Paylaş
Bir türlü ziyaret etme fırsatı bulamadığım yerlerdendi Bursa İnegöl. Geçen hafta mutfağını, tarım ürünlerini ve doğasını tanıtmak için İnegöl Belediyesi’nin TÜRSAB işbirliğiyle düzenlediği bir organizasyonla bölgeyi gezme imkânım oldu.
Gastroturizmini de öne çıkarmak isteyen İnegöl, hem doğası hem kaplıcaları, hem de tarıma önem vermesiyle rotamda hep yer alacak bundan sonra. İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban “Biz ‘İnegöl, köftesinden daha fazlası’ diyerek çıktığımız yolda 150’nin üzerinde yemek çeşidi tespit ettik” diyor. Bu keşiflerden çoğu bakliyat, ot ve meyve de içeriyor. Türkiye’nin tek parça halinde ekili en büyük yabanmersini tarlası da buradaymış. Üstelik sadece yabanmersini değil, başta şeftali ve çilek olmak üzere birçok meyve bolca yetiştiriyorlar. İnegöl, gastronomik değerleri açısından köftesiyle öne çıkmışsa da bitki ve meyveleriyle de anılmayı hak ediyor.
İnegöl’de yabanmersini hasadına da katıldım. Yan yana duran iki bitkiden aynı olgunluktaki yabanmersinlerini yediğimde lezzetlerinin ne kadar farklı olduğunu görmek şaşırttı. Bazıları ekşi, bazılarıysa beklemediğim kadar tatlıydı. Güneşin açısı, aldıkları su miktarı ve o bitkinin köklerindeki mikroorganizmalar bile meyvenin tadını etkiliyor.
Bir avuç kadarı günlük C vitamini ihtiyacımızı karşılıyor. Antioksidan deposu olarak da bilinen yabanmersini, vitamin ve minerallerinden faydalanmak istediğim ama ithal ürünlerden kaçındığım için kullanmadığım bir meyveydi. Bundan böyle daha sık kullanacağım. İnegöl’den döner dönmez, topladığım yabanmersinlerinin bir kısmını dondurdum ki kışın da kullanabileyim. Sonra yetenekli pasta şefi, arkadaşım Elif Gümüş’le mutfağa girdik. Marmelattan pepeçuraya pek çok tarif hazırladık. Yabanmersini soslu kek tarifinde anlattığım sosu kek ve cheesecake’lerin üzerine döküp servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
YABANMERSİNİ SOSLU KEK
(6-8 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 3 yemek kaşığı keten tohumu
◊ 1 su bardağı şeker
◊ 1 su bardağı badem sütü
◊ 1 çay bardağı sıvıyağ
◊ 2 bardak un
◊ 1 paket vanilin
◊ 1 paket kabartma tozu
◊ 1/2 limonun kabuğu ve suyu
Yabanmersini sosu için;
◊ 1 su bardağı yabanmersini
◊ 1 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
◊ 1 çay bardağı su
◊ 1 yemek kaşığı nişasta
NASIL YAPARIM?
◊ Keki için şeker, süt, sıvıyağ ve limon suyunu bir kapta karıştırın.
◊ Sıcak suda 10 dakika beklettiğiniz keten tohumu, un, kabartma tozu, limon kabukları ve vanilini ekleyip iyice karıştırın.
◊ Yağladığınız kek kalıbına bu harcı dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 45-50 dakika pişirip dinlendirin.
◊ Sos için yabanmersini, limon kabuğu rendesi ve limon suyunu ocağa alın. Nişastayı 1-2 yemek kaşığı suyla açıp tencereye katın ve kıvam alana kadar karıştırın.
◊ Dinlenip ılınan sosu kekin üzerine dökün. Üzerini dilediğiniz mevsim meyveleriyle süsleyip servis edin.
YABANMERSİNLİ PEPEÇURA
(5-6 kişilik)
Bu tarif siyah üzümle yapılan pepeçuranın yabanmersinli yorumu
NE LAZIM?
