Anadoludakiler Projesi Belgesel Lansman Programı’nda konuşan Emine Erdoğan, “Anadoludakiler köydeki çiftçinin, kasabadaki esnafın, şehirdeki sanayicinin emeklerini ortak bir hedefte birleştiren ulusal bir seferberliktir. Anadolu’nun her köşesinde ayrı bir cevher saklı” dedi.
#Anadoludakiler ProjesiOsmanlı döneminde 19’uncu yüzyılda; eğitimde modernleşme adımlarının ilk atıldığı yerlerden biri Sultan II.Abdülhamit tarafından yaptırılan ilkokullar yani ‘iptidai mektepler’. İlk defa karma eğitimin uygulandığı sayıları çok az olmakla beraber kadın öğretmenlerin de ders anlattığı, modern eğitim anlayışını benimseyen bu okullar milli eğitim tarihinde önemli bir yere sahip. Bunlardan biri olan ve İzmir’in Torbalı ilçesinde bulunan okul, bugün hala varlığını koruyarak tarihe ışık tutuyor.
#Sultan II.AbdülhamitEğitim dünyasının en önemli alanlarından biri olan meslek liselerinin tarihi 1800’lü yıllara dayanıyor. 157 yıllık İzmir Mithatpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de bunlardan biri. Atatürk, okulu ilki Cumhuriyet’in ilan edildiği 1923’te olmak üzere 3 kez ziyaret etti.
#İzmir Mithatpaşa Mesleki Ve Teknik Anadolu LisesiPina Bausch’un başyapıtı ‘Café Müller’le başlayan 27. İstanbul Tiyatro Festivali sürüyor. Festival ikinci haftasında İstiklal Caddesi’ne yayılıyor ve tarihi yapıları etkileyici oyunlarla buluşturuyor. Tiyatro yazarlarına, eleştirmenlere ve oyunculara festivalde merakla bekledikleri oyunları sorduk.
#TiyatroPeter Hopkirk’ün ‘İstanbul’un Doğusunda Bitmeyen Oyun’ adlı kitabı, İngiltere ile Rusya arasında 19’uncu yüzyıl boyunca Orta Asya’da süren gizli savaşı konu alan ‘Büyük Oyun’un devamı niteliğinde. Bir roman gibi de okuyabilirsiniz; gerçeklikte olup biteni dile getiren bir anlatı gibi...
#Peter HopkirkEyüpsultan'da bulunan 174 yıllık Adile Sultan Türbesi çökme riski nedeniyle kalaslarla desteklendi. Türbenin içindeki bakımsızlık da dikkat çekiyor. Sanat tarihçisi Hayri Fehmi Yılmaz, "Adile Sultan İstanbul için çok özel biridir. Maalesef İstanbul'daki kültür varlıklarının hepsini her zaman koruyamıyoruz ve aynı zamanda ziyaret edemiyoruz. Bir şekilde türbesinin de herhalde daha iyi korunması ve bakımının sağlanması gerekiyor" dedi.
#Adile Sultan TürbesiOsmanbey semti modernitenin ötesinde bir mülkiyet ve iktidar ilişkisinin sonucudur. Matbaacı Osman Bey II. Abdülhamit rejiminin en ayrıcalıklı şahsiyetlerindendir. Nedret Kuran imzalı ‘Osman Bey ve Ailesi’ Osmanbey’den geçerken sadece bir semtten değil uzun ve derin bir öyküden geçtiğimizi bilmek için okunası...
#Osman Bey Ve Ailesiİttihatçılar, II. Abdülhamit’i nasıl devirdi? Mustafa Kemal “Geldikleri gibi giderler” derken ne düşünüyordu? Çerkes Ethem hain miydi? Anadolu Ajansı nasıl kuruldu? Emrah Safa Gürkan ‘Cumhuriyet’in 100 İsmi’ ve ‘Cumhuriyet’in 100 Günü’ ile bu sorulara bir başka pencereden cevap veriyor.
#Emrah Safa Gürkanİstanbul’un hafızasını barındıran önemli yapılardan İstiklal Caddesi’ndeki Botter Apartmanı, İBB Miras tarafından restore edilerek Casa Botter Sanat ve Tasarım Merkezi adıyla sanatsevere kapılarını açtı. İstanbul’un ilk Art Nouveau yapısı olarak bilinen görkemli mekânın galeriye dönüştürülen giriş katı, şu sıralar Melike Bayık küratörlüğünde gerçekleşen ‘Düşler, Hakikatler’ sergisine ev sahipliği yapıyor. Geçmişten geleceğe Botter Apartmanı’nın tarihsel kimliğiyle bağ kuran farklı disiplinlerden 13 sanatçının işlerinin yer aldığı sergiyi Melike Bayık ile konuştuk.
