Güncelleme Tarihi:
Karara göre, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin üç maddesini ihlal ettiği ifade edilen Türkiye, 105 bin euro tazminat, 28 bin 595 euro da mahkeme masrafı ödeyecek. AİHM, Türkiye'yi Hrant Dink davasında;
Mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin adil yargılamaya ilişkin 6'ıncı maddesi, suç ve cezaların yasallığına ilişkin 7'nci maddesi ve ayrımcılık yasağına ilişkin 14'üncü maddesine ilişkin iddiaların ise incelenmesine gerek olmadığına karar verdi.
AİHM'e ilk başvuran, ölümünden bir hafta önce Dink'in kendisi olmuştu. Hrant Dink'in öldürülmesinin ardından, ailesi "Dink'in devlet tarafından korunamadığı" gerekçesiyle AİHM'e gitmişti.
Başvuruları birleştiren mahkeme, bugün davayı ortak bir karara bağladı. AİHM, gerekçeli kararını ise henüz açıklamadı.
Dink'in ailesi yaptığı başvuruda, "devletin, Hrant Dink'in yaşam hakkının korunmasıyla ilgili sorumluluğunu yerine getiremediği ve saldırının faillerini etkili bir şekilde soruşturmadığı" ve Dink'in, "Türkiye'de yargılanıp mahkum olmasıyla aşırı uçların hedefi haline getirildiği" şeklindeki iddialar yer almıştı.
Süreç içinde Türkiye'nin AİHM'e gönderdiği savunma basına sızmıştı. Ankara'nın söz konusu savunmada, Dink'in yazdıklarını, bir neo-nazi liderinin görüşlerine benzetmesi büyük tepki çekmişti.
Hükümet, savunmanın ortaya çıkmasının ardından geri adım atmış ve Dışişleri, Dink ailesi ve Türkiye arasında dostane çözüm arayışına gitmişti. Ancak bu girişimden de sonuç alınamamıştı.
DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA
Dışişleri Bakanlığı, davanın sonuçlanmasının ardından yaptığı açıklamada, kararın aleyhine Büyük Daire'ye başvurulmayacağını belirtti.
Açıklamada, "Dink kararı hükümlerinin uygulanmasına yönelik çalışmalar yapılacak ve gelecekte benzer ihlallerin tekrarının önlenmesi için mümkün olan her önlem alınacaktır" ifadesi kullanıldı.