirtti.
BM bahçesinde duvarları alüminyum levhalarla kaplanmış bina üç katlı. Görünüşü garip, etrafındaki gökdelenlerin görkemine tezat düşüyor. Yüksek yapılar arasında kaybolduğu için dikkati çekmiyor. Asker barakalarına benziyor. Oysa New York’un merkezinde asker de yok, barakada. Bitişiğindeki nehirden bombalı, silahlı saldırıya karşı, bir-ikisi hariç, duvarlarına pencere açılmamış. Yan komşusu BM, karşı kaldırım komşusu ise Türkevi.
Mısır, Antik Çağ’dan günümüze en ihtişamlı eserleri görmek için, gidilmesi gerekli ülkelerin belki de en başında geliyor. Modern Mısır’a baktığınızda, yeniye dair pek bir şey göremeseniz de, eskinin gizemi ve Kızıldeniz’in büyüleyen sualtı dünyası Mısır’a gitmek için önemli sebeplerden. 41 yıldır turizm alanında faaliyet gösteren Tura Turizm’in, yolculuğun bir bölümünü MS Sapphire Gemisiyle yapacağınız Safaga,Akaba, Ürdün, Şarm El Şeyh, Süveyş ve Kahire turu Mısır’ı görmekiçin iyi bir fırsat olabilir.
Münih Üniversitesi Eski Anadolu Dilleri ve Hititoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ünal, Çukurova'da yaşayan, "feminizm ve Türk kadın haklarının öncüsü" olduğu yönünde tespitlerde bulunulan Hitit Kraliçesi Puduhepa'nın, bu özelliklere sahip bulunmadığını, popüler araştırmalarda bunun suiistimal edildiğini savundu.