Hinduların ibadet şehri olarak da bilinen Varanasi, ölü yakma törenlerine ev sahipliği yapıyor. Ayrıca burada yaşayan Sadhular, Tanrıların temsilcileri olduklarına inandıkları için Hindular tarafından saygı görüyor. Toplumdan kutsamalar ve dualar karşılığında yiyecek alıyorlar.
#HindistanHindistan'ın en kutsal şehri olarak bilinen Varanasi, aynı zamanda dünyanın en eski yerleşim yerlerinden. Hinduların ibadet şehri olarak da bilinen Varanasi, ölü yakma törenlerine ev sahipliği yapıyor. Ayrıca burada yaşayan Sadhular, Tanrıların temsilcileri olduklarına inandıkları için Hindular tarafından saygı görüyor. Toplumdan kutsamalar ve dualar karşılığında yiyecek alıyorlar. İşte size Varanasi ve ilginç yaşamalarıyla Sadhular hakkında sıra dışı bilgiler…
#HindistanYeni Delhi’de Cuma Camisi yakınlarında üç tekerlekli bisikletin yolcu koltuğundayım. Delirtici bir trafik, susmayan kornalar... Egzoz dumanı ve hava kirliliğinden ağzımdaki maske kararmış. Yarım saattir aynı yerde duruyoruz. Bisikleti süren Rişa’ya “Ne zaman açılır” diye soruyorum. Can havliyle bir ses çıkarıyor sadece. Bu hayattan vazgeçmiş, bir an önce reenkarne olmak istiyor. Allahtan hızımız saatte 1 km. Biraz etrafı seyredeyim bari... Kaldırım insan seli; Sih, Parsi, Afgan, ne ararsan var.
#Hindistan Gezi RehberiHindistan'ın Jaipur şehrine bağlı Bundi isimli kasabasında çekilen bu görüntüler seyredenleri hayret içinde bıraktı. Hindistan gezgini Ali Murat Yılmaz’ın çektiği bu olayda sokak dişçilerinin varlığı ortaya çıktı. Hindistan genelinde sayıları bin civarında olan “Sokak Dişçileri”, yoksul kesim tarafından ucuz olduğu için tercih ediliyor.. Diplomalı bir dişçinin yaklaşık 8-10 bin Rupi'ye (200-300 TL) yaptığı bir protez köprüyü, 125-150 Rupi'ye (4-5 TL) yapıyorlar. Yasa izinleri olmadan, babadan oğula geçen bu meslek sahipleri şehrin en işlek yerlerinde bulunuyor. Hindistan Gezi Rehberi kitabı yazarlarından Ali Murat Yılmaz, “Wish You Were Here” isimli motosikletiyle Hindistan turu yaptığı sırada görüntülediği bu olay, “Sokak Dişçisinin” hijyensiz bir ortamda nasıl protez diş yaptığı gösterdi..
#HindistanBuray, müziğini paylaştığı kadar ilginç seyahatlerini de paylaşmayı seven adrenalin tutkunu bir gezgin. Seyahati öyle seviyor ki bir ara sadece gezmek için müzik yapmış. Şimdiye kadar 44 ülkeyi gezen Buray’la Asya’ya yapacağı yolculuk öncesi seyahat sevgisini ve deneyimlerini konuştuk.
#Seyahat10 yılda 50 ülkeyi gezen tarih öğretmeni Temel Kahveci “Gezginlik turistik bir faaliyet değildir. Parayla yapılmaz, istekle yapılır!” diyor. Farklı kültürleri tanımanın fikirlerini zenginleştirdiğini ve dahası mesleğine de katkısı olduğunu söyleyen Kahveci, birçok öğretmen ve öğrenciye ilham vermiş.
#Temel KahveciHürriyet sayfalarına bu hafta fotoğraflarıyla konuk olan isim, gezi fotoğrafının ustalarından Faruk Akbaş. Dünyanın birçok ülkesinde 35 yıldır fotoğraflar çeken, 18 kitap ve 10 belgesele imza atan Akbaş, Türkiye’de profesyonel fotoğraf turlarının da mimarlarından. İngiltere Kraliçesi Elizabeth’den de teşekkür mektubu alan Faruk Akbaş’la fotoğrafın hayatındaki yolculuğunu konuştuk:
#Rıza ÖZELHindistan’ın 'Altın üçgeni' olarak bilinen Delhi-Agra-Jaipur üçlüsünden Agra Şehri’ni gezdik. Agra Şehri, dünya güzeli Tac Mahal’e ev sahipliği yapıyor. Mehtaplı gecelerde dahi aydan daha parlak olduğu söylenen bu yer, aşk için dikilmiş en güzel anıt niteliğinde. İşte sizler için Agra ve Tac Mahal gezi rehberi…
#Tac MahalHindistan'ın başkenti Yeni Delhi, bir yandan geniş caddeleri, yeşil parkları, lüks otelleri, mağazaları, kafeleri, diğer yandan üç şeritli yolda altı arabanın ve tuktukların geçtiği trafiği, sokakta yaşayan insanları, caddelerde dolaşan maymunları ile rengârenk bir şehir. Yeni Delhi’de öyle şeyler yaşadım ki… İşte size Yeni Delhi gezi rehberi…
#Yeni Delhi Gezi RehberiPrag Avrupa’nın en çok turist çeken şehirleri arasına girdi. Nedeni müthiş mimari, tarihsel zenginlik, harika restoranlar, barlar. Zamanın gerisinde kaldığı düşünülürdü ama şimdi düzinelerce yeni mağazayla tasarım ve modada da sesini duyuruyor. Yeniler arasındaki en iyi butikler, restoranlar, pub’lar şans eseri kalabalık turistik bölgenin tam sınırında ya da dışında. Prag’ın çok iyi çalışan toplu ulaşım sistemi sayesinde bir zamanlar hiç önemsenmeyen Smichov semtindeki yenilikleri, Mala Strana’daki az bilinen mekânları, konutların yoğunlaştığı Vinohrady’nin cazibesini, tarihi merkezin doğusundaki Zizkov’u rahatça gezebilirsiniz. Dahası merkezdeki görülmeye değer yeni oluşumlar da kalabalıkların pek uğramadığı bölgelerde.
