Uzay deyince aklımıza sonsuz bir boşluk geliyor ama aslında durum tam olarak böyle değil. Özellikle gezegenimizin yörüngesi bazıları çoktan ömrünü tamamlamış bazılarıysa gündelik hayatın olmazsa olmazını oluşturan uydularla, parçalanmış uzay araçlarıyla, sözün kısası uzay çöpleriyle dolu. Dahası bu çöplerin sayısı günden güne artıyor. Peki bu bizi neden ilgilendiriyor?
#UzayDünyada milyonlarca Türkiye'de ise on binlerce kişiyi etkiliyor. Zamanla hastaların görme yetilerini tamamen kaybetmelerine yol açıyor. Bu hastalığın tedavisi ise en azından şimdilik ne yazık ki yok. Peki neden oluyor ve en çok kimlerde görülüyor?
#SağlıkEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Bayraktar elektrik ve doğal gazda yüzde 60 devlet desteği uygulandığını söyledi ve "Fiyatları, gelir grubu yüksek, gerçek maliyete katlanabilecek tüketicilere, maliyet esaslı yansıtmak daha doğru diye düşünüyoruz" ifadesini kullandı.
#Alparslan BayraktarEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Bayraktar elektrik ve doğal gazda yüzde 60 devlet desteği uygulandığını söyledi ve "Fiyatları, gelir grubu yüksek, gerçek maliyete katlanabilecek tüketicilere, maliyet esaslı yansıtmak daha doğru diye düşünüyoruz" ifadesini kullandı.
#Alparslan BayraktarGüneş, Dünya'dan ne kadar uzaktadır? Bu sorunun cevabını bugün biliyoruz ancak 1600'lü yıllarda bilim insanları yanıtı ilk bulacak kişi olmak için adeta birbirleriyle yarışıyordu. O bilim insanlarından ikisi bu arayışta ölümü bile göze alarak bir yolculuğa çıktı. Üstelik 7.000 kilometrenin ve pek çok problemin ardından elde ettikleri veriler, bir değil birçok anlamda çığır açtı. Peki kimdi bu bilim insanları?
#Giovanni CassiniZengin bir tarihe sahip Birleşik Krallık adeta antikanın gizli mabedi. Nereye giderseniz tarihi evler, kaleler, parklar ve bahçelerin yanı sıra dünyanın dört bir yanından gelip geçmişin izlerini arayanların uğrak mekânı antikacılar görüyorsunuz. Ülkeyi antikacıların peşinde gezmek isteyenlere mobilyadan seyahat aksesuarlarına türlü alanlarda uzmanlaşmış adreslerden kapsamlı bir rehber hazırladık.
#Aynur TATTERSALLTayland’a aldığı tek yönlü biletle büyülü bir maceraya atıldı. 22 yaşındayken çantasını sırtına takıp yollara düşen Nurgül Türk seyahat ettiği ülkelerde çalışarak kazandığı parayı bir sonraki serüveninde kullanıyor. Yaklaşık 4 yıldır dünyayı bu şekilde dolaşan Nurgül Türk’ten ilham veren hikâyesini dinledik.
#TaylandDeğerli okurlar... Yazıma başlamadan önce tüm yüreğimle alkışlayarak ve keyiften dört köşe olmuş vaziyette, Avrupa Şampiyonu olarak yurda dönen A Milli Kadın Voleybol Takımı’mızı ve takımın her oyuncusunu ayrı ayrı kutluyor, bize bu haklı gururu yaşattıkları için bir vatandaş olarak kendi adıma teşekkür ediyorum. Emek emek ördükleri bu başarı hikâyesi nesiller boyu anlatılacaktır, bundan zerre şüphem yok. Ayrıca büyüdüğüm eşsiz şehir İzmir’in kurtuluşu 9 Eylül, hepimize kutlu mutlu olsun.
#SonbaharUkraynalı saksafon sanatçısı Vikaetta Liepikvilt (33), Okan Özmut (36) ile evlendikten sonra, 'Hürrem Sultan' adını aldı. Genç kadın, yaptığı açıklamada "Vikaetta Lepikwilt'in anlamı güç, irade, yönetim ve liderlik. Ben doğası gereği çok iradeli ve kontrol edilemez bir insanım. Çocukluğumdan beri Türk kültürüne ilgi duyuyordum" dedi.