◊ 700 gr yabanmersini
◊ 4 su bardağı su
◊ 300 gr kokulu siyah üzüm
◊ 1 çay bardağı toz şeker
◊ 4 yemek kaşığı mısır unu
◊ 2 yemek kaşığı buğday nişastası
NASIL YAPARIM?
◊ Yabanmersini ve üzümleri güzelce yıkayın. Yabanmersinlerini ve saplarını ayıkladığınız üzümleri tencereye alın.
◊ Üzerine su ve şeker ilave edip kısık ateşte pişmeye bırakın. Meyveler adeta eriyene kadar pişirin.
◊ Yabanmersinlerini ve üzümleri bir kaşığın tersiyle süzgeçte iyice ezin. Süzülen karışımdan bir kepçeyi bir kâseye ayırın ve kalanını tencereye koyun.
◊ Kâsedeki karışıma mısır unu ekleyip iyice karıştırın ve sonra tencereye ilave edin.
◊ Tencereye buğday nişastasını da ekleyip karıştırarak karışımı birbirine yedirin. Koyulaşana dek kaynatın. Kıvam alınca kâselere doldurun.
◊ Tatlınız ılınınca buzdolabına kaldırın ve iyice soğutun. Antep fıstığı ve kırılmış ceviz içiyle süsleyerek servis edebilirsiniz.
YABANMERSİNİ MARMELADI
(500 gr)
NE LAZIM?
◊ 1 su bardağı yabanmersini
◊ 1/2 su bardağı çilek
◊ 3 yemek kaşığı şeker
◊ 1.5 su bardağı bitkisel süt
◊ 1 çay kaşığı limon suyu
◊ 1/2 su bardağı Hindistan cevizi sütü (tercihe bağlı)
NASIL YAPARIM?
◊ Yabanmersini ve çilekleri iyice yıkayıp süzdükten sonra bir kâseye alın ve üzerlerine şeker serpin. 20-30 dakika bekletin.
◊ Sos tavasına alıp ocağın altını kısık-orta ateşte açarak bitkisel sütü ilave edin ve karıştırın.
◊ Şeker eriyince tenceredeki meyveleri çatal yardımıyla biraz ezip aromasının süte iyice geçmesini sağlayın. Kalan malzemeleri de ekleyip ara ara karıştırarak kaynatın.
◊ Kaynadıktan sonra altını kısarak 10 dakika daha koyulaşmasını bekleyin. Sıcakken kavanozlara doldurun.
LİMONLU, MARMELATLI CUPCAKE
(8 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 1 su bardağı şeker
◊ 1 limonun kabuğunun rendesi
◊ 280 gr un
◊ 2 yemek kaşığı aquafaba (bakliyatın pişme suyu)
◊ 3 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu
◊ 1 paket vanilin
◊ 1.5 paket kabartma tozu
◊ 10 yemek kaşığı sıcak su
NASIL YAPARIM?
◊ Şeker ve limon kabuğu rendesini blender’da 30 saniye çekin. Bir kenara ayırın.
◊ Blender’a aquafaba’yı alıp önce düşük, sonra yüksek hızda 3 dakika çırpın. Limonlu şeker karışımını da ekleyip 1 dakika daha çekin.
◊ Sırasıyla un, vanilin ve kabartma tozunu ekleyip karıştırdıktan sonra 5-10 dakika sıcak suda beklettiğiniz öğütülmüş keten tohumlarını katın. Bir kez daha karıştırın. Cupcake kalıplarına bölüştürün ama kekinizi güzelce kabarabilmesi için kalıpları
2/3 oranında doldurun.
◊ Önceden ısıttığınız 180 derece fırında 35-45 dakika, kontrollü şekilde pişirin. Fırından çıkarıp soğumaya bırakın.
◊ Dinlendirdikten sonra cupcake’lerin üst kısımlarını yatay şekilde kesin, iki katın arasını yabanmersini marmeladıyla doldurun.
Taze meyvelerle de süsleyebilirsiniz.
Paylaş