II. Osman’ın, eski kurumların yerine alternatif yenilerini kurmadan işe girişmesi ve sesini yükseltmesi bir sabah isyan kalabalığının karşısına çıkmasına sebep oldu. Padişahı bin bir hakaret ve edepsizce taciz ile tahtından indirip Yedikule zindanlarına kapatıp katlettiler.
#II. OsmanYedi tepeli şehrin ikinci tepesi Çemberlitaş... Suriçi dendiğinde akla düşen ilk yerlerden biri semtle aynı adı taşıyan anıt. Bugün İstanbul diye bir yer varsa; yanından çokça turistin geçtiği bu alan, şehrin var edeni. Bu semti gezerken mola durakları Bizans’tan Osmanlı’ya, oradan Cumhuriyet’e uzanıyor...
#HürriyetYeryüzünün idare tarihini, askeri tarihini ve medeniyetini oluşturan büyük insanların yaşları hiç fazla değil. Mustafa Kemal Atatürk 56 yaşında, Fatih 49 yaşında, Büyük İskender 32 yaşında, Alexandr Puşkin 37 yaşında, Wolfgang Amadeus Mozart 35 yaşında, Sabahattin Ali 41 yaşında hayata veda etti. Bugünkü nesillerin henüz aylaklıktan ciddiyete geçemedikleri bir çağda eserlerini ortaya koymuşlardı. Kısa ömürlerinde büyük işleri yerine getiren insanların devirleri geçti. Ama daha uzun dönemde iş yapanlar onlar kadar derin izler bırakıyorlar mı? Bu tartışılır!
#ATATÜRKYıldızlara ve gezegenlerin konumuna göre 26 Şubat tarihinde doğan kişilerin burcu su grubu mensubu olan Balık burcudur. 20 Şubat - 20 Mart tarihleri arasında doğan kişilerin burcu Balık burcudur. Balık burcunun en belirleyici bazı özellikleri ise; özgür ruhlu, gelişmeye açık ve yapıcı olmasıdır. 26 Şubat hangi burç ve burcu ne? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#26 Şubat Hangi Burç Ve Burcu Ne?Osmanlı "Duraklama Dönemi" 1606 ile 1699 yılları arasına denk gelir. Bu dönem özellikle tımar sistemindeki bozulmalar, yeniçeri isyanları ve iç karışıklıklarla Osmanlı Devleti'nin duraklamasına neden olmuştur. Savaş gelirlerinin azalması ve saray masraflarının artması da bu dönemin etkili olaylarından sayılır. Peki Osmanlı Devleti Duraklama Dönemi padişahları ve savaşları nelerdir? Osmanlı duraklama dönemi konu anlatımını tüm detayları ile derledik.
#Osmanlı Devleti Duraklama Dönemi4 Haziran 1876, Sultan Abdülaziz’in ölüm tarihidir. 145 yıl evvel 1.5 asırlık bir tarihçilik muamması ve tartışması da böylece başladı. Sultan Abdülaziz’in intihar ettiği Cerîde-i Havâdis gibi resmi olmayan bir gazetede ilan edilmişti ama aynı tarihten beri öldürüldüğü de dile getirilmektedir. İkinci iddia bir müddet sonra mahkemelere neden oldu.
#YAZAROsmanlı Devleti, hüküm sürdüğü seneler boyunca sahip olduğu topraklarda söz sahibi olmuştur. Uzun yıllar boyunca yıkılmadan ayakta durmalarını sağlayan birçok sistem vardı. Devşirme sistemi de bu sistemlerden birisiydi. Sizler için Devşirme sistemi nedir? Osmanlı'da devşirme sistemi özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Devşirme Sistemi Nedir?Osmanlı İmparatorluğunun Safevi Hanedanı ile imzalamış olduğu Serav Antlaşması nedir? Serav Antlaşmasının Önemi Nedir? Serav Antlaşmasının maddeleri gibi konularda sizler için mühim bilgileri derledik. Tarihimizin bir kesitine ışık tutması bakımından Serav Antlaşması'na dair tüm detayları derledik.
Osmanlı döneminde pek çok önemli kişi padişahlık yapmıştır. Bu padişahlardan en önemlileri arasında da IV. Murad yer almaktadır. IV. Murad dönemi Osmanlı imparatorluğu döneminde tartışılan dönemlerden birisidir. IV. Murad'ın yapmış olduğu icraatlar Osmanlı devleti açısından yararları ve zararları araştırılmaktadır. IV. Murad Osmanlı döneminin en popüler padişahlarından birisidir. Bundan dolayı IV. Murad arama motorlarında oldukça fazla araştırılmaktadır. IV. Murad dönemi hakkında araştırma yapmak isteyenler çeşitli platformlar üzerinden bu araştırmayı gerçekleştirmektedirler. Peki, IV. Murad kimdir? IV. Murad döneminde yaşanan olaylar nelerdir? 4. Murat'ın hayatı nedir? İşte 4. Murat dönemine ait bütün bilgiler.
