Güncelleme Tarihi:
Kanser tedavisinde erken teşhisin çok önemli olduğunu kaydeden Yaren, “Bu yüzden taramalarınızı düzenli yaptırın. Tanı aldığınız takdirde ilinizde bulunan bir tıbbi onkoloğa başvurun” dedi. Kanserin günümüzde görülme sıklığı artan bir halk sağlığı sorunu ve en sık ölüm nedenlerinden biri olduğunu ifade eden Yaren, “Kansere bağlı ölümlerin yüzde 30’u erken teşhisle önlenebilir. Erken tarama meme kanseri, kolon kanseri ve serviks (rahim ağzı) kanseri için rutin olarak yapılmaktadır. Meme kanserinin taramalarında klinik muayene ve momografi, kalın barsak kanseri taramasında gaitada gizli kan, retroskopi veya kolonoskopi, serviks kanserinde smear testinin yapılması bu kanserlere bağlı ölümleri azaltmaktadır” diye konuştu.
YAŞAM ŞEKLİNİZİ DEĞİŞTİRİN
Kanser gelişiminde en önemli etkenlerin sigara, obezite ve çevresel kanserojene maruziyet olduğunu kaydeden Yaren, “Sigarayı bırakmak, egzersiz ve sağlıklı diyet, sebze ve meyve tüketimi, yeterli su içmek ve yeterli uyku, kanser gelişimini azaltabilir. Bunların yanında Hepatit B ve HPV aşıları da kanserin önlenmesinde etkili bulunmuştur” ifadelerini kullandı.
NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Kanser tedavisinde erken evrede cerrahi, radyoterapi, sistemik kemoterapi ve hedefe yönelik ilaçlar yer alırken, yeni evrede sistemik tedavilerin ön planda olduğunu söyleyen Yaren, şu bilgileri verdi: “Sistemik tedaviler arasında geleneksel kemoterapi, hormonal tedaviler, hedefe yönelik ilaçlar yer almaktadır. Günümüzde yapılan çalışmaların ışığında kanser tedavilerinde pek çok yeni ilaç ve yöntem kanseri başarılı bir şekilde tedavi etmektedir. İmmunoterapi ile kişinin bağışıklık hücrelerini uyararak kanser hücreleri ile savaşması sağlanır. Bir diğer yöntem hedefe yönelik tedaviler olarak adlandırdığımız akıllı ilaçlardır. Bireyselleşmiş tedavilerin en önemli alanını oluşturan bu ilaçlar kanser hücrelerindeki çeşitli genetik mutasyonların ve hücre yüzeyindeki spesifik reseptörlerin varlığına bağlı olarak kanser hücrelerini temizler ve onu yok eder.”