Tariş Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Cahit Çetin, zeytinyağında tağşiş olarak tanımlanan hileli karışım suçuna verilen cezaların yetersiz kaldığını savunarak, "Bazı firmalar var, her 15 günde bir yakalanıyor, yüzü bile kızarmıyor, umurunda değil. Yakalanmanın bedeli ne? Milyonlar kazanıyor, yakalanıyor, 14 bin lira ceza ödüyor, sonra yine devam" dedi
#ZeytinyağıBitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, son 2,5 ayda 35 firmanın ürünlerini tahlil ettirerek, sonuçlarını Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bildirdiklerini belirterek, "Bakın bu ürünlerde tağşiş var dedik. Kesinleşen 2 firma için de savcılığa suç duyurusunda bulunduk" dedi.
#Ayçiçek YağıBU yıl zeytinyağı fiyatlarındaki rekor artış, tağşiş olarak nitelenen hileli karışım yağları da piyasada rekor düzeye çıkardı. Beş litrelik zeytinyağının marketlerdeki raf fiyatı 100 TL’ye kadar çıktı. Geçen yıl 7 TL olan üretici litre fiyatı, bu yıl artan iç talep ve dünya fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle 13 TL’ye yükseldi, bu da tüketiciye 20 liradan ulaşması anlamına geliyor.
#ZeytinyağıEGE Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Güreli, zeytinyağının üreticiden 5 liradan alınmasına rağmen 15 liraya satılmasında problem olduğunu söyledi. Güreli, "Buradan davet ediyoruz; bir zincir market gelsin, bizden raf parası almasın, ihraç fiyatına, mevcut fiyatların yarısına akredite laboratuvar garantili 6-7 liraya yağ satalım" dedi.
Et ve tavuk dönerde hile ya da tağşiş yapan işletmeler tüketicinin hem sağlığına hem de cebine zarar veriyor. Bazı tavuk döner işletmeleri 100 gram fiyatına 50 gram verip, içeriğinde de tavuk derisi kullanıyor. Et dönerde ise hileci işletmeler et dönerin içine kıyma, kırıntı et, sakatat hatta tek tırnaklı eti koyabiliyor. Üstelik bunları tadımla anlamak mümkün değil.
#Tavuk DönerGıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, yüzde yüz dana eti adı altında satılan kıyma ve sucuk gibi ürünlere merdiven altı üreticiler tarafından sakatat ve kanatlı hayvan eti karıştırıldığını, kırmızı ette ise tartıda ağır basması için şırıngayla su enjekte edildiğini belirterek, yapılan hilelere karşı vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.
#Kırmızı EtGıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, yüzde 100 dana eti adı altında satılan kıyma ve sucuk gibi ürünlere merdiven altı üreticiler tarafından sakatat ve kanatlı hayvan eti karıştırıldığını, kırmızı ette ise tartıda ağır basması için şırıngayla su enjekte edildiğini belirterek, yapılan hilelere karşı vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.
#KıymaHileli akaryakıtı Samsun’daki kamu kuruluşlarına satan örgütün dinlenen telefonlarına ilginç konuşmalar da takıldı. Hileli akaryakıtı nereye boşaltacağını soran kamyon şoförüne cuma namazı için camide bulunan elebaşının yanıtı "Hele cumayı kılalım, devletin işi kolay" oldu.
Hile danışmanlarının geliştirdiği ‘‘mucize’’ formüller sayesinde artık, içinde hiç süt bulunmayan kaşar peynirleri ve tereyağlar, et içermeyen sosis, salam ve sucuklar üretiliyor. Cazip fiyat avantajıyla büyük market zincirlerinin raflarını dolduran bu ürünler, tüketicilerin de damak tadının değişmesine yol açıyor, gerçek ürünleri yadırgar duruma getiriyor.