#PragGitmek için neredeyse en iyi zaman. Hava ılık, fiyatlar görece düşük, son 10 yılın siyasi ve ekonomik ortamı İspanya’nın altın başkentinde yaratıcılık ve ticarette patlama etkisi yarattı.Cesur girişimciler tarihi kapalı pazarları yenileyip yeni çekim alanları oluşturdu. Eski fabrikalar sanat merkezine dönüştü. Malasana’nın eğlence mekânları, AVM’leri gençlerle dolu, modanın merkezi Conde-Dunque ve bohem atmosfere sahip Lavapiés birbiriyle yarışıyor.
#MadridEski adı ‘Burma’ ya da ‘Birmanya’ olan Myanmar, Asya’nın güneyinde yer alıyor. Etrafı Çin, Hindistan, Tayland ve Vietnam’la çevrili. Myanmar; Buda heykelleri, görkemli tapınakları, ışığı, renkleri ve tütsü kokusuyla keşfedilmeyi bekleyen harika bir yer. İşte size gidince âşık olacağınız Myanmar gezi rehberi…
#Myanmar Gezi RehberiKimse neden bahsettiğini tam olarak anlamasa da Slavoj Zizek dünyanın en ünlü filozofu. <br> Ona ‘felsefenin rock starı’ diyorlar. <br>Dehayla delilik arasında gidip gelen bir hiperaktif, gördüğüm en süratli düşünen insan ve müthiş sevimli bir karakter… <br>‘Sapığın Sinema Rehberi’ adlı muhteşem filminin devamı ‘Sapığın İdeoloji Rehberi’ dünyada gösterime girdi. <br>İstanbul’da otelinin resepsiyonunda buluşmak istiyor. <br>Çok uykusu olduğu için bastıra bastıra “Sadece yarım saat” diyor. <br>Neyse ki konuşmaya başladı mı kendini durdurabilmesi epey zaman aldığı için söyleşi bir buçuk saat sürüyor. <br>Barda kola shot’larıyla (içki içmiyor) ve kahkahalarla devam ediyor! <br>Röportaj sonrası beynimin genleştiğini hissediyorum! <br>İşte Sloven filozof ve psikanalist Zizek’ten Gezi Parkı, aşk ve dünyanın gidişatıyla ilgili uyarılar…
Fevzican Abacıoğlu (22) İTÜ Maden Mühendisliği Fakültesi dördüncü sınıf öğrencisi. İstanbul’daki Gezginler Kulübü’nün toplantılarını izliyor, fırsat buldukça Türkiye’nin şehirlerini keşfediyor, izlenimlerini blog’unda yazıyor. Bu yıl Özlem Yücel’in başlattığı Seyahat Bursu’na başvurdu, Hürriyet Seyahat’in desteğiyle ilk yurtdışı yolculuğuna çıktı.
Almanya'nın Villingen-Schwenningen kentinde kan bağışında bulunmak isteyen Türkler sıtma taramasından geçirildi. Güney ve Güneydoğu bölgesinden gelen Türkler'den kan alınmadı. Alman Kızıl Haç doktoru Dr. Birgit Nawroth "Dünya sıtma haritası var. Sıtma virüsünün bulunduğu bölgelerinden gelenlerden kan almıyoruz" dedi.
Turgut Elik (49), ilk uzun yolculuğuna ilkokulda, şehirlerarası otobüs şoförü olan babasıyla çıktı. Lisede çadırını alıp çevredeki kentleri gezmeye, üniversitenin ilk yılında ise Avrupa’yı keşfe başladı. Bugüne kadar beş kıtada 107 ülke gezdi. "Eşimle çocuk yapmadık, çocuğa ayıracağımız zaman ve parayla dünyayı geziyoruz" diyor.
Dilara Erbay Fransız Sokağı’ndaki Dilara Sabra Cadabra’nın sahibi. Sıradışı lokantasında, deneme yanılmama usulü yemekler yapıyor. Güneydoğu peynirinin yanına Güney Amerika baharatı koyuyor, bardağınızdaki daha evvel hiç tatmadığınız içecek Mısır’dan.