Güncelleme Tarihi:
Vakıf Üniversiteleri Birliği Başkanı İbrahim Çağlar, geçirdiği kalp krizi sonrası hayatını kaybetti. 6 Şubat 2017’de Vakıf Üniversiteleri Birliği Başkanlığını üstlenen Çağlar, aynı zamanda İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanlığı görevlerini de yürütüyordu. Çağlar'ın cenazesi, 12 Aralık'ta ikindi namazını müteakiben Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camisi'nden kaldırılacak ve Sahrayıcedid Aile Kabristanı'nda defnedilecek.
EĞİTİM DÜNYASINDAN BAŞSAĞLIĞI MESAJLARI
Çağlar’ın vefatı eğitim dünyasını da yasa boğdu. Eğitimciler ve okul sahipleri sosyal medyadan başsağlığı mesajları yayınladı. İşte onlardan bazıları:
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç: İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı, değerli insan, kıymetli dost İbrahim Çağlar'ın vefatını büyük bir üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayım. Allah'tan kendisine rahmet, ailesine sabırlar dilerim. Akademi camiamızın ve iş dünyasının başı sağ olsun...
İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın: Değerli dostum ve çalışma arkadaşım İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar'ı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Merhuma Cenab-ı Hakk'tan rahmet, tüm sevenlerine başsağlığı ve sabırlar diliyorum. Mekanı cennet olsun, başımız sağolsun.
İstanbul Ticaret Üniversitesi: Mütevelli Heyet Başkanımız, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın İbrahim Çağlar’ı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Merhuma Allah’tan rahmet; ailesine, yakınlarına, İTO camiasına ve İstanbul Ticaret ailesine sabır ve başsağlığı dileriz.”
Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Enver Yücel: İTO Başkanı Sayın İbrahim Çağlar’ın vefatını duydum. Çok üzüldüm çok iyi bir insandı, mekanı cennet olsun. Başımız sağolsun.
İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan: Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun.
18 YAŞINDA TİCARET HAYATINA ATILDI
1960 yılında İstanbul, Erenköy’de doğan İbrahim Çağlar, baba tarafından aslen Konya-Kadınhanlıdır. Kökleri müteşebbis bir aileye dayanan Çağların anne tarafından dedesi Hasan Şevki Efendi Cumhuriyet öncesi II. Abdülhamid Han döneminde Hazine-i Humayun’da görev yaptı. (Çağlar’ın tesbih merakı ve koleksiyonu kendisine dedesinden yadigar kalmış) Cumhuriyet sonrası ise genç Türkiye’nin ilk milli kolonya fabrikasını kurdu.
Çağlar’ın baba tarafından dedesi Sıtkı Çağlar ise, ticarete konu olabilecek her ürünün ticaretini yapar, özellikle Konya’dan diğer şehirlere giderek mal değiş tokuşu ile ticaret hayatını devam ettirirken, 1950’li yıllarda İtalyanlardan aldığı teknoloji ile İstanbul, Topkapı’da iplik fabrikası kurar. Sıtkı Bey aynı zamanda, Hacı Sabancı’nın Adana’da kuracağı fabrikaya da danışmanlık hizmeti verir. Bu vizyonla da oğlu Cenap Çağları (İbrahim Çağlar’ın babası) Avusturya Lisesi’nde okutur. Cenap Çağlar da okul sonrasında iplik ticareti ve müteahhitlikle ilgilenir.
Ticaretle yoğrulan bir ailede yetişen İbrahim Çağlar 7 yaşından itibaren yazları kendi isteğiyle eniştesinin yanında çalışmaya başladı. İlkokuldan sonra Güneş Koleji’nde eğitim gören Çağlar, lisede gönlünde yatan aslanın peşinden giderek ticaret lisesine kaydoldu. 1977 yılında liseden mezun olan Çağlar ilk şirketi olan Nurtop A.Ş.yi müteakiben kurdu ve iş hayatına atıldı.
18 yaşında başladığı ticaret hayatını bugün tekstil, enerji, inşaat ve telekomünikasyon sektörlerinde yurtiçi ve yurtdışı yatırımlarıyla devam ettiren Çağlar, aynı zamanda sosyal hayatta, çeşitli vakıflarda aldığı görevlerle de ön plana çıktı.
YÜZME VE TENİSLE İLGİLENİYORDU
Çağlar, TOBB Eğitim ve Kültür Vakfı Yönetim Kurulu üyeliği, TEPAV Mütevelli Heyeti üyeliği, Darülaceze Mütevelli Heyeti üyeliği, Marmara Grubu Vakfı Stratejik ve Sosyal Araştırmalar, Mütevelli Heyet ve Akademik Konsey üyeliği görevlerinde bulundu.
Vakıfların dışında AK Parti ve MÜSİAD Kurucu Üyesi olan Çağlar, 2004-2010 yılları arasında TOBB Yönetim Kurulu Sayman üyeliği ve aynı tarihlerde TSE Yönetim Kurulu üyeliği yaparken, 2006-2012 yılları arasında DEİK Yönetim Kurulu üyeliği ve 2003-2006 seneleri arasında da İTHİB yönetim kurulu üyeliğini yürüttü.
İstanbul Ticaret Odası’nda 1999 yılında Meclis üyeliği ile göreve başlayan Çağlar, 2004-2009 yılları arasında İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı oldu. 2009-2013 yılları arasında İTO Meclis Başkanlığı, 2013 yılından itibaren ise İTO Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyordu.
Çağlar, aynı zamanda 2012 yılından itibaren Enerji Verimliliği Derneği Genel Başkanıydı. Yoğun iş hayatı, sivil toplum kuruluşlarında ve vakıflardaki görevlerinden kalan zamanlarda ise atıcılık, yüzme ve tenis sporları ile ilgileniyordu. Çağlar evli ve 2 çocuk babasıydı.