#IV. Murad Kimdir?Osmanlı Devletinin 15. padişahı olan I. Mustafa, tıpkı Fatih Sultan Mehmet gibi iki kez tahta çıkmıştır. İlk saltanatı sadece 3 ay sürdü. Tam adı Mustafa Bin Mehmet'tir. Osmanlı kaynaklarında Şehzade Mustafa ismiyle bilinir. I. Mustafa kimdir, padişahlık yaptığı dönemde hangi olaylar yaşandı? Merak edenler için detaylı bir şekilde araştırdık.
#I. Mustafa Kimdir?Türkiye'nin en kalabalık ili olan İstanbul'da pek çok türbe bulunmaktadır. Türbeler manevi olarak anlam içermesinden kaynaklı birçok kişi tarafından da merak edilmektedir. Bunlardan birisi de Aziz Mahmud Hüdayi Türbesidir. Peki Aziz Mahmud Hüdayi Türbesi nerede ve hangi ildedir? Aziz Mahmud Hüdayi Türbesi ziyaret günleri ve saatleri hakkında sizlere detaylıca derledik.
#Aziz Mahmud HüdayiOrtaçağın dünyasında ister İslam ister Endülüs ve Avrupa olsun İbn-i Sina veya Batı telaffuzuyla Avicenna, filozofların ‘meliki’ yani ‘prensi’ olarak bilinir. İran’da, Orta Asya’da hükümdarların ilmi ve felsefi anlamda takdirini hatta hayranlığını kazandığı gibi, hazık bir hekim olarak tedavileriyle de tanındı.
#YAZARMuhteşem Yüzyıl Kösem Sultan Star TV'de bir başladı pir başladı! Star TV'de yayınlanan dizi yüzünden mercekler, Kösem Sultan'ın hayatına çevrildi. Kösem Sultan, Padişah 1.Ahmed ile evlenince Mahpeyker adını alır. Valide-i Kebire sıfatlarıyla da anılan Kösem Sultan, oğulları IV. Murad ve İbrahim ile torunu IV. Mehmed döneminde uzun yıllar devlet yönetiminde etkili olmuş bir Hanım Sultan’dır. İşte Kösem Sultan'ın filmlere ve dizilere konu olan hayat hikayesi...
#Kösem SultanHDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, dün akşam Habertürk’te canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı karşılamasını, “Orada merdivenlerdeki tarihi figürler değildi tuhaf olan, takım elbiseli adamdı. O da Deli İbrahim gibi giyinebilirdi” sözleriyle değerlendirdi.
‘Osmanlı Amazonları’nın ekran macerası öyle kolay bitecek gibi görünmüyor. Muhteşem Yüzyıl’dan sonra yine TİMS Production tarafından hayata geçirilecek olan Kösem Sultan dizisi için adaylar arasında kıyasıya bir rekabet başlamış bile... Bakalım Kösem’i dedikleri gibi Hazal Kaya, Beran Saat, Naz Elmas veya Meryem Uzerli’den biri mi canlandıracak ?
Osmanlı İmparatorluğu'nda validelerin ve padişah eşlerinin devlet yönetiminde etkilerinin güçlenmesi şeklinde kendini gösteren "kadınlar saltanatı" geleneği, onun adıyla anılıyor...Kocası Kanuni Sultan Süleyman kadar zeki olduğu bilinen Hürrem Sultan, Ukrayna'nın Galiçya bölgesindeki Rohatin kasabasında doğdu. Ukrayna topraklarından gelerek Osmanlı devlet yönetiminde söz sahibi olan güzel ve güçlü kadınlar onunla da sınırlı değil. Ancak Hürrem Sultan, bugünlerde Türkiye'de en çok konuşulan dizi karakterlerinden biri haline geldi.Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunsky, ''Hürrem'in gücü doğduğu topraklardan'' dedi.
Osmanlı İmparatorluğu'nda validelerin ve padişah eşlerinin devlet yönetiminde etkilerinin güçlenmesi şeklinde kendini gösteren "kadınlar saltanatı" geleneği, onun adıyla anılıyor...Kocası Kanuni Sultan Süleyman kadar zeki olduğu bilinen Hürrem Sultan, Ukrayna'nın Galiçya bölgesindeki Rohatin kasabasında doğdu. Ukrayna topraklarından gelerek Osmanlı devlet yönetiminde söz sahibi olan güzel ve güçlü kadınlar onunla da sınırlı değil. Ancak Hürrem Sultan, bugünlerde Türkiye'de en çok konuşulan dizi