Güncelleme Tarihi:
Hipotoni durumunda, kas tonusu normalden daha azdır. Bu durum, kasların gevşek, sarkık veya yumuşak olmasıyla ilişkilidir. Hipotoni, genellikle merkezi sinir sistemi veya kasların işlevinde bir sorun olduğunda ortaya çıkar.
Peki, hipotoni neden oluşur? İşte, o sebepler
Beyin, omurilik veya periferik sinirlerdeki hasar veya bozukluklar hipotoniye yol açabilir. Örneğin, serebral palsi, omurilik yaralanmaları, multipl skleroz gibi durumlar sinir sistemiyle ilgili hipotoniye neden olabilir.
Hipotoni, kasları etkileyen bazı genetik veya nöromüsküler hastalıkların bir belirtisi olabilir. Örneğin, Down sendromu, Duchenne kas distrofisi, spinal müsküler atrofi gibi durumlar hipotoninin eşlik ettiği hastalıklardır.
Bazı hormonal bozukluklar, özellikle tiroid hormonu eksikliği (hipotiroidizm), hipotoniye sebep olabilir.
Hipotoni belirtileri arasında zayıf kas tonusu, kaslarda gevşeklik, az güç ve zayıf refleksler bulunur. Hipotoni genellikle bir doktor tarafından değerlendirilir ve altta yatan nedenin belirlenmesi için ilgili testler yapılır.
Tedavi, hipotoninin nedenine bağlı olarak değişir ve genellikle semptomları iyileştirmeye veya yönetmeye yöneliktir. Fizik tedavi, rehabilitasyon, ilaçlar veya cerrahi gibi yöntemler kullanılabilir, ancak tedavi planı bireysel olarak belirlenir.