Horlama haberleri sayfasında Horlama hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1029 Horlama haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Pek çok insan hayatının bir döneminde horlama sorunu yaşar ancak bazı kişilerde bu durum kronikleşerek tüm yaşantıyı etkileyebilir. Aslında bu sorunu yaşayanlar basit birkaç dil hareketi ile hem kendilerine hem de horlamalarından rahatsız olanlara büyük bir iyilik yapabilir. Belki de sizin horlama probleminiz de bu basit dil egzersizleriyle son bulacak. Haydi ayna karşısına...
#SağlıkÜst solunum yollarından geçmekte olan havanın boğazdan geçme esnasında dokunun titremesi ile ortaya çıkan sese horlama adı verilir. Uyku esnasında iken damak, dil kökü ve küçük dil ile boğazın birleştiği nokta daralma gösterir. Bu daralmaya bağlı olarak nefes alıp verme esnasında meydana gelen sesin şiddeti, kişiden kişiye farklılık gösterir. Yetişkinlerde horlama olasılığı %45 kadar bir orana denk gelmektedir. Horlamaya bağlı gelişme gösteren diğer nedenlerin neler olduğunu ve nasıl tedavi edildiğini ayrıntıları ile derledik.
#Kadınlarda HorlamaHorlama ister hafif ister şiddetli olsun sadece bir sağlık sorunu olmakla kalmıyor; ikili ilişkileri, aile yaşantısını olumsuz etkileyen bir sosyal yara haline gelebiliyor. Horladığının farkında olmayan, farkında olan ama önemsemeyen hatta yıllardır eşinin horlamasını ninni niyetine dinleyenlerle konuştuk. Peki horlamanın çaresi ne? Onu da uzmanlara sorduk...
#BirsorudanfazlasiDünya genelinde insanların yüzde 35,7’sinin uyku problemi yaşadığını belirten Çene-Yüz Protezi Uzmanı Dr. Tuğrul Saygı, horlamanın kişinin uyku kalitesine dair önemli mesajlar verdiğine dikkat çekti. Saygı, “Aşırı horlama burun, boğaz ve çene şekliyle ilgili sorunlar veya uyku apnesi gibi hastalıkların habercisi olabilir” uyarısında bulundu.
#Çene-Yüz Protezi UzmanıUyku esnasında horlamanın normal bir fizyolojik olay olmadığını söyleyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Mustafa Çelik, "Horlama, genellikle üst solunum yollarındaki patolojilerden kaynaklanan, uyku sırasında zorlu nefes alınması durumunda ortaya çıkmaktadır. Sağlıklı bir bireyde horlama beklediğimiz bir belirti değildir" dedi.
#Dr. Öğr. Üyesi Mustafa ÇelikTıkanmaya yatkın hava yolu belirtisi olan horlamanın ‘uyku apnesi’ belirtisi olduğunu söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Arif Tolga Sönmez, “Obsrtrüktif (tıkayıcı) Uyku Apne Sendromu (OSAS) uyku sırasında tekrar tekrar nefes durmaları ile karakterize bir hastalıktır. Nefes durmaları sırasında kandaki oksijen düzeyi azalır ve her apnenin ardından saniyeler süren kısa bir uyanıklık dönemi olur. Her gece onlarca hatta yüzlerce defa uyanan uyku apneli hastalar sık uyku bölünmeleri nedeniyle dinlendirici derin uyku evrelerine geçemez. Ertesi sabah yorgun uyanırlar, yaşam kalitesini olumsuz etkiler” dedi.
#Nöroloji Uzmanı Dr. Arif Tolga SönmezSağlıklı kilo kaybının ancak dengeli diyet, düzenli egzersiz ve kaliteli uyku ile sağlandığına dikkat çeken Prof. Dr. Muhammet Emin Akkoyunlu, "Özellikle horlama gibi uykunun yapısını bozan durumlar varsa fazla kiloya neden olabilir. En yaygın yanılgı; kilo verirsem horlamam geçer yanılgısıdır. Ya o kilolar horlamanıza bağlı meydana geliyorsa?” dedi.
#Prof. Dr. Muhammet Emin AkkoyunluKBB Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ozan Seymen Sezen, toplumda çok sık görülen horlama sorununun önemli sağlık problemlerinin habercisi olabileceğini belirtti. Problemin nedenlerine değinen Seymen, “Horlamayı hafife almayın” önerisinde bulundu.
