AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin, karara bağlanan davada gerekçeli karar açıklandı. 4 bin 532 sayfalık kararda, "En başından itibaren örgütsel iş birliği içerisinde yürütülen sözde soruşturmaların FETÖ/PDY Silahlı Terör örgütü tarafından, mensupları eliyle 2007 yılında işlenen söz konusu cinayet öncesinden tasarlanıp adım adım yürürlüğe konulmak suretiyle gerçekleştirildiği" kaydedildi. FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ve gazetecilerin de aralarında bulunduğu 11 firari sanığın kaçak sayılarak mal varlıklarına el konulmasına karar verildi.
#Hrant Dinkİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun 17 Nisan'da Hrant Dink Vakfı'na yaptığı ziyaret sırasında yaptığı açıklamalara Twitter hesabından yanıt verdi. Soylu, Kılıçdaroğlu'nun Dink suikastına ilişkin mahkeme kararını yok saydığını ve FETÖ'yü bu davadan aklamaya yönelik açıklamalar yaptığını söyledi. Süleyman Soylu, Kılıçdaroğlu'nun açıklamasını "Hrant Dink cinayetinden FETÖ'yü kurtarma operasyonu" olarak nitelendirdi.
#Süleyman SoyluHrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili görülen 76 sanıklı davada verilen cezaların 4 bin 532 sayfalık gerekçeli kararı açıklandı. Kararda, FETÖ mensubu eski emniyet müdürü Ali Fuat Yılmazer ile darbeci yüzbaşı Muharrem Demirkaya’nın suikast öncesi ve sonrasında tetikçi Ogün Samast’ı adım adım takip ettikleri anlatıldı...
#Gazetehaberleri"Hrant Dink suikastında kamu görevlilerinin ihmali olduğu" iddiasına ilişkin yürütülen soruşturmada aralarında eski MİT mensubu Özel Yılmaz, eski İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör, emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve Avukat Kemal Kerinçsiz’in de aralarında bulunduğu 24 kişi hakkında verilen takipsizlik kararına yapılan itiraz reddedildi. Bunun üzerine Dink Ailesi’nin avukatı Hakan Bakırcıoğlu da Anayasa Mahkmemesi’ne başvurdu.
#Hrant Dink- Davanın 110. duruşmasında, tutuksuz sanık Yeşil'in kayınbiraderi ile sanık İlker Çınar'ın teslim ettiği harddisk, flash bellek ve CD'nin bilirkişi tarafından alınan imajları ile sanık Abuzer Yıldırım'dan ele geçirilen flash belleğin imajının bilirkişi incelemesi yapılması kararlaştırıldı- İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden Dink cinayeti ana davasında yer alan Malatya Zirve Yayınevi cinayetiyle ilgili 79 belge dosyaya eklendi
Özel yetkili mahkemelerin kapatılması ve tutukluluk süresinin 10 yıldan 5 yıla indirilmesiyle tahliye taleplerini değerlendiren ağır ceza mahkemelerinden özgürlük kararları çıkmaya başladı. Mahkemeler, kumpas ve düzmece delillerle yıllardır hapiste oldukları iddia edilen Yalçın Küçük, Tuncay Özkan, Merdan Yanardağ, Mehmet Ali Çelebi, Şener Eruygur gibi isimlerin yanı sıra, Danıştay Hâkimi Mustafa Yücel Özbilgin’i katletmek ve 4 hâkimi de yaralamaktan 2 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası alan Alpaslan Arslan için de tahliye kararı verdi.
AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik gündeme dair açıklamalarda bulundu. Çelik, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun 'Ben profesyonel hiçbir siyasetçiye güvenmem' sözlerini sert şekilde eleştirerek 'Güvenmiyorum diyorsunuz. Sayın Feyzioğlu’nun siyaset kurumuna sıcak bakmaması, merhum babası Turan Feyzioğlu'nun siyaseten hüsrana uğramasının katkısı olabilir' dedi.
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Hrant Dink davasının gerekçeli kararını eleştirerek, “Mahkemenin, ortada büyük bir örgütün varlığını kabul edip, 'ben bunu göremiyorum' demesi mantıklı mı olur, bilemiyorum. Gerekçeli karar, karanlığın üzerine bir de karanlık perde gibi oldu. Karar, bu karanlığın aydınlatılmasına bir mum yakamadı” dedi.
İsviçre’deki bir konferansta “Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır” dediği için İsviçre mahkemelerince “ırkçı ayrımcılık”tan tazminat ödemeye mahkûm edilen Doğu Perinçek’in imdadına, hayattayken Türklüğü aşağıladığı gerekçesiyle tepki gösterdiği Hrant Dink yetişti. Perinçek’in AİHM’ye taşıdığı davada Dink’in Türkiye’ye karşı açtığı dava ‘örnek’ gösterildi.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hrant Dink cinayeti davasındaki kararla ilgili olarak, mahkemenin kısa kararını verdiğini, henüz gerekçeli kararın çıkmadığını, Cumhuriyet Savcısı'nın da temyiz için süre tutum dilekçesi verdiğini belirterek, “Bu süre tutum dilekçesinde yazdığı cümleler gazetelere yansıyanlar. Dolayısıyla önümüzde bir temyiz süreci var. Bu sürecin soğukkanlılıkla takibi ve süreç sonunda ortaya çıkan tabloyu hep beraber izlememiz gerekiyor” dedi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2007 yılındaki bir suikast sonucu hayatını kaybeden gazeteci Hrant Dink davasıyla ilgili kararını verdi. AİHM, Dink davasında Türkiye'yi 133 bin 595 euro ödemeye mahkum etti. Dışişleri Bakanlığı, kararın aleyhine Büyük Daire'ye başvurulmayacağını açıkladı.
Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi, ‘Türk’ten boşalacak zehirli kan’ dediği için 6 ay hapis cezası verdiği yazar Hrant Dink’in, Atatürk’ün ‘Nutuk’unun son cümlesini çarpıtarak Türklüğü incittiğini savundu. Gerekçeli kararda düşünce özgürlüğünün sınırsız olmadığının da altı çizildi.