İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin büyük prodüksiyonu II. Mehmet Operası’nda (Maometto II) büyük hüzün yaşanıyor. Eserde, Fatih Sultan Mehmet’in atı olarak rol alan ‘Çilli’ hayatını kaybetti. Fatih Sultan Mehmet bugün sahneye atı ‘Çilli’ olmadan çıkacak.
#İstanbul Devlet Opera Ve BalesiÇocukları ve ailelerini bale ve operayla tanıştırmak, sanatı ülkenin her köşesine ulaştırmak, önemli eserleri tüm görkemiyle sahneye taşımak… Yaklaşık 6 ay önce Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü olan Tan Sağtürk ilk günden kolları sıvayıp bu hedefler için çalışmaya başlamış. “24 saatimin neredeyse 20 saatini yeni projeler üreterek geçiriyorum” diyen Sağtürk, göreve geldikten sonra ilk kez Hürriyet Pazar’a konuştu.
#Tan Sağtürkİstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin AKM’de sahneleyeceği II. Mehmet Operası, süpriz bir konuk ‘sanatçı’ya da ev sahipliği yapacak. Opera sahnesinin bu yeni yüzü, titiz bir araştırmanın ardından, dekor ve kostümlerle uyumlu gri rengi, gösterişli, iri ve kaslı yapısıyla Fatih Sultan Mehmet’in atı olarak seçilen Çilli oldu.
#İstanbul Devlet Opera Ve BalesiBu hafta Emir Taha, JJ Pub Kanyon’da; Zeynep Bastık İzmir, Hilltown Carnival Venue’de sahneye çıkacak. İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin sahnelediği ‘II. Mehmet Operası’ 24-28 Şubat tarihlerinde AKM’de seyirciyle buluşacak. Dünyaca ünlü İsveçli elektronik ikilisi Adriatique 2 Mart’ta Volkswagen Arena’da sahneye çıkacak.
#Muzikİstanbul Devlet Opera ve Balesi, Atatürk Kültür Merkezi’nde sahneleyeceği ‘II. Mehmet Operası’nın (Maometto II) 24 Şubat’taki prömiyeri için gün sayıyor. Terzihaneler harıl harıl çalışıyor; kostümler dikiliyor, ayakkabılar, perukalar, şapkalar yapılıyor... Eser için AKM’nin tüm imkânları seferber edilmiş. Sahne arkasına girdik; kostüm ve dekor hazırlıklarını, orkestra ve opera sanatçılarının provalarını takip ettik.
#Uygar TAYLANSonbaharda başlayan 2023-2024 kültür-sanat sezonunun sonuna yaklaşıyoruz... Bu dönemde sahnelenen oyunlar, temsiller, konserler ve sergiler şehirlerde kısa bir mola verecek. Biz de yaz gelmeden yakalayabileceğiniz, sezonun iyi etkinliklerinden bazılarını derledik.
#Sergi“Kültürümüzde opera ve bale diye bir şey yok” diyen gazeteci Hacı Yakışıklı’ya yanıt Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu’dan geldi: “Osmanlı padişahlarımız, dünyaca ünlü bestecileri İstanbul’a davet ederek pek çok opera ve bale eserinin sahnelenmesinin önünü açmıştır.”
#Hacı YakışıklıGünümüzde saraylar, kasırlar, köşkler ve bazı müzeler uluslararası müzecilik standartlarına uygun olarak Milli Saraylar Başkanlığı idaresi altında. Milli Saraylar tanımı ilk olarak Büyük Önder Atatürk’ün kaldığı saraylar için kullanılmış. Halen Atatürk’ün anısına Dolmabahçe ve Beylerbeyi saraylarında nöbet tutan askerler var. Cumhuriyet’in ilk yıllarında çalışmaya başlayan kurum, geçmişten gelen mirasımızın gelecek nesillere aktarımında çok önemli bir görev üstleniyor. Bu hafta, İstanbulseverlerle yeniden kavuşacak olan ‘İstanbul Hakkında Her Şey’ kitabımda detaylıca bahsettiğim saray, kasır ve müzelerin bazılarını yazdım...
#YAZARDC Comics karakterlerinden ‘Aquaman’, ilk solo çalışmasıyla huzurlarımızda. Film, ‘süper kahraman’ın köklerinde dolaşırken ‘derin sular’a dalıyor ve ‘Atlantis Krallığı’ndaki taht kavgasının öyküsünü anlatıyor. Bilgisayarda yaratılmış görsel efektlerle bezeli yapım, envai çeşit deniz yaratığının yer aldığı savaş sahneleriyle dikkat çekiyor.
#Singin’ İn The Rain‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#MimariTürkiye Cumhuriyeti bugün 91’inci yaşını kutluyor. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınları’nı hatırlıyoruz. Sanatta, sporda, siyasette hep öncü oldular. Kimi bilimde çığır açtı, kimi söylediği şarkıyla gönlümüzde taht kurdu. Ülkemizi ileriye taşıdılar. İşte Cumhuriyet’in sembolü 91 kadın...
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, 1. İstanbul Uluslararası Opera Festivali’ni dün akşam Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde, G. Rossini’nin Fatih Sultan Mehmet eseriyle başlattı. 23 Temmuz’a kadar sürecek festivalde yurtiçi ve yurtdışından pek çok kurum, özellikle Türkler’i konu alan operaları sahneleyecek.
İstanbul, bu yılın Avrupa Kültür Başkenti. Yedi tepeli şehir, Avrupa’nın kültür başkentliğini bugün Haliç Kongre Merkezi’nde yapılacak resmi törenle ilan ediyor. Görkemli açılışa 300 sanatçı katılacak ve Avrupa Kültür başkentliği Taksim, Kadıköy, Beylikdüzü, Sultanahmet, Pendik ve Bağcılar’da verilecek halk konserleriyle kutlanacak.
Çağdaş Tük resim sanatının öncülerinden olan sanatçı, yaşamının büyük kısmını yurtdışında geçirmiştir. Bundan dolayı Türkiye’de olduğu kadar Avrupa’da da kendi dallarında tanınmış sanatçı ve aydınlarla tanışıp dostluklarını pekiştirme olanakları bulmuştur. Akademik bir eğitim almamasına rağmen birçok konuda kendisini geliştirmiş ve düşüncelerini açıkça söylemekten geri durmamıştır. Siyasi görüşleri dolayısıyla dönemin yönetimleri tarafında soruşturmalara maruz kalarak Anadolu’da sürgün dönemleri yaşamıştır.
I. Dünya Savaşı sırasında Lawrence kanalıyla Araplara bağımsızlık vaat edip Türklere saldırtan, İngiltere... Siyonist liderlere Filistin’de bağımsız İsrail’i söz veren aynı ülke... Soykırım sergisine ev sahipliği yapan Londra... New York’ta sahnelerin geri çevirdiği "Benim Adım Rachel Corrie"yi bağrına basıp kapalı gişe oynatan da yine Londra. Demek ki demokrasinin doğduğu ülkenin başkenti hálá fikirlerin çatışabileceği, farklı yorumların tartışılabileceği ortamı koruyabiliyor.