Yıllar sonra Bostancı’da, çok sevdiğim Hatay Restaurant’a gittim. Bu tip köklü mekânların yapıtaşları ve kolektif bellekleri emekçileridir. Sivaslı Ali Şahin Usta, 28 yıldır tezgâhın başında. Palamut lakerda yıllardır unuttuğumuz, çocukluğumun lezzetinde… Tekmilli fava, köpoğlu, ev yapımı pancar turşusu hepsi meyhane mezesi gibi meze. Kavunun kesimi bile eski usül….
#RestorantBalık lokantası konusunda ben klasikçiyim. Anlamsız yaratıcılıkları, soyalı, hardallı, aşırı soslu mezeleri gereksiz bulanlardanım. Ama klasikle sıradanı karıştırmamak gerektiğini düşünüyorum. Nicelikten ziyade niteliğiyle bizi tavlayan mekânların yeri her zaman başkadır. İşte tam da bu yüzden bayıldım Rumelihisarı’nda yeniden açılan Arşipel Balıkçısı’na...
#BalıkDışarıda yeme alışkanlığımızı meyhane kültüründen bağımsız düşünmek mümkün değil. Ancak onu doğru yaşatmak, sofraya konan mezelerin çeşidi ve lezzetinden personele, aydınlatmadan dekorasyona çok derin bir mevzu... Bir haftadır elimden bırakmadığım ‘Meyhane İhtisas Kitabı’ tüm yönleriyle anlattığı meyhane kültürünü geçmişten bugüne geleneğiyle taşımak için önemli bir kaynak.
#Meyhaneİspanyolların ‘tapas’, İtalyanların ‘aperitivo’, Japonlarınsa ‘izakaya’ dediği küçük atıştırmalıkların belki de dünyada en bilineni, bizim kültürümüzde önemli bir yeri olan mezeler... Özellikle gayrimüslim, Rum ve Ermeni asıllı meyhane sahiplerinin daha çok zeytinyağlılardan oluşan küçük lezzetlerini içkiyle sunmasıyla başlayan bu kültür, zamanla tüm coğrafyamıza yayılmış.
#MezeTarhanasından, karnıyarığına, zeytinyağlı enginarından, topiğine, sarmasından, tandırına kadar dünyanın belki de en geniş ve en kadim mutfaklarından biri Türk mutfağı. Bize göre dünya sıralamasında ilk 3’e rahat girer ama gerçek maalesef öyle değil. İspanyollar, Fransızlar, İtalyanlar, Japonlar ipi çoktan göğüslemiş. Hele de yurt dışında Türk mutfağı denilince akla genellikle ya kebap ya da döner geliyor. Peki, ne yapmalı da böylesi kadim bir mutfağı ‘şampiyonlar’ ligine sokmalı?
#YazarSizin memlekette eskiden içki kültürü nasıldı, hiç merak ettiniz mi? Sofranızdaki o leziz mi leziz mezeyi ilk kim yapmış, içine ne katmış? 47 araştırmacı, sizin için bu soruların peşine düştü, ‘Rakı Gastronomisi: Türkiye’nin Çilingir Sofrası’ kitabını yazdı. Eski meyhane geleneğimizde peynirin hem en başta hem de en sonda sofraya geldiğini biliyor muydunuz? Peki ya 18. yüzyıl başında Erzurumluların sade kahve, havyar ve tütünden oluşan kahvaltıya şeytan kahvaltısı dediklerini? Daha fazlası kitapta ama öncesinde biraz tadımlık...
#Rakı Gastronomisi: Türkiye'nin Çilingir SofrasıKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde mutfak dilini çözmek kolay değil. Kendi deyişleriyle ‘Kıprıslılar’, pek çok yemeğe ilginç adlar veriyor. Kimisi İtalyanca, kimisi İngilizce, kimisi Arapça, kimisi Rumca kökenli sözcüklerle Kıbrıs mutfak sözlüğü, ‘Kıbrıs sofrası’ yani ‘drabezi’ kadar zengin. İşte Kıbrıs’a gittiğiniz zaman bilmeniz gereken bazı kelimeler ve anlamları...
#SeyahatGitmeden bile Batum’un ne kadar yeşil olduğunu görmüştüm. Sarp Sınır Kapısı’nın ardındaki yeşil tepeler, Batum’un rengini ele vermişti. Gittim, gördüm ki Batum gerçekten de yemyeşilmiş. Yüzünü lacivert Karadeniz’e dönmüş, sırtını dağlara dayamış olan bu küçük şehir, meğer boşu boşuna Gürcü krallıklarının gözdesi olmamış.
#BatumGitmeden bile Batum’un ne kadar yeşil olduğunu görmüştüm. Sarp Sınır Kapısı’nın ardındaki yeşil tepeler, Batum’un rengini ele vermişti. Gittim, gördüm ki Batum gerçekten de yemyeşilmiş. Yüzünü lacivert Karadeniz’e dönmüş, sırtını dağlara dayamış olan bu küçük şehir, meğer boşu boşuna Gürcü krallıklarının gözdesi olmamış.
#Mehmet YaşinTürkiye’nin kültür başkenti İstanbul’a Avrupa Yakası’ndan girişte trafiğe takılıp saatlerce bekleyebilirsiniz. Oysa karşı kıyısındaki Anadolu Yakası daha az telaşlı, daha yeşil, daha temiz. Kültürel çeşitliliği yansıtan Osmanlı sarayları, sanatkârane otelleri, leziz mutfağı ve hipster eğlence mekânlarıyla gezginlere alternatif bir rota sunuyor. Boğaziçi’nde, çam korularının altındaki geçmişin balıkçı köylerinde çıkacağınız gezinti yediğiniz baklavaları yakmanıza yardımcı olacak sahildeki çay bahçelerinde deniz manzarası eşliğinde stresten arınacaksınız. Zenginler İstanbul’un kuzeyindeki villalarında kentin tadını çıkarırken güneydeki Kadıköy’de semt pazarları, kitapçılar, barların dizildiği sokaklarla canlı bir hayat var.
#Anadolu Yakası Gezilecek YerlerGeçen aylarda, gazete ve dergilerde birçok Barcelona yazısı çıktı. Bu yazıları yazanların arasında ben de vardım. Sanıyorum bunların etkisiyle önümüzdeki tatil döneminde, İspanya’nın kuzeydoğusundaki bu kente epey giden olacak. Onun için bu hafta Barcelona’nın mutfağını ve lezzet duraklarını anlatmaya çalışacağım.