#HorlamaSabahları çok yorgun uyanıyorsanız ve gün içerisinde bir yerlerde uyuklama ihtiyacı gibi sorunlar oluyorsa bu çok ciddi bir sağlık problemidir. Horlama ve uyku apnesi için nasıl bir tedavi gereklidir? Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Ozan Seymen Sezen, Gizem Aydoğan’ın sorularını yanıtlıyor…
#HorlamaHorlama ve uyku apnesi için nasıl bir tedavi yöntemi izlenmeli? Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Ozan Seymen Sezen, Hürriyet Lifestyle'dan Gizem Aydoğan'ın sorularını yanıtladı. Diğer videolarımızı görmek için youtube kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın. www.youtube.com/hurriyetailecom
#HtvhurriyetaileHorlama yetişkinler kadar çocuklarda da sık görülen bir sorun. Üstelik horlamanın şiddeti, burun tıkanıklığının derecesine göre çok kuvvetli olabiliyor. Prof. Dr. Uğur Çınar, çocuklarda horlamanın en sık görülen 5 nedenini anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#ÇocukCerrahi müdahalelerin gerekmediği apnesiz horlama ya da hafif şiddetli apne varlığında, ağıziçi protezleri ile horlamanın önüne geçilebilmektedir. Horlama protezlerinin; hazırlanması, uygulaması ve kullanılması oldukça kolaydır. Protetik Diş Tedavisi Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Bahar Elter, açıkladı.
#Diş Sağlığıİyi bir uykunun ne kadar önemli olduğu, psikolojik ve fizyolojik olarak kişiyi ayakta tuttuğu bilinen bir gerçek. Yaşamsal faaliyetlerin birçoğu basit bir dinlenmeden ibaret olmayan uyku sırasında düzenleniyor. Uyku bozukluklarının hem toplumsal hem de bireysel birçok sağlık problemine yol açtığı biliniyor. Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Prof. Dr. Ümit Tunçel, uykuda solunum bozuklukları ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgi verdi.
#Baş AğrısıGece yatağınıza yattığınızda uykuya dalmakta zorlanıyorsanız, uykuya daldığınız halde sabahları yorgun uyanıyorsanız artık bir an önce rahat uymak için süreci kolaylaştıracak önerileri hayatınıza geçirme zamanı gelmiş demektir. Uykusuzluk için derlediğimiz bu haftaki yazımızı pijamalarınızı giyip okumaya başlayabilirsiniz. Şimdiden iyi uykular...
#SağlıkSosyal medyada oldukça popüler bir trend olan ağız bantları, Amerikalı oyuncu ve talk show sunucusu Jimmy Fallon'un da bu bantları kullanmayı düşündüğünü açıklaması ile yeniden gündem oldu. Peki bu bantlar gerçekten uyukuya dalmayı ve derin uykuda kalmayı kolaylaştırıyor mu? Riskleri var mı?
#Ağız BandıUyurken ağızdan değil burundan nefes almanın daha sağlıklı olduğu, derin uykuya dalmayı kolaylaştırdığı, daha az horlamaya yardımcı olduğuna inanıldığı için pek çok insan uyurken ağız bandı kullanıyor. Sosyal medyada da oldukça popüler olan bu uygulamayı Amerikalı oyuncu ve talk show sunucusu Jimmy Fallon da deneyeceğini açıklayınca tekrar gündeme geldi. Peki bu uygulama gerçekten işe yarıyor mu? Bu şekilde uyumak riskli mi? Uzmanlar ne diyor?
#Ağız BandıSon yıllarda tıpta birçok teknolojik gelişmenin yaşandığını, bu gelişmelerin en üst noktasında da şu anda Da Vinci Robotik Cerrahi’nin yer aldığını belirten Ekol Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Çağlar Çallı, kulak burun boğaz alanında birçok operasyonun Da Vinci Robotik Cerrahi ile yapılabildiğini söyledi.
#1OBEZİTEYE sahip kişilerin en büyük sıkıntılarından biri de solunum yolu hastalıkları. Başta KOAH olmak üzere astım, akciğer enfeksiyonları, solunum güçlükleri obezite hastalarının yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürüyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Onur Fevzierer, obezite ve KOAH konusunda önemli bilgiler paylaştı:
#1Sabahın ilk saatlerinde kahve içerek güne başlamak, ağzınızdan değil burnunuzdan nefes almayı unutmak… Birbirinden tamamen alakasız ve masum görünebilir sağlığımız üzerinde büyük etkileri var.Günlük sağlık ve kilo verme tavsiyeleriyle sosyal medyada geniş bir takipçi kitlesine ulaşan Fizyoterapist Chris Boettcher, son araştırmalara dayanarak kilo aldıran, uykuyu bozan ve kişiyi daha az enerjik hale getiren 10 şaşırtıcı alışkanlığı ortaya koydu.
#SağlıkGünümüzde en büyük sosyal hastalıklardan bir tanesinin de horlama olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cem Karas, “Horlama özellikle çiftler arasında çok büyük sorunlara neden olabilen bir rahatsızlık. Horlamaya eğer uyku apnesi de eşlik ediyorsa mutlaka önemsenmeli ve tedaviye hızlıca başlanmalıdır” diye konuştu.
#1VİTAMİN sözcüğü “Hayat veren amin” anlamına geliyor. İster B, C, A, ister E, K, ister bir başka vitamin olması fark etmiyor, bu mucize doğal moleküllerin her biri hücre, doku ve organ fonksiyonlarımızın düzgün çalışmasına, bizi hastalıklardan koruyup kollamasına, beden ve ruhumuzun formda, fit ve keyifli kalmasına yardımcı oluyor.
#VİTAMİNEkol Hastanesi Başhekimi ve Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Çağlar Çallı, Da Vinci Robotik Cerrahi ile horlama operasyonlarının klasik yöntemlere göre çok daha başarılı ve konforlu yapılabildiğini belirterek, hastanın operasyon sonrası sosyal yaşama dönüşünün daha hızlı olduğunu söyledi. Günümüzde kullanılan en yüksek teknolojilerden birinin Da Vinci Robotik Cerrahi olduğunu belirten Çallı, “Robotik cerrahi, daha çok alanda cerrahinin kullanımına girmiştir. Bu teknoloji kulak burun boğaz hastalıkları alanında da başarı ile kullanılmaktadır. Horlama cerrahisinde Da Vinci Robotik Cerrahi haricindeki diğer yöntemlerle ulaşabildiğimiz bölgeler sınırlı iken robot ile dil kökü ve gırtlak kapağı gibi obstrüksiyon dediğimiz tıkanıklığa etkisi olan bölgelere rahatlıkla ulaşabilmekteyiz. Ameliyat bölgesini 12 kez büyüterek görüntüleme avantajı ile nokta atışı dediğimiz, sadece gerekli bölge ve yapının planlandığı kadar kanamasız bir şekilde ameliyatını gerçekleştirmekteyiz” diye konuştu.
#1Özel Gazi Hastanesi KBB Uzmanı Doç. Dr. Sinan Başoğlu, burundan yeterli ve sağlıklı nefes alabilmenin çok değerli olduğunu söyledi. Burun dış yan duvarında bulunan, genellikle her iki burun boşluğunda üçer adet olan, burnun öndeki deliklerinin hemen arkasından başlayarak arkada genize kadar uzanan yapılara ‘konka’ (burun eti) adı verildiğini belirten Başoğlu, “Konkalar arasında en büyük ve en fonksiyonel olanı alt konkadır. Konkaların ana görevi dışarıdan solunum yoluyla alınan havayı ısıtmak ve nemlendirmektir” dedi.
#1Gece yatağa yatıyor dönüp duruyor ama bir türlü uyuyamıyor musunuz? Ya da öyle bir gün yaşadınız ki uyudunuz uyandınız ama hâlâ bir gözünüz yastıkta mı? İşte tıpkı beslenme gibi hayatımızın vazgeçilmezi olan, sabahları kendimizi dinlenmiş ya da yorgun hissetmemiz üzerinde önemli bir etkisi olan sağlıklı ve kaliteli bir uyku için yapılması gereken tüm ipuçları bu haftaki yazımızda...
#UYKUMuğla'nın Bodrum ilçesinde, kendisini daha önce horladığı için uyaran mesai arkadaşı Kenan Maral'ı (29) kaldıkları lojmanda uyurken 20 yerinden bıçaklayarak öldüren özel güvenlik görevlisi Muzaffer Esen (28), hakim karşısına çıktı. Esen duruşmadaki ifadesinde, "Kenan, bana ve eşime küfretti. Gözüm döndü, masanın üzerindeki bıçakla saldırdım. Benden cüsseliydi ikimiz de yatağın üzerine düştük. Bıçaklamaya devam ettim" dedi. Avukatlarının, akıl sağlığının yerinde olmadığını belirterek rapor talebinde bulunmaları üzerine, Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'ne sevkine karar verildi.
#Muğla