Hepatit B haberleri sayfasında Hepatit B hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1843 Hepatit B haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Hepatit B virüsü, halk arasında sarılık olarak bilinen Hepatite yani "karaciğer iltihaplanması"na neden olan bir virüstür. "HBV" olarak kısaltılmaktadır. HBV; 40-45 nm boyutlarında olan bir virüstür. Genetik materyali çift DNA içerir. Virüs oldukça bulaşıcıdır.
Yapılan bazı araştırmalara göre kanser vakalarının %20 kadarının, Epstein-Barr virüsü ve hepatit B gibi bulaşıcı ajanlara bağlı olduğunu gösteriyor. Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği'nin yakın tarihli bir raporu, dünya genelindeki kanser vakalarının yüzde 13'ünün enfeksiyonlara bağlı olduğunu, bazı tahminlerin yüzde 20'ye kadar çıktığını açıkladı. Yani enfeksiyonların neden olduğu kanserler düşündüğümüzden çok daha yaygın. Peki hangi enfeksiyonlar kansere yol açabilir?
#KanserGünümüzde insanların yaşadığı çok ciddi sağlık sorunları bulunuyor. Hepatit B hastalığı da kişilerin yaşayabileceği bulaşıcı bir hastalıktır. Bireyler önlem almak adına hepatit b hastalığının nasıl bulaştığı konusunda araştırmalar yapabiliyor. Hepatit b hastalığının hangi yollarla bulaştığı merak edilen bilgiler arasındadır. Hepatit b nasıl bulaşır? Hepatit b ağız yoluyla veya öpüşmeyle bulaşır mı? Hepatit b hastalığının bulaşma yollarıyla ilgili merak edilenleri derledik.
#Hepatit BCovid-19 sürecinde aşılamalar tartışılırken, 1998 yılında çocukluk çağı aşılamaları kapsamına alınan Hepatit B aşısı sayesinde virüsün görülme oranı yüzde 4'ten binde 1'e indi. Prof. Dr. Sabahattin Kaymakoğlu, "1998'den sonra doğanlarda virüsün görülme oranı çok düştü. Aşı Hepatit B'ye karşı korur. Herkesin bu şekilde korunmasını istiyoruz. Hepatit B aşılarında başarı ortada. Aynı durum Covid-19 aşıları için de geçerli. Covid-19 nedeniyle tedaviler aksıyor. Hepatit B ve C hastaları doktora gitmekten çekinmesin" dedi.
#Hepatit BHepatit B, cinsel yolla ve aile içi yakın temasla bulaşabilen bir virüs hastalığıdır. Bir aile bireyinde enfeksiyon ya da taşıyıcılık saptandığında, başta eş olmak üzere diğer aile bireyleri de risk altındadır ve gerekli tetkikler yapıldıktan sonra aşılanmalıdır.
#Hepatit BTürkiye'de ortalama her 3 kişiden birinin hepatit B enfeksiyonu geçirdiğini dikkat çeken Prof. Dr. Onur Yaprak, Hepatit B bulaşan insanların çoğunluğu hastalığı ayaktan geçirir ve bağışıklık kazanır. Bazı insanlarda ise hepatit Bye karşı bağışıklık oluşmaz ve taşıyıcılık devam eder. Buna kronik enfeksiyon diyoruz. Kronik Hepatit B enfeksiyonu olanların yaklaşık yüzde 25 ila 40ında karaciğer hastalığına bağlı siroz ya da karaciğer kanseri gelişebilmektedir dedi.
#Prof. Dr. Onur YaprakHepatit B virüsü bir DNA virüsüdür. En sık enfeksiyon oluşturan mikroorganizmalardan biri olan HBV milyonlarca kişiyi enfekte etmiştir. Hepatit B virüsü insanlarda sinsi seyretmekte, hasta rutin kan tahlillerinde tanı konulana kadar ya da hepatit B virüsünün uzun süreli etkileri olan kronik karaciğer hastalığı, siroz ve karaciğer kanseri ortaya çıkana kadar hastalara tanı konulamamaktadır. Hepatit B virüsünün teşhisi hastadan alınan kan ile yapılmaktadır. Günümüzde hepatit B virüsünün tedavisi günde alınan tek bir ilaçla yapılabilmektedir. Hastaların düzenli olarak üç ayda bir gastroenteroloğa görünerek karaciğer ultrasonu ve kan tahlilleri yaptırarak takibi yapılabilmektedir.