#Vikaetta LiepikviltUpuzun bacakları, incecik beli, her zaman fit olması, bakımlı görünümü sebebi ile özellikle genç kadınlar arasında “tek tip güzellik anlayışı”nı doğurduğu için sayısız tartışmanın odağında olan Barbie’in ilk filmi dünya çapında gişe rekorları kırarken Türkiye’de “Erkek adam Barbie izlemez” akımı başladı. Sosyal medyada özellikle TikTok’ta “Barbie izleyen erkek ‘ılıktır’” temalı videolar izlenme rekorları kırıyor ama “Barbie” ve “pembe” sevmeyen erkeklere üzücü bir haberim var. Gişe araştırmalarına göre Barbie filmine giden her 10 kişiden dördü erkek izleyici imiş. Sordum: “Erkek adam Barbie ile oynayamaz”, “Filmine gidemez” ve “Pembe giyemez” mi?
#BarbieSırtında çantası, elinde kamerasıyla hep yollarda; maceradan maceraya koşuyor... Oğuzhan Tıraş, namı diğer Yırtık Pantolon hem bir gezgin hem 658 bin aboneli bir YouTube kanalının sahibi. 5 yıldır aralıksız seyahatteydi. Türkiye’ye dönüp bir süre dinlenen Oğuzhan Tıraş’la tekrar yola çıkmadan önce konuştuk: “Yemeklerimiz dünyanın en iyisi, kültürümüz de en köklüsü.”
#SeyahatBUGÜN Hindistan G20 Dönem Başkanlığına başlıyor. G20’nin önceki 17 Başkanlığı, makro-ekonomik istikrarın sağlanması, uluslararası vergilendirmenin rasyonelleştirilmesi, ülkeler üzerindeki borç yükünün hafifletilmesi ve diğer birçok çıktı için önemli sonuçlar verdi.
#HindistanSon yıllarda dillerden düşmeyen, geçen 10 yılda iyice hayatımıza yerleşen SPA kavramı ‘selus per aqua’nın kısaltması... ‘Sudan gelen sağlık’ anlamını taşıyor. Hava biraz serinleyince deniz yerine havuzlarında kulaç atıp, terapi gibi masajlar yaptırıp rahatlayabileceğimiz en iyi SPA’ları jürimize sorduk.
#SeyahatSevgili Hürriyet okurları... Başkanı olduğum Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin (TFMD) ‘Türkiye Güzellikleri’ sergisi 12 ülkenin ardından Türkiye’de ilk kez açılıyor. Ülkemizin nadide noktalarında çekilen birbirinden renkli 40 fotoğraf, 16-24 Eylül’de Çanakkale’deki ‘Troya Kültür Yolu Festivali’nde, sonrasında ise 1-24 Ekim’de Ankara’da ‘Başkent Kültür Yolu Festivali’nde sergilenecek.
#Rıza ÖzelAntioksidan deposu olarak bilinen yabanmersini, ithal ürünlerden kaçındığım için pek kullanmadığım bir meyveydi. Meğer İnegöl’de yetiştiriliyormuş. Geçen hafta ilçede hasada katıldım, bol bol yabanmersini topladım. Sonra da hemen mutfağa girip nefis tarifler hazırladım.
#YabanmersiniKaradeniz bugünlerde turizm açısından önemli günler geçiriyor. Şikâyetler yığınla artmış durumda, herkesin bir şikâyeti var. Ordu’da çıkan “Olay” gazetesini, hele onun yıllar önce Samsun-Sarp arasında demiryolu hattı projesini dile getirişini dikkatle izlerim. Sarp Sınır Kapısı’nda o yoğunluğu görünce önerinin ne kadar doğru olduğunu anladım. Ama her şey siyasetçilerin kararında görünüyor. Gazetenin sahibi Zeki Özel, 2015’te “Karadenizlinin Başbakan’dan (Davutoğlu) ortak dileği/ Samsun-Sarp Demiryolu...” başlığını çekmiş. Aradan kaç yıl geçmiş!
