Hipotonik durum, vücuttaki kas tonusunun azalması ile ortaya çıkan bir durumdur. Hipotoni, vücutta kas tonusunun azalması veya düşmesiyle karakterize edilen bir tıbbi terimdir. Kas tonusu, bir kasın istirahat durumundaki gerilimi veya gerginliğini ifade eder. Normalde, kas tonusu, kasların belirli bir gerilim seviyesinde tutulmasını sağlayarak vücut pozisyonunu ve dengeyi korur. İşte, hipotonik durum hakkında merak edilen detaylı bilgiler
#HipotoniHalk arasında ‘beyin felci’ olarak adlandırılan Serebral Palsi, çocukların beyninde görülen hasar nedeniyle kas ve vücut hareketlerinin etkilenmesiyle ortaya çıkıyor. Ülkemizde yaklaşık her 1000 çocuktan 5’ini etkileyen Serebral Palsi hastalığının tedavisinde erken teşhisin son derece önemli olduğunu vurgulayan Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı ve Çocuk Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Memet Özek, 6 Ekim Dünya Serebral Palsi Günü kapsamında, Serebral Palsi hakkında bilinmesi gereken 3 önemli noktayı anlattı, ebeveynlere önemli tavsiyelerde bulundu.
#Serebral PalsiHipotoni günümüzde pek çok kişinin karşılaştığı rahatsızlıklardan biridir. Genel anlam bakımından düşük kas sorunu olarak adlandırılan bu hastalık çoğunlukla bebeklik döneminde ortaya çıkmaktadır. Çağımız rahatsızlıklarından biri olarak pek çok ebeveyn bebeğinde hipotoni hastalığını keşfetmektedir. Kaç güçsüzlüğü olarak da bilinen bu hastalık için eklem ve kasların çalışma hızının düşük olduğu gözlemlenmektedir. Yer çekimine bağlı olarak kaslarda çalışma hızının yavaş ya da hiç olmaması fark edilmektedir. Hipotoni nedir ve ne zaman anlaşılır detayları ile derledik.
#HipotoniBiotidinidaz, vücudun H Vitamini adı verilen biyotini, doğru bir şekilde işleyemediği oldukça ciddi bir kalıtsal bir hastalıktır. Biotidinidaz eksikliği, havale, kas güçsüzlüğü, havale, saçlarda dökülme, cilt döküntüleri ve solunumla ilgili sorunlarla kendini gösterir. Biotinidaz nedir, ne işe yarar tüm detayları ile derledik.
#BiotinidazGöz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Zeynep Aktaş, “Göz tansiyonu uzun vadede göz sinirinde hasar ve kalıcı görme kaybı ile sonuçlanan sinsi bir hastalıktır. Sinsi bir hastalık denilmesinin nedeni hastalığın genellikle herhangi bir belirti vermemesidir. Bu sebeple, hastalığın teşhis ve tedavisi için rutin göz muayeneleri esnasında göz tansiyonunun ölçülmesi ve göz sinirlerinin muayenesi önem taşımaktadır” dedi.
#Doç. Dr. Zeynep AktaşHakkari'de gittiği özel kreşte nefes borusuna kaçan börek hamuru nedeniyle bitkisel hayata giren Cevahir Mukaddes Akar'ın (6) ailesinin şikayeti üzerine kreş yetkilileri ve sorumlu öğretmenler hakkında soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında İstanbul Adli Tıp Kurumu 2'nci İhtisas Kurulu'ndan bir rapor hazırlandı. Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen raporda, hastalığı nedeniyle yutma güçlüğü çektiğinin tıbben bilindiği, küçük kızın kontrol altında beslenmesinin uygun olduğu, her türlü özene ve dikkate rağmen boğazına yabancı cisim kaçması olarak nitelenen aspirasyon olayının yine de meydana gelebileceği belirtildi. Adli Tıp Kurumu raporuna itiraz eden baba Recep Akar, "Raporda, 'Kızınızın başına özel kreşte bir şey gelmeseydi, evinizde gelecekti' denmek isteniyor. Kızım ihmal kurmanı oldu" dedi.
#Adli TıpÇocuğun yaşına ve cinsiyetine göre büyüme seyri de farklılık gösterebiliyor. Ancak genel olarak aşırı zayıflık, kısa boyluluk ya da tartı fazlalığı gibi durumlar büyüme sorunları olarak tanımlanabiliyor. Çocuk Sağlığı Hastalıkları, Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Meltem Uğraş, bazı genetik ya da hormonal sorunlar ya da sindirim sorunlarının da çocuklarda büyüme sorunlarına neden olabileceğini ifade etti
#ÇölyakSerebral Palsi toplumlara göre değişmekle birlikte, her 1000 canlı doğumda 1-5 olarak bildirilmektedir. Türkiye'de serebral palsi hastalığı Ceyda Düvenci'nin kızı ile tanındı. Düvenci, tedavisi sabır isteyen Serebral Palsi CP hastası kızıyla yaşadıklarını katıldığı programlarda dile getirerek farkındalık sağladı. Peki, serebral palsi nedir? Serebral Palsinin belirtileri neler?
#Ceyda Düvenci’Nin KızınınBebeklerde topuk kanı testi doğum sonrasında her bebekten mutlaka istenen bir testtir. Kimi ebeveyn bu testi yaptırmak istemese ve bebeğin canı acıdığı için tereddütlü olsa da topuk kanı testi ile pek çok hastalık tespit edilebilmektedir. Bebeklerde topuk kanı testi neden yapılır? Topuk kanı testi ile hangi hastalıklar belirlenir? Topuk kanı testi ne zaman yapılır?
#Topuk Kanı TestiÜnlü isimlerin de sosyal medya hesaplarından hatırlattığı Down sendromu farkındalık günü için Türkiye'nin dört bir yanında çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Tüm dünyada 6 milyonun üzerinde Down Sendromlu birey yaşamaktadır. Ülkemizde yılda yaklaşık 800 Down sendromlu bebek dünyaya geliyor. Türkiye'de tam bir veri yok ama yaklaşık 100.000 DS'lu kişi olduğu tahmin ediliyor. Peki Down sendromu nedir? Down sendromu farkındalık günü ne zaman ortaya çıktı?
#Down SendromuSANKO ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ ÖĞRETİM GÖREVLİSİ UZM. FİZYOTERAPİST İPEK KIRMACI, DOWN SENDROMLULARA TOPLUMSAL DESTEĞİN ÖNEMİNİ VURGULAYARAK, ‘’DOWN SENDROMLU İNSANLAR, TOPLUMLA BÜTÜNLEŞİK BİR HAYAT KURABİLİRLER. İMKAN TANINDIĞINDA MESLEK EDİNEBİLİRLER. KENDİ YAŞAMLARINI İDAME ETTİREBİLECEK SEVİYEYE ULAŞABİLİRLER’’ DEDİ.
Manisa’da Gülmez Ailesi’nin ikinci çocuğu olarak sekiz yıl önce dünyaya gelen Mert’in rutin sağlık kontrollerinde, milyonda bir görülen ve görme bozukluğu, yürüyememe, konuşamama, algılama güçlüğü gibi sonuçlar doğuran "Joubert Sendromu" olduğu fark edildi ve hemen tedavisine başlandı.