#Botter Apartmanı‘Sorularla 20. Yüzyıl Edebiyatımız’da Oğuz Demiralp, II. Abdülhamit’le başlatıyor 20. yüzyıl edebiyatımızı. Cumhuriyet dönemi edebiyatı kavramından değil, ‘20. Yüzyılda Edebiyatımız’ kavramından hareketle bakıyor. İşte bu ilk... Demiralp’e göre, 20. yüzyıl edebiyatımız ‘ifade özgürlüğünün kısıtlandığı baskı rejiminde’ ortaya çıkmıştır.
#Sorularla 20. Yüzyıl EdebiyatımızTürk edebiyatının ilk kadın şairi, çok sayıda türde yazan, eserleri ve sosyal yaşantısıyla öncü kadınlardan Şair Nigâr Hanım’ın günlüklerinin ikinci cildi elimizde. Nigâr Hanım tüm mahrem hislerini, ailesi ile özel ilişkilerini anlatıyor, bizi geniş dost çevresine, edebi hayatına sokuyor.
#GünlükHayat bu ya, her zaman dümdüz olmuyor yollar. Tökezliyoruz, düşüyoruz, kalkıyoruz ama devam ediyoruz yaşamaya. Hele ki bu kadar kıymetli bir coğrafyada yaşarken. Zor zamanlarımda benim için en kıymetli can simidi, tarih. Bugün beni yorunca geçmişten gelen dersler kulağıma küpe oluyor, yıllar öncesinden dilden dile dolaşan hikâyeler ruhumu rahatlatıyor. Ve sonra usulca ‘Bu da geçecek’ diyorum kendi kendime. O yüzden size bu hafta, İstanbul’un sokaklarında gözden kaçan büyüleyici güzellikleri anlatmak istedim. Umarım bu değerleri hatırlamak kalbinizdeki umudu canlandırmaya ilham olur
#HürriyetYerel değerlerimizin mutfakta daha fazla kullanılmasını sağlamayı amaçlayan ‘Yerelin İzinde’ projesinin ilk ayağı Boğaz lüferi içindi. Şef Şemsa Denizsel’in İstanbul’a has bu balıkla hazırladığı lezzetleri tattık. Dışını tuz ve şekerle kaplayıp bir süre dinlendirdikten sonra ince ince dilimlediği ‘lüfer tuzlama’ çok lezzetliydi. Ana yemekteyse Osmanlı’dan esinlenerek hazırladığı lüferli pilav vardı.
#Şemsa DenizselCumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, ABD Ankara Büyükelçisi Flake’in eşi Cheryl Flake ile bir araya geldi. Öte yandan Erdoğan, Meksika Ankara Büyükelçisi'nin eşi ve Sultan II. Abdülhamit Han'ın torunu olan Mediha Nami Osmanoğlu de Martinez Hernandez'i de kabul etti.
#Emine ErdoğanAvrupa’nın en büyük, dünyanın ikinci büyük ahşap yapısı olan Büyükada Rum Yetimhanesi’nin bahçesindeki 1000 metrekarelik ilkokulun restorasyonuna Anıtlar Kurulu’ndan onay çıktı. Yetimhane Restorasyon Projesi Koordinatörü Laki Vingas, “Ana bina ile ilgili de izin süreçleri devam ediyor” dedi.
#Büyükada Rum YetimhanesiDumlupınar Savaşı 26 Ağustos 1922’de başlayıp 30 Ağustos 1922’de sona erdi. Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı, Kurtuluş Savaşı’nın zafere ulaştığı Dumlupınar, Kütahya’ya bağlı. Kentte 100’üncü yılın coşkulu kutlamaları geçen hafta başladı; siz de bizim gibi kenti gezmek için Dumlupınar Şehitliği’nden yola çıkın.
#HürriyetDeprem güçlendirme çalışmaları yapılan, modern müzecilik standartlarına uygun şekilde etiketinden ışığına yenilenen sergi salonlarıyla İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin klasik binası, geçen hafta açıldı. Düzenlenen salonlarda 2 bini sikke olmak üzere 5 bin yeni eser sergilenmeye başladı. Komşusu Yerebatan Sarnıcı da restore edilip sisli ışıklar ve heykellerle daha da büyüleyici bir yer oldu. Tarihi Yarımada’nın bu iki mücevherini yeniden gittik, gördük, yazdık...
#HürriyetKayseri Büyükşehir Belediyesi, Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç’ın talimatlarıyla kentin simgelerinden olan II. Abdülhamit Han tarafından yaptırılan tarihi Saat Kulesi’nin altını irtibat merkezi olarak hizmete açtı. ‘Avrupa’daki Kardeşlerimizin İrtibat Merkezi’ (AKİM) ismiyle hizmet verecek merkezde incelemelerde bulunan Başkan Büyükkılıç, “Abdülhamit Han Hazretlerinin şehrimize armağanı olan saat kulemizin altını, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin danışma bürosu olarak hayata geçirdik” dedi.
#Memduh Büyükkılıç