Paylaş
Çocukluğumuzda oruç ile henüz tanışmadığımız küçük yaşlarda ramazanın geldiğini bu iftariyeliklerden anlardık. Telefon ahizesi şeklinde olan da var, tabanca şeklinde olan da var, en çok da ibrik şeklinde olan ve kama şeklinde olanlar daha bir lezzetliydi sanki..
Bugünlerde yapılıyor olsa laptop, cep telefonu, instagram, facebook logoları olur muydu bilemem.
Gelin bu hafta bu geleneksel ve yöresel ramazan tatlarına bir göz atalım:
KAMADAN, TESTİDEN, TEFONDAN İFTARİYELİKLER
Bursa’da bir fırıncı, dededen kalma ramazan geleneğini sürdürüp, iftariyelik için silah, kama ve ibrik şeklinde poğaça ile simit makarna üretiyor. Yerkapı Mahallesi’nde fırıncılık yapan Şeref Seymen, dededen kalan geleneği sürdürüyor. Seymen, bir zamanlar her fırının silah, kama, ibrik şeklinde iftariyelik üretme geleneğini yaşatarak, yaptığı tabanca, testi ve kama şeklindeki poğaça ile simit makarnaları satıyor.
1933 yılından beri ailesinin fırıncılık ile uğraştığını ifade eden Seymen, “Osmanlı geleneğini yaşatıyoruz. Artık Bursa’da bu geleneği sürdüren fırıncı yok. Tabanca, testi, kama, tüfek ve kılıç gibi iftariyeliklerle birlikte simit makarna üretme geleneğini yaşatıyoruz. Satışlarımızdan da gayet memnunuz. Vatandaşlarımız bu iftariyeliklere ilgi gösteriyor. Genelde poğaçaları eskiyi bilen insanlar ve öğrenciler, çocuklar alıyor. Kız çocukları testi şeklinde olan poğaçaya, erkek çocukları ise silah ve kama şeklindeki iftariyeliklere ilgi gösteriyor. Küçüklüğümüzde oruç tuttuğumuzda ailemiz bize bu iftariyeliklerden getirirdi. Oyuncak yerine iftariyelik getirerek bizi ödüllendiriyordu. Şimdi de bu geleneği sürdürmeye çalışıyoruz” dedi.
BİR RAMAZAN KLASİĞİ RAMAZAN KAHKESİ
Diğeri de Gaziantep’ten gelsin.
Gaziantep’te ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmezi olan ‘Halep Kahkesi’ Gaziantep ve çevresinde satış patlaması yapıyor.
Cumhuriyet ilan edilmedin önce Yahudi ustalar tarafından Halep’te yapılmaya başlanan, daha sonra Gaziantep’teki baklava ustaları tarafından sadece ramazan aylarında yapılarak ramazan sofralarına iftar ve sahurda ekmek yerine ikram edilen, diğer adıyla ‘Ramazan Kahkesi’ bir geleneği devam ettiriyor.
Ramazan Kahkesi Gaziantep’te yapılsa da başka şehirlerden de siparişle ramazan ayında yaklaşık 150 ton tüketildiği söyleniyor.
Ramazan Kahkesi un, şeker, mahlep, maya, tuz, yumurta, sıvı yağ, susam ile geleneksel yöntemlerle yapılıyor.
Gaziantep’te fırın ve pastanelerde satılan Ramazan Kahkesi ramazan ayının bir nev’i habercisi konumundadır.
Zengini fakiri herkes ramazan ayında mutlaka kahke alarak iftar sofralarında bir geleneği daha yaşatırlar.
Tarihi Mercimekler Fırını’nın üçüncü kuşak ustalarından Murat Sevengül bu ürünün özellikle Ramazan ayında yapıldığını ve Kilis’e özgü olduğunu söylüyor.
Murat Sevengül, “Halep kahkesinin yapılışı meslek gerektiren bir iştir. İçerisine hiçbir katkı maddesi katmıyoruz. Kahkeyi nohut mayası ile birlikte un, su ve özel bulamaç dediğimiz karışım ile yapıyoruz. Tecrübe gerektiren hamuru yoğurması bir hayli zahmetli. Hamuru yoğurduktan sonra kızarması için soda ilave ediyoruz. Daha sonra hamuru çörek otu ile işleyerek taş fırında odun ateşinde pişiriyoruz.” diyor.
Kahke’nin yapımı için sıcak ortamın şart olduğunu belirten Sevengül, “Hamur, sıcak ortamı sevdiği için soğuk mermerin üzerinde yapılmaz. Tahta üzerinde, havasız ve sıcak ortamda hazırlanır. Halep Kahkesi denilmesinin sebebi ise Suriye’nin Halep kentinden gelmiş olmasından kaynaklanıyor. Kilis’te Halep kentine yakın olduğu için Kilis’te üretilir. Başka bir ilde Halep Kahkesi zor bulunur. Fırınımızda yıl boyunca Halep Kahkesi’ni taze olarak her gün yapıyor ve satışa sunuyoruz. Kilis dışında yaşayan hemşerilerimize kargo ile ulaştırıyoruz” diyerek bu geleneği daha yıllar boyu devam ettireceklerini söylüyor.
Paylaş