#Hepatit BHepatit B virüsünün karaciğerde iltihaplanmaya yol açan viral hastalık olduğunu belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Karabay, hastalığın çocukluk çağında sinsi şekilde ilerleyip kronikleşebileceği uyarısında bulundu.
#DövmeHepatit B hastalığı, hepatit B virüsünün neden olduğu, bulaşıcı bir hastalıktır.Hepatit B; hafif bir hastalıktan ömür boyu süren, siroz ve karaciğer kanserine yol açabilen farklı sonuçları olabilen bir karaciğer hastalığıdır. Hepatit B Hepatit B Virüsü (HBV) ile meydana gelir. Hepatit B akut veya kronik olabilir. Peki Hepatit B virüsünün belirtileri nelerdir?
#Hepatit BToplumda Hepatit B bilincini artırmak, daha çok insanın test yaptırmasını ve önlem almasını sağlamak amacıyla Viral Hepatit Savaşım Derneği, “Hayata Sarı Not Bırak” farkındalık projesini Santa Farma’nın koşulsuz katkılarıyla hayata geçirdi.
#HEPATİT BYeditepe Üniversitesi İhtisas Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, 290 milyon kişinin hepatitli olduğundan habersiz olarak hayatını sürdürdüğünü belirterek Dünya Hepatit Günü dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu.
#HepatitTürk Gastroenteroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Dilek Oğuz: "Şu anda elimizde bulunan ilaçlar mikrobu karaciğerden tamamen atamıyor ve ya da uzun yıllar sonra atabiliyor. En doğru olanı mikrobu vücuda almamak. Bunun için aşılanmak önem taşıyor. Hepatit B önlenirse D de ortadan kalkar. Korunmak için hepatit B'ye karşı aşı yaptırılmalı" dedi.
#Hepatit CDünya üzerinde 300 milyon Hepatit B, 100 milyon ise Hepatit C hastası olduğunu söyleyen Memorial Şişli Hastanesi Gastroenteroloji-Hepatoloji Bölümü ve Türk Karaciğer Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, "Bu insanların yaklaşık yüzde 80’i yani 300 milyonu hastalığından habersiz. Vakıf olarak ’Kayıp Milyonlar’ temasıyla hastalık konusunda farkındalığı amaçlıyoruz" dedi.
#HepatitDÜNYA üzerinde 300 milyon Hepatit B, 100 milyon ise Hepatit C hastası olduğunu söyleyen Memorial Şişli Hastanesi Gastroenteroloji-Hepatoloji Bölümü ve Türk Karaciğer Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, "Bu insanların yaklaşık yüzde 80'i yani 300 milyonu hastalığından habersiz. Vakıf olarak 'Kayıp Milyonlar' temasıyla hastalık konusunda farkındalığı amaçlıyoruz" dedi.
#Hepatit BHepatit B hastalığı, hepatit B virüsünün neden olduğu, bulaşıcı bir hastalıktır. 3-10 gün süren sarılık öncesi dönemde halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı, ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, deri döküntüleri, eklem ağrıları, koyu renkli idrar gibi belirtiler görülür. Sarılık dönemi değişkendir fakat genellikle 1-3 hafta sürer. Bu dönemde sarılık, açık veya yeşil dışkı, karaciğer hassasiyeti ve büyüklüğü olur. İyileşme döneminde, sarılık, iştahsızlık ve diğer belirtiler kaybolur ise de halsizlik ve yorgunluk, haftalar ya da aylar sürebilir.. Peki Hepatit B nedir?
#Hepatit BMersin'de, diş çektirdiği klinikten hepatit B virüsü kaptığı iddiasıyla 4 yıl önce hukuk mücadelesi başlatan ve olaydan sonra eşi ile de sorunlar yaşayan Hüseyin Çakmak (35), 11 bin 60 TL tazminata hak kazandı. Çakmak, amacının para değil hastanenin ceza alması olduğunu belirterek "İnsan hayatının bu kadar ucuz olmadığını göstermek istedim. Mahkemede cinsel yolla bulaşmış olabilir dediler. Eşimin kafasını karıştırdılar. Mahkeme kararı çıkana kadar eşim inanmıyordu" dedi.
