ÖYLE anlaşılıyor ki önem verdiği konuklarını otomobilin ön koltuğunda yanına davet edip, kendisi de direksiyonun başına geçip yola koyulmak, 8 Aralık Pazar gününden bu yana Suriye’nin en güçlü ismi olarak sivrilen Heyet Tahrir eş Şam örgütü (HTŞ) lideri Ebu Muhammad El Colani’nin genel tarzı.
#Heyet Tahrir Eş Şam ÖrgütüHeyet Tahrir eş-Şam'ın (HTŞ) lideri Ahmed eş-Şera (Muhammed Colani) BBC'ye verdiği röportajda Suriye'ye yönelik yaptırımların kaldırılması çağrısında bulundu ve Suriye'nin komşuları ya da Batı için bir tehdit olmadığını söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Blinken ise Suriye ile ilgili yaptığı açıklamada, Suriye'nin hala parçalanma riski olduğuna ve bunun Suriye halkı için kötü sonuçlar doğurabileceğini söyledi ve "Donald Trump'ın, Suriye'de DEAŞ'ın yeniden ortaya çıkmasını kontrol altında tutmak için güçlü bir teşvike sahip olacağını düşünüyorum." dedi.
#SuriyeDonald Trump, Suriye’deki son hadiseler üzerine konuşurken “Taraflardan biri esasen ortadan silinmiş bulunuyor. Ama hiç kimse diğer tarafın kim olduğunu bilmiyor. Ama ben biliyorum. Kim olduğunu siz biliyor musunuz?” diye soruyor Florida’da geçen pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında.
#TrumpBÜTÜN uluslararası camia dikkatlerini Suriye’ye ve Esad rejimini devirerek ipleri eline alan Heyet Tahrir eş Şam (HTŞ) örgütüne çevirmişken, ülkenin başkent Şam’ın uzağında kalan bir başka köşesi, Fırat boyunca ve doğusuna uzanan bölgesi, Türkiye ile ABD’nin de dahil oldukları gerilimli bir alan hakimiyeti mücadelesine sahne oluyor.
#SuriyeEĞER Heyet Tahrir eş Şam (HTŞ) örgütü 27 Kasım’da İdlib’den Halep’e saldırarak başlattığı harekâtla Beşar Esad’ı devirmemiş olsaydı, Fırat nehrinin doğusunda PKK uzantısı YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolü altındaki bölgede işler eskisi gibi yürümeye devam edecekti.
#Heyet Tahrir Eş ŞamSon dakika haberi... Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ,Türkiye'nin Suriye halkının hep yanında olduğunu vurgulayarak "Türkiye’nin Şam Büyükelçiliği yarından itibaren faaliyete geçecek" dedi. Doha'da İran ve Rusya ile görüşüldüğünü belirten Bakan Fidan, "Bir noktadan sonra onlar da artık telefon ettiler o akşam da Esad gitti." ifadelerini kullandı.
#Hakan FidanSuriye’de Heyet Tahrir eş Şam (HTŞ) örgütünün başını çektiği silahlı muhalif grupların Esad rejimini devirmesi, son zamanların uluslararası alandaki en sıkıntılı ikilemlerinden birini yaratmıştır.
#ColaniDIŞİŞLERİ Bakanı Hakan Fidan ile İranlı mevkidaşı Abbas Erakçi geçen pazartesi günü Ankara’da düzenledikleri basın toplantısında birbirlerine “dostum”, “kardeşim” gibi sıcak ifadelerle hitap etseler de, kayda geçen beyanları Suriye’de tırmanmakta olan kriz konusunda aralarındaki ciddi bir görüş ayrılığına işaret ediyordu.
#SuriyeGAZETEMİZDE geçen cumartesi günü yayımlanan “14 Soru Yanıtta Halep-HTŞ Krizi” başlıklı analizimi cuma öğleden sonra yazmaya koyulduğumda, rejim muhalifi Heyet Tahrir eş Şam (HTŞ) örgütü, kalkıştığı saldırıda Esad ordusunu gerileterek Halep’in kapılarına dayanmış bulunuyordu.
#TürkiyeMADEM bir süredir Suriye ile normalleşme konusunu tartışıyoruz, o zaman bu tartışmanın bir noktada kaçınılmaz olarak içermesi gereken bazı çetrefil sorunlar üzerinde şimdiden ciddi bir şekilde düşünmeye başlamanın zamanı gelmiş olmalıdır.
#SuriyeGeçen pazartesi günü Suriye’nin kuzeyinde, büyük bölümü Türk Silahlı Kuvvetleri’nin denetimi altındaki harekât bölgelerinde doğrudan Türkiye’yi hedef alan saldırılar, Şam ile normalleşme beklentileriyle birlikte, Türkiye’nin bu bölgelerdeki varlığının geleceği sorusunu da gündemimize taşımıştır.
#SuriyeGEÇEN bir yıla baktığımızda, Suriye cephesinde ülkenin parçalanmışlık görüntüsünün ve bunun yol açtığı çözümsüzlük halinin aynı kaldığını, hatta durumun büyük ölçüde içinde bulunduğumuz 2020’li yılların ikinci yarısına doğru yayılabilecek bir kilitlenmeyi haber verdiğini söyleyebiliriz.
#YPGTürkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin seyrini değerlendirdiğimiz dünkü yazımız geçen nisan-mayıs aylarında yürütülen bütün üst düzey temaslara karşılık, bir normalleşme sürecinin başlayabilmesi için iki tarafın görüşlerinin birbirine çok uzak olduğunu, farklılıkların uzlaştırılabilmesinin güçlüğünü konu alıyordu.
#SuriyeYakın dönem, AK Parti iktidarının 2010’lu yıllarda Arap Baharı ile birlikte Ortadoğu’da attığı tartışmalı adımların bir dizi ülkeyle ilişkilerde yol açtığı kopmaların ardından bu ilişkilerin onarım sürecine sokulup normalleşme kapılarının aralanmasına sahne oldu.
#AK PartiHAFTA başında bütün dikkatler Vilnius’taki NATO Zirvesi’ne ve burada yürütülen Batı’ya dönük yoğun diplomatik trafiğe çevrilmişken, salı günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Türkiye üzerinden Suriye’ye yapılan BM yardımlarıyla ilgili yaşanan ve sonuçları itibarıyla Türkiye’yi ciddi bir şekilde etkileme potansiyeli taşıyan kriz yeterince dikkat çekmedi.
#Birleşmiş MilletlerGeçen hafta kaleme aldığımız bir dizi yazıda Türkiye’nin geride bıraktığımız 2022 yılı içinde Rusya, ABD, AB ve Ortadoğu ülkeleriyle ilişkilerinin seyrini değerlendirdik. Bugün son bir yazıda Suriye ile ilişkilerin durumuna bakarak bu diziyi noktalamak istiyoruz.
#Türkiye"Çünkü bu, son derece patlamaya hazır bir konudur...” tespitini yapıyor Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, geçen çarşamba günü Moskova’da ülkenin eski başbakan ve dış istihbarat örgütü başkanlarından Sergey Primakov’un anısına düzenlenen “Primakov Okumaları Uluslararası Forumu”ndaki açıklamaları sırasında.
#Lavrov