Yeryüzündeki en kadim meydanlardan biri... 35 yüzyıl önceden kalma Dikilitaş’tan Halide Edip’e kadar koca bir geçmiş... İster kısıtlamalarda vakit geçirmeye gidin, ister pandemi sonrası için şimdiden nokta atışı adreslerinizi belirleyin... Şu sıra biraz buruk tabii. Ama duymaya hevesli kulaklara her adımda başka bir şey fısıldıyor.
#YazarDünyanın farklı şehirlerinde arka sokaklardaki lezzet duraklarını bulmayı hedefleyen yemek rehberi Culinary Backstreets’in yeni keşfi İstanbul’da bir Hint lokantası. Kumkapı’daki Fusion Indian Restaurant’ı işleten ailenin misafiri olduk...
#GazetehaberleriCaddelerinde her dilden, her ırktan insanın bir arada yaşadığı kalabalıkların içinde tek başına kalabileceğiniz ve gerçek huzuru bulabileceğiniz bir dünya kenti Londra… Kozmopolit yapısı mutfağına da yansıyan başkentte canınızın çektiği tadamayacağınız ülke mutfağı yok. Yıllardır şehrin tüm restoranları ve kafelerinin altını üstüne getirdim. Vazgeçemediğim ve çoğu kişinin bilmediği lezzet duraklarını belirledim. İşte size Londra yeme-içme rehberi…
#LondraKraliyet ailesi, iki katlı kırmızı otobüsleri, Thames Nehri, sisi ve yağmuruyla sembolleşen Londra; aynı zamanda sokaklarında her dilden, her ırktan insanın bir arada yaşadığı ve çok farklı dönemlerin izlerini taşıyan bir dünya kenti. Şehrin bu kozmopolit yapısı mutfağa da yansımış. Londra her damağa hitap eden mekânlarla dolu. Yıllardır bu başkentte yaşayan arkadaşlarım Nilüfer ve Burak Atalay ile şehrin altını üstüne getirdik ve farklı kategorilerde en güzel lezzetlerin olduğu mekânları belirledik.
#Londra'nın En İyi RestoranlarıNoel yaklaşırken zamanı Avrupa kentlerinde gezinmeyi çok severim. Her yer ışıl ışıl olur, meydanlar karanfilli sıcak şarap kokar, insanlar daha hoş görülüdür. Ama Noel haftasıyla Noel gecesini birbirinden ayırmak gerekir. Çünkü 24’ü 25 Aralık’a bağlayan gece bir çok kent boşalır, evlere kapanır, aileler başbaşa kalır. Siz, kimsesiz sokaklarda ne yapacağınızı şaşırıp kalırsınız. İçinize hüzün basar.
Tayfun Bayazıt sık sık seyahate çıktığı için değişik yerlerde değişik yemekler tatma imkanı da bulabiliyor. Yemeği hobi olarak gören iş adamı “İnsan normal işinde ne kadar yoğun olsa da, ne kadar vakitsiz kalsa da, ne kadar yorulsa da, zevk aldığı şeylere de olsa vakit ayırması lazım. Gezilere gittiğimizde yeni restoranlar, yeni lezzetler keşfetmek o geziyi daha da keyifli hale getiriyor” diyor ve yemek yapmayı banka yönetmekle kıyaslıyor
Londra çoğunlukla gri, ama hayat dolu bir başkent. Hem kolay hem de zor bir şehir. Londralılar ve turistler, bu şehre sundukları sayesinde katlanabiliyor. 24 saat ayakta Londra. Kent sanki hiç uyumuyor, onlarca tiyatro oyunu, konserler, müzeler, sanat galerileri bu kozmopolit kentin kültür takvimini besleyen ana damarlar.
Bedenimizdeki doğal bir hormonun, güçlü bir iştah bastırıcı olduğu saptandı. Bu gelişmeyle obeziteye karşı yeni ve etkili ilaçların geliştirilmesinin yolu açıldıÉ Bu hormon ilaç olarak yemekten önce alındığı zaman, mideniz kendi kendine ‘‘Daha fazla yemek istemiyorum'' diyecek.
Bavel’de kuzu kafes süper, babagannuş ve humusları da Lübnan’da yediğim düzeyde.Bestia’da kemik ilikli ıspanak gnocchi muazzam. Kemik iliği bütün şekilde geliyor, garson önünüzde kemiğinden ayıklayıp gnocchi’ye karıştırıyor. Odun fırınında pişen pizzaları da çok başarılı. Şaşıracaksınız ama Saffy’s lokantasındaysa yüzde 100 kuzu etinden Adana kebabı yedim. Bu üç mekânın sahibi Ori Menashe, Saffy’s’i açmadan önce İstanbul’a gelmiş, kebap ustalarından işin inceliklerini öğrenmeye çalışmış.
#BavelBinyılları aşan kültür, gelenek, toplumsal miras, hikâye ve derin bir tecrübenin eseri olan zengin Türk mutfağı, 21-27 Mayıs tarihleri arasında bir kez daha bereketli sofrası eşliğinde, eşsiz serüvenini dünya ile paylaşırken Bursa’da da Türk Mutfağı Haftası etkinliklerle kutlandı.
#Ramazan BAŞANBu hafta yaşadığımız şehirde bir turist gibi gezmenin rehberini hazırladım. Sadece İstanbul’dan değil, Bursa, Ankara Antalya’dan da önerilerim var. İster kısa bir hafta sonu gezisi planlayın, ister gün içinde yolunuzu biraz değiştirin; bu liste çok işinize yarayacak...
#Hürriyetİlk kez 25 yıl önce gördüğüm Maldivler’e geçen günlerde üçüncü kez seyahat ettim. Bu süre zarfında her şey o kadar değişti ki... En lüks oteller dahi artık müşterilerini sundukları konfor ve hizmetle değil, doğaya saygı duruşu niteliğindeki projeleriyle tavlıyor.
#MaldivlerYurtdışında mutfak kültürümüz kebaptan ibaret zannediliyor. Halbuki mutfağımızın vegan ve vejetaryen beslenenler için ciddi bir albenisi var. Bunu Türkiye’nin global gastronomi pazarlamasında kullanmak, bence önemli hedeflerimizden biri olmalı. Sarma ve dolmalar, mercimek köftesi, batırık, pirpirim aşı, karalahana çorbası, fasulye diblesi ve kuymak hemen aklıma gelen örneklerden birkaçı...
#Vejeteryanİnsanların yaşamak için yemek yedikleri değil, yemek yiyebilmek için yaşadığı Gaziantep’te elbette tadı damakta bırakacak başka şeyler de var... Çarşı bölgesi, Karagöz’den kalealtına kadar olan bölüm, hanlar, el sanatı dükkanları, baklavacılar bana Halep günlerimi hatırlatan eski taş evlerle süslü sokaklar...
#Bursa