#MersinMersin'de, diş çektirdiği klinikten hepatit B virüsü kaptığı iddiasıyla hukuki mücadele başlatan 35 yaşındaki Hüseyin Çakmak, 4 yıllık yargı sürecinin ardından 11 bin 60 liralık tazminat kazandı. Süreçte, eşiyle ilişkisinin zedelendiğini belirten Çakmak, "Olayı ilk öğrendiğimde ailem şok olmuştu. Eşimin tepkisi çok kötü oldu. Önce şok olmuştu, sonra da başka yerlerden bulaştığını düşünerek benle küstü ve konuşmadı. Açıklanan kararla birlikte eşimin de aklındaki soru işaretleri bitti. Haklı olduğumu gördü, bana inandı" dedi.
#DişçiSakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç Dr. Mehmet Köroğlu ve ekibinin yaptığı araştırma ile Hepatit B hastalarının tırnaklarında bulunan virüsün miktarı ve tırnak makaslarında virüsün varlığı belirlendi.
#Tırnak Makasıİnternette karşınıza çıkan herhangi bir görsel veya video için “Gerçek mi bu” diye şüpheye kapıldıysanız, bingo. Derin şüphenin dipsiz boşluğuna ayağınızı uzattınız demektir. Derin şüphe tabirinde, yapay zekânın asli mekanizması ‘derin öğrenme’ye gönderme var. Biraz da derin devletten bildiğimiz kesif koku.
#Derin ŞüpheYapılan bazı araştırmalara göre kanser vakalarının %20 kadarının, Epstein-Barr virüsü ve hepatit B gibi bulaşıcı ajanlara bağlı olduğunu gösteriyor. Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği'nin yakın tarihli bir raporu, dünya genelindeki kanser vakalarının yüzde 13'ünün enfeksiyonlara bağlı olduğunu, bazı tahminlerin yüzde 20'ye kadar çıktığını açıkladı. Yani enfeksiyonların neden olduğu kanserler düşündüğümüzden çok daha yaygın. Peki hangi enfeksiyonlar kansere yol açabilir?
#KanserAntalya'da Metin Gökmen (42), Isparta'da bel ağrısı şikayetiyle gittiği özel hastanedeki doktorların ameliyat olması gerektiğini söylemesi üzerine operasyon geçirdi. Şikayeti geçmeyen Gökmen, aynı hastanede olduğu ikinci ameliyat sonrası doktorunun 'Vücudun kabul etmediği için platinleri çıkardık' demesiyle, ilk ameliyatta 8 platin takıldığını öğrendi. Metin Gökmen, 'Hepatit B virüsü kaptığımı öğrendim. Şu an zor da olsa yürüyorum ama yüzde 50 engelli kaldım.' dedi.
#AntalyaAntalya'da Metin Gökmen (42), Isparta'da bel ağrısı şikayetiyle gittiği özel hastanedeki doktorların ameliyat olması gerektiğini söylemesi üzerine operasyon geçirdi. Şikayeti geçmeyen Gökmen, aynı hastanede olduğu ikinci ameliyat sonrası doktorunun 'Vücudun kabul etmediği için platinleri çıkardık' demesiyle, ilk ameliyatta 8 platin takıldığını öğrendi. Metin Gökmen, 'Hepatit B virüsü kaptığımı öğrendim. Şu an zor da olsa yürüyorum ama yüzde 50 engelli kaldım.' dedi.
#ANTALYABugün 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü... Viral Hepatitle Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. Rahmet Güner, “Bu yıl Dünya Sağlık Örgütü sloganını ‘Hepatite Karşı Harekete Geçme Zamanı’ olarak belirledi. Dolayısıyla bir an önce aktif bir şekilde viral hepatitlere karşı harekete geçmeliyiz. Hastalar hepatiti gizleme yoluna değil, hekime ulaşma yolunu tercih etmeli” dedi.
#Dünya Hepatit Günü14 Haziran Dünya Kan Bağışçıları Günü vesilesiyle kriterlerini, öncesi ve sonrasında neler gerektiğini ve kan bağışlamanın faydalarını uzmanlara sorduk: “Yaşlanmayı geciktirir, bağışıklığı destekler ve yeni kan üretimini uyararak vücut verimini arttırır.”
#Kan BağışıÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan raporlu kronik Hepatit B ve D, diyabet ve kardiyoloji ilaçlarının artık aile hekimlerince yazılabileceğini bildirdi. Bakanı Vedat Işıkhan, "Hastanelerdeki yoğunluğu azaltmak, raporlu hastalarımızın işini kolaylaştırmak için aile hekimlerinin reçete edebildiği ilaçların sayısını artıran yeni bir düzenleme yapıyoruz" dedi.
