İlk iftarlar yapıldı. Oteller, restoranlar ve lokantaların iftar mönülerine bakıldığında oldukça geniş bir fiyat makası olduğu görülüyor. Hürriyet bu makasın her iki ucunu da araştırdı. Geçen yıla göre iftar mönüsü fiyatları yüzde 100 ila 150 arasında artmış durumda. En uygun iftar yemeğini 249 TL’ye veren lokanta da var, kişi başı 4 bin TL’yi aşan fiks mönüsü olan Boğaz manzaralı restoran da...
#İftarRamazan ayı bugün başlıyor. Vatandaş sahur ve iftar sofraları için Eminönü’nün yolunu tuttu. İftar sofralarının yıldızı hurmanın kilogram fiyatı 260 TL’den başlıyor, 770 TL’ye kadar çıkıyor. Pastırmanın kilosu ise 1500 ila 2 bin lira bandında seyrediyor. Eminönü tezgâhlarında 4 kişilik bir ailenin bir haftalık sahur ve iftariyelik alışverişi 2 bin TL’den başlıyor.
#Sahur AlışverişiÖzenle kurulan iftar ve sahur sofralarının yeri bir başka... Sevdiklerimizi bir araya getirecek o yemekleri pişirirken sağlığımızı koruyacak seçimler yapmak da bir o kadar önemli. Beslenme uzmanı Berrin Yiğit kan şekerini dengede tutacak, protein ve sebze yönünden zengin tabaklara yönelmemizi öneriyor.
#RamazanHappy Moon’s ve Help Steps’ten afet bölgesindeki kadınlara destek... Şef Somer Sivrioğlu’nun ramazan için hazırladığı tarif videoları yayında... Nar ekşisi yönetmeliği değişti... Oligark’ta baharı karşılayan yemekler... Beta Tea’den iftar menüsü... Jumbo Patisserie’den yeni tatlılar... Yeme-içme dünyasından haberler...
#Somer SivrioğluRamazanda hazımsızlık, şişkinlik ve kan şekeri dengesizliği gibi sorunları yaşamamak için iftarda yediklerimizi sınırlandıralım. İftariyelikleri kaldıralım mesela... Masamızda da sadece çorba, salata, yoğurt, et veya zeytinyağlı sebze yemeği, son olarak 1 çeşit tahıl grubu olsun. Pilav, makarna, bulgur ve börek gibi tahıl grubu yiyecekleri az yapmaya özen gösterelim, hatta mümkünse yapmayalım. Pide ve tatlıyı haftada 2 günle sınırlandıralım.
#İftarYardımlaşma ve dayanışmada iş yarıştırmak olmaz ama Metro Türkiye harika bir projeyle geldi ramazanda. ‘Benim İşim, Benim Mutfağım’ kampanyasıyla afet bölgesinde yıkılan 4 özel restoranı tekrar hayata döndürebilmek için o eşsiz lezzetleri ve pişiren ekipleri İstanbul’a getiriyorlar.
#YemeRamazana günler kaldı. Küçükten büyüğe bütün restoran ve lokantalarda iftar mönüleriyle ilgili hazırlıklar tamamlandı. Hürriyet sahaya çıktı, iftar mönüsü fiyatlarını araştırdı. Geçen yıla göre iftar faturası yüzde 100 civarında artmış durumda. Fiyatlar mekân, marka ve sunulan çeşitliliğe göre kişi başı 160 ila 3 bin 500 TL arasında değişiyor.
#RamazanRamazan boyunca sofraya dizeceğimiz iftariyelikler için özeniyor, en iyisinin, belki çocukluğumuzun iftarlarından hatırladığımız tatların peşine düşüyoruz. Lezzetli bir sunum tabağı için tercih edebileceğiniz veya sipariş verebileceğiniz işinin ehli pek çok adres var.
#RamazanHer ne kadar biz iftariyelikleri oruç açmak için, ilk aşamada suyun ardından yenen damak hoşlukları gibi tanımlasak da bu kadim geleneğin tarihi çok eski zamanlara kadar gider. Anadolu’nun ve İstanbul’un varlıklı ailelerinin evlerinde verdikleri ramazan davetlerinde iki ayrı sofra kurulurdu. İftariyeliklerin olduğu sofraya ‘birinci sofra’ denirdi.
#RamazanSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sosyal medya hesabından yaptığı sürpriz iftar davetine cevap veren gençlerle Büyük Çamlıca Camisi Külliyesi'nde bir araya geldi. Gençlerle birlikte iftar yapan Bakan Varank, iftarın ardından külliyede bulunan İslam Medeniyetleri Müzesi’ni ziyaret etti. Varank, gençliğe çok güvendiklerini vurgulayarak, “Türkiye Cumhuriyeti’ni dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisinden biri yapma hayalini gerçekleştirecek olanların Teknofest kuşağı olduğunu biliyoruz” dedi.
#VarankRamazan boyunca aileyle bir araya gelinen iftar saati iple çekilir. Bütün gün hayal edilen geleneksel lezzetlere kavuşmak için özenle kurulmuş o sofralara oturmak ister herkes. Peki, en güzel iftariyelik seçkisi hangi mekânda, neresi atmosferi ve lezzetleriyle memnun eder? Jürimiz iftar için favori adreslerini paylaştı.
#RamazanRamazan ayı boyunca özenle kurulan iftar ve sahur sofralarına taşınan lezzetlerin kıymeti bir başka... Bu süreçte sağlığımızı koruyacak seçimler yaparken tattan vazgeçmemek önemli. Hele bir de o sofra yerel malzemelerle kurulmuşsa, örneğin Karacadağ pirinciyle yapılmış bir pilav masaya geliyorsa... Yazarımız Sahrap Soysal’a göre kullanılan ürünün hikâyesini anlamak en az pişirilen yemeğin tadı tuzu kadar mühim. Diyetisyen Berrin Yiğit ise “Kan şekerini dengede tutmak için kuruyemiş ve kuru meyvelerin gücünden faydalanmak, büyük öğünler yerine ara vererek az az yemek gerek” diyor.
#RamazanRamazan ayının yaklaşmasıyla birlikte hazırlıklar da hızlandı. Biz de otellerde ve restoranlarda iftar yapmak isteyenler için fiyatları araştırdık. Buna göre 5 yıldızlı lüks bir otelde iftar yapmak isteyenlerin 675 TL ile 1.250 TL arasında bir ücreti gözden çıkarması gerekiyor. Restoranlarda ise fiyatlar otellere göre biraz daha düşük. Özel mönüler oluşturan markalı restoranlarda iftarlık fiyatları 290 TL ile 390 TL arasında değişiyor.
#RAMAZANBeslenme alışkanlıklarımız ve besin tercihlerimiz belirli özel dönemlerle beraber değişkenlik göstererek çeşitlenebilir. Bu değişimin yaşandığı en belirgin dönemlerden biri ise Ramazan ayıdır. Fiziksel ve ruhsal olarak arınmanın gerçekleştiği bu dönemde, bedensel algımızı değiştirmeden sağlıklı bir yol çizebilmemiz mümkün.
#BeslenmeRamazan ayının gelmesiyle birlikte Ümraniye’de ihtiyaç sahipleri, kimsesi olmayan, koronavirüse yakalanmış ya da bakıma muhtaç vatandaşlar için dev kazanlar kaynamaya gönül sofraları kurulmaya başladı. Ayrıca binlerce aileye iftarlık kumanya dağıtılacak.
#Ümraniye BelediyesiTürkiye vaka sayılarının 60 bine dayanmasının ardından yeni önlemlerin gelip gelmeyeceğini, tam kapanmaya gidilip gidilmeyeceğini konuşuyor. Bilim Kurulu, bugün, kabine toplantısı öncesinde bir araya gelecek ve elbette bir karar alacak. Öncesinde, böyle bir ortamda alınması gereken acil önlemlerin ne olması gerektiği ve nasıl bir ramazan ayının bizi beklediğini Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ile konuştum. İşte değerlendirme ve önerileri...
#Yazar