İnegöl Belediyesi’nin sömestir tatilinde kapsamında düzenlediği İnegöl 1. Karagöz Şenliği ve Karagöz Atölyesi için son hazırlıkları yapmak üzere geçtiğimiz pazar İnegöl’e Beşinci Mevsim Kültür Sanat merkezine gittik. Amacım işimiz bitince uzun zamandır görmek istediğim, İnegöl Kent müzesini de gezmekti. Haklısınız bir Bursalı olarak açılmasının üzerinden çok zaman geçmesine rağmen bu müzeyi gezme fırsatı bulamadım. Eminim ki birçok Bursalı da henüz gitmemiştir, işte bu yüzden müzeyi bu hafta köşemde tekrar gündeme getirmek, Bursalıları da davet etmek istedim.
#Uğur Çelikkolİç Anadolu’nun en güzel kentlerinden Konya, keşfedilecek o kadar çok şey saklıyor ki... İnsanlık tarihinin dönüm noktası Çatalhöyük’ten Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerine, evrensel hoşgörü timsali Mevlana’dan Japon Parkı’na, et yemeklerinden Mevlevi mutfağı restoranlarına kadar işte size Konya’dan 15 öneri!
#HürriyetMacaristan’la ta Orta Asya’ya uzanan ve aynı köklerden başlayan ortak bir tarihimiz var. Yüzyıllar boyunca da hep kesişmiş yollarımız. Bu hafta 200 yıl Osmanlı hâkimiyetinde kalan ülkedeki bu izlerin peşine düşelim istiyorum hep birlikte. Gezerken her adımda bir olduğumuzu hatırladığım bu toprakları tanıdıkça eminim siz de bana katılacaksınız.
#MacaristanGeçtiğimiz pazar günü, öğleden sonra Kadıköy’e geçmek üzere köprüdeyken tatsız bir tesadüf, yükselen dumanı gördük. Köprünün üzerinden görüldüğü kadarıyla Vanî Mehmed Efendi Yalısı tutuşuyor gibiydi. Tabii durup bakmak mümkün değildi. Maalesef biraz sonra öğrendik ki Boğaz’ın sevimli camilerinden, Vanî Mehmed Efendi Camisi tarihe karışmış.
#YAZARVaniköy Camisi’ni 1665’te inşa ettiren Vani Mehmed Efendi, 1674’te de Bursa Kestel’de benzer bir cami inşa ettirmiş. İki caminin de mimarı yapıları ve yapı malzemeleri birbirinin aynısı. Hürriyet’e konuşan Vani Mehmed Efendi’nin torunu Mehmet Vanioğlu, “İnşallah o daha iyi korunur” dedi.
#Vaniköy CamisiEyüpsultan, Aziz Mahmud Hüdayi, Yahya Efendi, Oruç Baba, Hazreti Yuşa gibi türbelerin bulunduğu mekanlar ramazanda Kovid-19 salgını nedeniyle ziyarete kapalı olacak. Teravih ve cemaatle namaz da bu yıl salgın sebebiyle kılınamayacak.
#Ramazan AyıCuma günü vefat eden Demirören Holding ve Hürriyet Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Demirören, son yolculuğuna uğurlandı. Demirören için ilk tören İstanbul Şişhane'deki Holding binası önünde yapıldı. Fatih Camisi’nde öğle namazının ardından cenaze töreni düzenlendi. Erdoğan Demirören, Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki aile kabristanında toprağa verildi.
#Erdoğan Demirören‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#MimariSAYILARI 25’i bulan Adana, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bartın, Çankırı, Denizli, Edirne, Erzincan, Eskişehir, Giresun, Isparta, Kayseri, Manisa, Muğla, Niğde, Rize, Sakarya, Sinop, Tekirdağ, Uşak, Yalova ve Zonguldak Baro Başkanlarının, İstanbul Barosu’na destek olan olan bildirisi şöyle:
Sonbaharın renkleriyle yazın sıcağını birleştiren dört günlük eylül tatili için hazır mısınız? Eğer planınızı hâlâ yapmadıysanız seyahat yazarlarına kulak verin. Londra’da bu hafta festival atmosferi yaşanıyor. Prag sonbaharın renklerine büründü. Sanat şehri Floransa bağbozumu döneminde bir başka güzel. Guilin yılın en güzel dolunayını şölenle kutluyor. Yurtiçinde kalacaksanız Bozcaada, Abant, Alanya ve Kemaliye sayısız sürprizler vaat ediyor.
Dimitri Stoyanof (60) İstanbul Anadolu Yakası’nda bir kült haline gelmiş Beyaz Fırın’ın dördüncü kuşak sahibi. Genç yaşından beri başını alıp seyahate gitmeyi seven, gittiği her yerde yüzlerce kare fotoğraf çeken bir gezgin. Şimdiye kadar pek çok ülke gezmiş. "Avrupa artık bitti. Çünkü Türkiye çok gelişti ve artık ülkemizin her yerinde Avrupa’daki her şeyi görmek mümkün. Bu yüzden Vietnam, Kamboçya, Hindistan ya da Fas gibi yerlere gitmek lazım" diyor.
Mısır, insanlık tarihinin önemli adımlarının atıldığı coğrafyalardan biri. Herodot’un deyimiyle, "Nil’in armağanı." Güneşin, güneş tanrıların, piramitlerin, mumyaların, firavunların gizemli ülkesi. Antik Yunan’dan Roma’ya, Arap’tan Osmanlı’ya tarih boyunca farklı uygarlıkların ilgisini çekmiş. Günümüzde bile, milyonlarca kişi bu gizemi yakından görebilmek, hissetmek için akın akın Mısır’a gidiyor. Ancak, gerçek şu ki, Mısır’ı yalnızca Nil üzerinde yapılan kurvaziyer gemi gezileriyle tanımak mümkün değil. Bu gizemli ülkenin, o kadar çok bilinmeyeni var ki... Büyük bir kısmı da, Kahire-Luksor arasında kalan yaklaşık 500 kilometrelik bölgede yer alıyor. Yani Orta Mısır’da.