#İlaç‘Sinsi hastalık’ olarak bilinen hepatitin son yıllarda bulaşıcılığı arttı. Dünya Sağlık Örgütü'nün yayımladığı rapora göre, hepatit dünya çapında bulaşıcı ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer aldı. Her gün 6 binden fazla kişiye viral hepatit bulaştığı açıklanan raporda, yılda 1,3 milyon kişinin hayatını kaybettiği aktarıldı. Peki hepatitin bulaşıcılığı neden bu kadar arttı? Türkiye’de durum nasıl? Belirtileri neler? Prof. Dr. Alper Yurci ile mercek altına aldık.
#SağlıkGilead Türkiye Medikal Direktörü Dr. Serhan Sevgi, 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası nedeniyle yaptığı değerlendirmede, meme kanseri tiplerinden "Üçlü negatif meme kanseri" TNBC’nin özellikle genç kadınları hedef aldığını belirtti. Üçlü negatif meme kanseri, karşılanmamış tedavi ihtiyacının yüksek olduğu türlerden biri olarak dikkat çekiyor.
#Sponsorlu İçerikHem ülkemizde hem de dünyada kalp ve damar hastalıklarından sonra en sık ölüme sebep olan hastalık kanser. Fakat uzmanlar yeni tanı ve tedavi yöntemlerinin umut verdiğini söylüyor. Genetik mekanizmaların nasıl çalıştığının daha net anlaşılması, aşılar, akıllı ilaçlar, virüslerin kansere karşı kullanılması gibi gelişmelerle bu durumun değişebileceğini düşünüyorlar.
#KanserHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 6 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 6 aylık bebek ne kadar uyur, 6 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 6 aylık bebek kilosu, 6 aylık bebek bakımı, 6 aylık bebek aşısı, 6 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 6. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Aklınızda pek çok soru olabilir: 1 aylık bebek ne kadar uyur, 1 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 1 aylık bebek kilosu, 1 aylık bebek bakımı, 1 aylık bebek aşısı, 1 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 1. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#Bebekİnsanlar için Hepatit B çok önemli bir hastalıktır. Bu nedenle erken teşhis sağlık açısından oldukça önem taşımaktadır. Hepatit B kan panellerini oluşturan testlerden birisi de HBSAG testidir. Peki HBSAG nedir? HBSAG değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Sizlere bu test hakkında detayları inceledik.
#HBSAG NedirRF, vücutta bağışıklık sistemi tarafından üretilen protein türüdür. Sağlıklı bireylerde RF miktarları yoktur, çünkü bu protein türleri bağışıklık sistemi tarafından üretilir ve sağlıklı antikor hücrelerine saldırırlar. RF nedir, değeri kaç olmalı, düşüklüğü ve yüksekliğinin nedenler ile belirtileri neler gibi soruların yanıtlarını sizler için derledik.
#RF NedirKaraciğer fonksiyon testlerinin kısaltması KCFT olarak adlandırılmaktadır. Bazı durumlarda KCFT değerlerinde değişmeler yaşanabilir. Yüksekliği ve düşüklüğü dikkat edilmesi gereken bir konudur. Peki KCFT nedir? KCFT değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Sizlere KCFT testi hakkında merak edilenleri sizler için derledik.
#Kcft NedirIG (İmmatür Granülosit) bir kan testidir. Hastaların bağışıklık sistemlerinin ne kadar güçlü ve dayanıklı olduğunu tespit eden kan testidir. Test genellikle belirli aralıklar ile yapılır ve tepkileri ölçülür. Yüksekliği ve düşüklüğünün ne anlama geldiği ise merak konusudur. Peki IG (İmmatür Granülosit) nedir? IG değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Sizlere IG (İmmatür Granülosit) testi hakkında merak edilenleri detaylıca açıkladık.
#SağlıkDünya genelinde her yıl yaklaşık 1.3 milyon insan Hepatit B ve Hepatit C virüslerinin yol açtığı siroz, karaciğer kanseri gibi nedenler ile hayatını kaybediyor. Hepatit virüslerinde en iyi önlem ise virüsün bulaş zincirini kırmak. Manikür, pedikür salonlarından dövme, piercing yapılan işletmeler gibi birçok yerde, yıllardır uyarılmasına rağmen hepatit virüsleri ile hala karşılaşmak mümkün.
#Sağlık