Zeytinyağında hile savaşları

Güncelleme Tarihi:

Zeytinyağında hile savaşları
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2010 00:00

Türkiye’nin dış pazarlarda en iddialı ürünlerinden zeytinyağına hile karıştı. Harekete geçen sektör temsilcileri bakanlığın da desteğiyle hileli karışıma son verecek.

Haberin Devamı

ZEYTİNDOSTU Derneği ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) öncülüğünde başlatılan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın yanısıra Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, İzmir, Aydın, Akhisar, Ayvalık, Edremit, Adana Ticaret borsalarının destek verdiği zeytinyağında tahşiş (hileli karışım) ile mücadele çalışmaları başladı.
Teşhir edilecekler
Bu kapsamda, marketlerde satılan zeytinyağları kimyasal ve duyusal açıdan test edilecek, hileli karışım bulunan mallar ve bunları satan marketler yasaların izin verdiği ölçüde teşhir edilecek. Zeytindostu Derneği Başkanı Metin Ölken, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı desteğiyle sektör bileşenlerinin bir araya geldiğini ve hileli karışıma karşı büyük bir savaş başlattıklarını açıkladı.
Otokontrol sistemi
“Kontrolü devletten beklemek yerine bu sektörün var olduğu bölgelerdeki ticaret ve sanayi odalarıyla kendimiz yapacağız” diye konuşan Ölken, kısa süre içerisinde sektörde hileli karışımla üretilen yağlara son vereceklerini söyledi.

Haberin Devamı

MARKASIZI ALMA

Ölken, Türkiye’nin üretici ülke olduğu halde, kişi başı zeytinyağı tüketiminin 1-1.5 kilo civarında kaldığını hatırlatarak, dernek olarak tüketimin artırılması için yoğun çaba gösterdiklerini ifade etti. “Zeytinyağı tüketiminin artması için çalışıyoruz, ancak bu noktada tüketicilerden markasız ürün almamalarını istiyoruz” diye konuşan Ölken, “Köylüye destek olsun” düşüncesiyle alınan markasız yağların kontrolü sıfır olan yağlar olduğunu belirtti.

İHBAR EDİLECEK

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği  Başkanı ve TİM Başkanvekili Ali Nedim Güreli de, sektörün büyük bir mücadeleye girdiğini vurguladı. “Bu kıymetli üründe tahşiş yapılıyor ve marketler para kazanma güdüsüyle buna göz yumuyor” diye konuşan Güreli, “Yurtdışında binbir zorlukla kazandığımız pazarlar bu tarz üretimi seçenler yüzünden kaybediliyor” diyerek, kontroller sonrasında sorunlu ürünleri Tarım Bakanlığı’na bildireceklerini ve teşhir edeceklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!