Şennur AYBEY / Instagram: @sennuraybey
Dört tarafı tapınaklarla çevrili gizemli ülke: Myanmar
Eski adı ‘Burma’ ya da ‘Birmanya’ olan Myanmar, Asya’nın güneyinde yer alıyor. Etrafı Çin, Hindistan, Tayland ve Vietnam’la çevrili. Myanmar; Buda heykelleri, görkemli tapınakları, ışığı, renkleri ve tütsü kokusuyla keşfedilmeyi bekleyen harika bir yer. İşte size gidince âşık olacağınız Myanmar gezi rehberi…
Myanmar, uzun yıllar cuntayla yönetilmesinin ardından 2012 yılında yönetim biçiminin demokrasiye geçmesiyle birlikte kapılarını dünya turizmine açmaya başlamış. Çok yakın bir tarih değil mi? Dört yıl gibi kısa sürede ki, gelişime bakılırsa ülke günümüz dünyasını yakalamaya çok hevesli duruyor.
Myanmar’ı size tek seferde anlatmam mümkün değil. Bu yüzden yazıma Pagoda tarlası (Budist tapınağı) Bagan ile devam etmek istiyorum. Eski adı ‘Pagan’ olan bu şehir Mandalay bölgesinde yer alan antik bir kent.
Myanmar’da nereler gezilmeli, hangi lezzetler tadılmalı?
Öncelik sıranız tabii ki pagodaları görmek. Size önerim, kesinlikle uykunuzdan ödün verin ve sabahın karanlığında kendinizi vurun yollara.
Karanlıkta güvenlik görevlileri ellerinde fenerleriyle bizi karşılıyor çünkü ışıklandırma yok. En görkemli ve popüler pagoda Shwe San Daw, burası üç ayrı kattan oluşuyor, oldukça dik ve dar merdivenlerden tutunarak dikkatlice çıkmanız gerekiyor.
Karanlık sizi zorlayacaktır dikkat! (Yanınızda fener bulundursanız iyi olur) Pagodalara çıplak ayakla giriliyor, çorapla bile giremezsiniz bilginiz olsun. Kıyafetlerinizde tapınaklara uygun, bacak ve omuzlarınız örtülü olmalı. Ve geliyoruz merakla beklediğimiz, hafızalarımızdan silinmemek üzere yer edecek o an’a…
Tabiat ana güneşin doğuşuyla yaşamınıza mührünü vuracak bir manzaraya tanıklık etmemizi sağlıyor. Bu muhteşem doğa olayı balon turlarının başlamasıyla adeta görsel bir şölene dönüşerek hafızalarımıza kazınıyor.
Son dakika karar verip ertesi gün tura katılayım deme şansınız yok maalesef. Fiyatının 300 Dolar’dan başlamasına rağmen oldukça fazla ilgi görüyor.
Bunların yanında köylerini ve yerel pazarlarını gezmeyi ihmal etmeyin. Halk sıcak ve samimi onlarla sohbet etmeye çalışın, çocuklarını sevin bu ilgi çok hoşlarına gidiyor. Sokaklarda dolanırken turuncu ve bordo kumaşları üzerine dolamış adamları göreceksiniz, şaşırmayın. Bunlar ‘monk’ denilen din adamları yani bildiğimiz adıyla keşişler.
Eh bu kadar gezmenin ardından “Artık güzel bir yemek yiyelim” dediğinizi duyar gibiyim. Bir yandan da az gelişmişlik sizi korkutuyor mu? Açık söyleyeyim benimde yemek konusunda tereddütlerim vardı. Aksine bütün ezberleri bozan muhteşem bir Asya mutfağı bizi karşıladı.
Restoranlarda kaliteli ve güzel yemek yemenin bedeli 5-10 Dolar arası bu fiyata muhteşem Myanmar biraları da dâhil…
Myanmar’da halk nasıl bir hayat sürüyor?
Myanmar halkı oldukça fakir ama gerçekten de bir o kadar da mutlu. Daha iyisini bilmiyorlar, görmemişler. Ülkelerinde geniş asfalt yolları ve bunları süsleyen lüks otomobilleri yok. Budizm’in de verdiği etkiyle dingin, saygılı, sakin ve hürmetkâr bir hayat yaşıyorlar.
Sıcaklık 30 dereceler olmasına karşın yerel halkın mont ve bereyle geziyor olması sizi şaşkınlığa uğratabilir. Fakat yazın sıcaklığın 50 dereceleri bulduğunu düşünürseniz sanırım biraz olsun nedenini anlayabileceksiniz. Siz akşamları için yanınıza yine de hırka gibi şeyler alın tabi. Malum mevsim kış…
Paramız burada oldukça değerli olduğu için alışveriş ayrı bir keyif olacak sizin için. Ahşap oyma biblolar, tabaklar, tahta kolyeler, el emeği göz nuru takılar, otantik kıyafetler, Asya mutfağına özgü kuru gıdalar yanınızda götürebileceğiniz tropikal meyveler Türkiye’nin yarı fiyatına sizleri bekliyor olacak. Eh tabi pazarlık yapmayı ihmal etmeyin. Söyledikleri fiyatın üçte birini kabul etmekte sizi zorlayabilirler ama kabul edeceklerdir.
Myanmar ile ilgili önemli bilgiler
Yanınıza gıcır gıcır Amerikan doları alın yıpranmış ve hasar gören dolarlarınız bir işe yaramaz. Para bozdurma konusuna dikkat edin. Sokaklarda para bozanlara asla güvenmeyin. İnternet konusunu dert etmeyin 10 Dolar’a çarşı pazar sokak tezgahlarında bile hatlar satılıyor.
Güvenlik konusunu dert etmeyin. Bir turist olarak dikkat çektiğiniz doğru olabilir fakat laf atılmaz, taciz edilmez, pis bakışlara asla maruz kalmazsınız.