#KaradenizBir dönem Almanya’da ‘Beton Kralı’ olarak bilinen ATİAD eski Genel Başkanı, İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Recep Keskin, son 6-7 yıldır Türkiye’de organik çiftçilikle uğraşıyor. Alanya-Gazipaşa arasındaki arazisinde başta avokado olmak üzere diktiği 80’e yakın çeşit tropikal ürünle ilgili araştırmalarını kurumsallaştırarak bir ‘Tropikal Akademi’ kurmayı da hedefleyen Keskin, yılın 8-9 ayını arazide geçiyor. Keskin hem Almanya’dan, hem de Türkiye’den emekli. Ama onunki sıra dışı bir emeklilik. 73 yıl önce Anadolu’nun bir başka yöresinde, Uşak’ın bir köyünde çiftçilikle uğraşan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Keskin, yaşamının bu yeni dönemini yine çiftçi olarak, ama bu kez başarılarla dolu yaşamının deneyimleriyle zenginleşmiş bir tarım öncüsü, yol göstericisi olarak sürdürmeye kararlı.
#Almanya’Da ‘Beton Kralı’ Olarak Bilinen ATİAD Eski Genel Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Recep KeskinDünyanın en güzel kumsallarına, turistik bölgelerine sahip olan Meksika'da suç kartelleri tatil bölgelerini savaş alanına çeviriyor. Son haftalarda Tulum ve Cancun’da peşi sıra yaşanan silahlı saldırılarda, iki turist hayatını kaybetti. Covid-19 pandemisi ve ABD'nin yeni sınır politikaları nedeniyle zor günler geçiren karteller, yeni rotalar ve pazarlar için amansızca birbirleriyle savaşıyor. Pablo Escobar ve 'El Chapo' Guzman'ın mirasını devralan kartellerin kanlı bilançosu...
#Organize SuçVan Valiliği ve Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde kente gelen büyükelçi ve diplomatlar ile ailelerinden oluşan 150 davetli, Van Müzesi ve Van Kalesi'ni gezdi, kalenin eteğinde davul zurna eşliğinde halay çekti.
#VanEn büyük derdimin ‘Ya kafama Hindistan cevizi düşerse!’ korkusu olduğu bir adadan henüz geldim. Bugüne kadar birçok tropik ülkeye ve adaya gittim ancak doğası bu kadar güzel olanını görmedim. Haritaya bakıldığında Hint Okyanusu’nda küçücük bir nokta gibi görünen Seyşel Adaları uzun süren Fransız ve İngiliz sömürge yıllarından sonra bağımsız ve sosyalist bir cumhuriyet olarak yönetilmeye başlamış…
#Seyşel AdalarıKarma nedir ve nasıl işler? Karma yasası hakkında bilgi edinmeniz için detaylı bir araştırma yaptık. Karmanın insan hayatında ve evrendeki yeri nedir? Karma gerçek mi yoksa sadece bir batıl inanç mı? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Karma Nedir Ve Nasıl İşler?Çin Savunma Bakanlığı, ABD Başkanı Joe Biden'ın görevi devralmasından bu yana ABD ordusunun Çin etrafındaki sularda askeri faaliyetlerinin geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 20, gözlem faaliyetlerinin de yüzde 40'tan fazla arttığını bildirdi.
#DünyaKısıtlı geçirdiğimiz bir yılın ardından artık güvenli seyahat edebileceğimiz yurtdışı destinasyonlarına bakmaya başladık. Pandemi öncesinde gittiğim Maldivler bende büyük bir iz bırakmış, sık sık ‘cennete mi düştüm’ dediğim bir seyahat olmuştu. Pandemi döneminde Maldivler’e güvenli seyahat edilebileceğini öğrenince çıktık yola... Salgında Maldivler’e seyahat ne kadar güvenli? COVID-19 önlemleri yeterli mi? Seyahat etmek için ne gerekli? Nerede kalmalı? En iyi mevsim hangisi? Hepsini anlatacağım... Ben Maldivler’de ‘kayıp balık Nemo’yu buldum, bakalım siz neler bulacaksınız...
#Gazetehaberleriİngiltere’de Oxford Üniversitesi Profesörü Oliver Pybus, koronavirüsün mutasyonlarını ve insanlığın mücadelesini bir satranç müsabakasına benzeterek, virüsün ne yönde değişeceğinin tahmin edilmesinin imkansız olduğunu belirtti.
#Dünya