Bira mı? Çok eski bir içki

Geçen haftayı "alkollü" yazılarla kapatmıştık hatırlarsanız. Bu haftayı da alkolle açalım ve ülkemizde de çok tüketilen bir içki olan biraya kısaca bakalım istedim.

İlk biranın çok eski tarihlerde, M.Ö. 3000’li yıllarda Mezopotamya’da yapıldığı sanılıyor. Ancak aynı tarihlerde başka yerlerde -en azından ev yapımı- bira içildiği de bir başka teori. Bu teori pek de yabana atılacak cinsten değil, çünkü bira yapımı kolay olan içkilerden biri, yani keşfedilmesi pek zaman almamış olabilir.

Dedik ya, bira evlerde de yapılabilabilen bir içkidir diye; ilk bira yapım tesisininse M.Ö. 2800’lü yıllara rastladığını biliyoruz. Mısır’da yaygın olarak tüketilen bira, bu tarihlerde seri üretilen bir içki halini almıştır. Daha önce günlük hayatın ve dinsel törenlerin vazgeçilmezleri arasında yer alan bira, III. Ramses tarafından içine bal katılarak şifa amaçlı da kullanılmıştır. Ana maddesi arpa olan biranın ülkeden ülkeye değişiklik gösteren pek çok çeşidi vardır, ama bu çeşitlerin yapımında kullanılan malzemeler pek değişmez.

Dereotlu cacık

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Malzeme listesi

á 4 su bardağı yoğurt

á 4 diş sarmısak

á 5 adet orta boy salatalık

á 2 demet dereotu

á 1 demet taze nane

á 2 çay kaşığı tuz, toz kırmızı biber

Yapılışı: Yoğurdu bir kaseye aktarıp üzerine dövülmüş sarmısakları ekleyerek iyice çırptıktan sonra buzdolabında bekletin. Diğer taraftan, salatalıkları yıkayıp soymadan rendeledikten sonra derin bir kaba aktarın. Üzerine ayıklayıp incecik kıydığınız dereotu ve taze naneyi ilave edin. Bulabilirseniz taze fesleğenin yapraklarını da incecik doğrayarak malzemelere ekleyin. Eğer taze fesleğen yoksa 1 yemek kaşığı dolusu kuru fesleğen kullanabilirsiniz. Tuz ve toz kırmızı biberi de serpiştirdikten sonra iyice karıştırın. Sarmısaklı yoğurdu buzdolabından çıkarıp sebzelerin üzerinde gezdirin. Cacığı bir kez daha karıştırıp derin bir tabağa aktarın. Üzerini taze naneyle süsleyip soğuk soğuk servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları