Geçtiğimiz yıllarda laleleriyle turizmin en keyifli noktalarından birisi halinde geldi Hollanda… Koronavirüsünün ortaya çıkmasından aylar önce ekilen lale soğanları her şeyden habersiz filizlendi, büyüdü, serpildi ve tarlalar, rengârenk lalelerle yaptı makyajını. Biz ailecek laleleri fotoğraflamak için tarlalara akın ettik. Güzel fotoğrafla rekip, harika bir gün geçirdik ama sonrasında alınan karalar biraz can sıktı. Salgın deneniyle laleler için kesim kararı çıktı ve laleler ülkesinde çiçeklerin boynu bükük kaldı. İşte detaylar…
#Hollandaİstanbul’un birçok yerinde laleler görülmeye başlandı. Bu demek ki artık resmi olarak bahar geldi. Yüzyıllardır İstanbul’luların keyfine renk katan ve meraklısını cezbeden lalerin ilginç tarihine bir göz atalım dedik. Gördük ki lale çiçeği kendisi gibi rengarenk bir geçmişe sahip.
#Lale- Doğa Koruma ve Milli Parklar 9. Bölge Müdürü Erdem Karaağaç: - "Avrupa'nın tamamında 12 bin bitkisel çeşitlilik var iken Türkiye'de bu rakam 11 bin civarındadır" - Bugün Hollanda lalesi olarak bilinen bitki ne yazık ki geçmiş yıllarda ülkemizden kaçırılarak Hollanda'da yetiştirilip tekrar bize getirilmiştir"
Uçakla Hollanda’nın Schiphol havalimanına inerken, aşağıda görünen rengârenk lale tarlaları anında insanı kendine kilitliyor. Türleri ve renklerine göre ayrılmış laleler, her sene dikey ve yatay panellerle, matematiksel bir çizgide ekiliyor. Hollandalı çiftçiler, adeta sanatçı Rietveld’in yaptığı gibi, “renklerin gücünü patlatmak için” kurguluyor bu keskin geometriyi... Hollandalılar için lale bir tutku; müzelerindeki tabloları ve baharda lale bahçelerine esintisini taşıyan Kuzey Denizi kumsallarını yazdım. Hollanda’yı ziyaret etmenin şu dönem tam zamanı...
#HollandaKanalları, tarihi dokusu, meydanı, müzeleri, eğlence yerleri ve atmosferiyle ünlü bir şehir Amsterdam… Her ülke insanını sıcaklığıyla ağırlayan şehir, ‘Özgürlükler Şehri’ olarak da anılıyor. Peki bu güzel şehirde nereleri gezmeli ve neler tatmalı? İşte size Amsterdam gezi rehberi…
#Amsterdam Gezisiİstanbul bir bahar şehridir. Her yıl renk ve koku şöleni şubat sonunda mimozalarla başlar. Erikler, kirazlarla sürer. Sonra sıra şehrin simgesi lalelere gelir. Nöbeti mayısa doğru erguvanlara devredene kadar bu güzellik Emirgan’dan Fenerbahçe’ye pek çok semtte hüküm sürer. Bu yıl şehrin tüm çiçekleri 15 gün erken açtı. Lale mevsimi de erken geldi...
Lale, Osmanlı’dan günümüze Türk kültürüyle öyle özdeşleşmiş bir çiçek ki yüzyıllar geçse de iktidarı kolay kolay sarsılmıyor. İşte sanat tarihçisi Gül İrepoğlu da lalenin bir nevi biyografisini kaleme aldığı ‘Lale’ kitabında, bu muktedir çiçek türünün iktidar sırlarını veriyor.
İSTANBUL’da 600 bin adetlik ithalatla başlayan lale akımı, alım garantili üretim merkezleri sayesinde yıllık 20 milyon liralık yeni bir pazar oluşturdu. Türkiye, yılda 83 milyon adetle dünyanın en büyük lale üreticisi ülkeleri arasına girdi. Firmalar ise daha şimdiden üretimlerinin yüzde 15’ini ihraç eder konuma geldi.
Lale, İstanbul için parkları, caddeleri güzelleştiren herhangi bir çiçek değildir. Bu şehri diğerlerinden farklı kılan bütün ögelerle çok ilişkilidir. Şahsiyetini oluşturan kültürün hikayelerinden biridir. Tarih boyunca siyaseti, mimariyi, şarkıları, şiirleri, resimleri etkilemiştir. Lale, Avrupa’ya 16’ncı yüzyılda Osmanlı’dan gönderildiğinde özellikle Hollanda’da çok rağbet görmüş, adına botanik bahçeleri, akademik kürsüler kurulmuştur. Hatta ‘Lale çılgınlığı’ diye adlandırılan lale borsası felaketlerine neden olmuştur. Baharda İstanbul’un adı lale, mimoza ve erguvandır. Lalenin onuru iade edilmelidir...
Lale. Baş döndüren bir güzellik. Bir hafta süren ömrüyle; bu önlenemez gelip geçiciliğiyle sanki ona bakanlara kendi gelip geçiciliklerini hatırlatır. Lalenin güzelliğine dalıp giden bakışlarda, yaşamın sunduğu armağanları fark etmek varsa eğer, kenti “lalelendirmek” için gösterilen tüm çabalara değer. Lalelerin tadına varmak emek ister; yalnızca yetiştirmek değil, o hafif, zarif kokusunu duyabilmek için de bu narin çiçeğin önünde eğilip de koklamak gerekir.
İstanbul’un cadddelerinde, meydanlarında gördüğünüz lale çeşitliliği sizi yanıltmasın. Marmara Bölgesi’nin sadece iki doğal lalesi var: Tulipa orphanidea ve thracica. Şehirdeki lale şovunu hazırlayan Büyükşehir Belediyesi bu laleleri sergilemeyi akıl edemediği için her ikisini de mayıs ortasına kadar yalnızca Çatalca ve Şile’nin çayırlarında görebilirsiniz.
TÜRKİYE-Almanya ilişkilerinde 2010 yılı, iki ülke arasında karşılıklı üst düzey ziyaretlerin yoğun olduğu bir yıl oldu. Almanya’da Cumhurbaşkanlığı görevinin Horst Köhler’den Christian Wulff’a geçtiği 2010 yılında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Başbakanı Angela Merkel’in karşılıklı ziyaretleri ile yeni Almanya Cumhurbaşkanı Wulff’un Türkiye ziyareti önemli gelişmeler arasında yer aldı. İstanbul’da kurulacak Türk-Alman Üniversitesinin temelinin de atıldığı 2010 yılında iki ülke ilişk