Hematoloji haberleri sayfasında Hematoloji hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1137 Hematoloji haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bursa'da kır yaşındaki doktor Nihan Alkış, bir hasta yakınının yumruklu saldırısı sonucu yaralandı. Alkış, hastanede tedaviye, saldırgan polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. Saldırgan ilk ifadesinde, Alkış'ın kendisine hakaret ettiğini ileri sürdü.
#BursaGlobal ilaç şirketi, 20 milyon Euroluk yatırımla göz damlası üretimini Türkiye’ye taşıdı. AbbVie, Türkiye Genel Müdürü Mete Hüsemoğlu, ‘‘Dünyadaki sayılı göz damlası üretimi tesislerinden birini İstanbul’da hayata geçirdik. Türkiye’den ihracat da yapacağız’’ dedi.
#NörolojiKızılay, ramazanda düşen kan bağışlarının yapılan çağrılardan sonra toparlanma eğilimine girdiğini duyurdu. Ancak “Kan acil değil, sürekli bir ihtiyaçtır” açıklaması üzerine kan vermenin faydalarını uzmanlara danıştık: “Yeni kan üretimini teşvik eden, kalpten cilde bütün organlara olumlu katkı sağlayan kan bağışı psikolojik olarak da iyilik veriyor.”
#Kan BağışıBİR hasta yakınının CİMER'e yazdığı şikayet dilekçesinde şiddet ve tehdit içerikli ifadeler kullandığı gerekçesiyle öldürülme endişesi taşıdığını belirterek Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi'ndeki (AFSÜ) görevinden istifa eden hematoloji hekimi Doç. Dr. Mehmet Özen, "Konunun gündemde kalmaya devam edecek olması, hayati tehlikemi artırıyor" dedi.
#AfyonkarahisarAdana’da İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne bağlı Mali Büro Amirliği ekipleri, Adana Şehir Hastanesi Hematoloji Bölümü’nde yatan hastalara istenen 2 farklı antikor ilacının el altından dışarıya satıldığı bilgisine ulaştı.
#AdanaAdana Şehir Hastanesi'nde AIDS ve lösemi hastalarının kullandığı antikor ilaçlarını yasa dışı satarak kamuyu 2 milyon 53 bin TL zarara uğradığı tespit edilen şebekeye operasyon düzenlendi. Hemşirelerin de aralarında olduğu 10 şüpheliden 7'si gözaltına alındı. Fiyatları yüksek ilaçların Hematoloji Bölümü'nde yatan hastalara verilmediği de ortaya çıktı.
#AdanaTürkiye'de kök hücre tedavisinde dünya standartlarında olduğu açıklandı. Türk Hematoloji Derneği tarafından düzenlenen Ulusal Kemik İliği Transplantasyonu ve Kök Hücre Tedavileri Kongresi'nde uzmanlar kök hücre tedavisinde başarılı olduğumuzu,
#HematolojiYapılan bazı araştırmalara göre kanser vakalarının %20 kadarının, Epstein-Barr virüsü ve hepatit B gibi bulaşıcı ajanlara bağlı olduğunu gösteriyor. Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği'nin yakın tarihli bir raporu, dünya genelindeki kanser vakalarının yüzde 13'ünün enfeksiyonlara bağlı olduğunu, bazı tahminlerin yüzde 20'ye kadar çıktığını açıkladı. Yani enfeksiyonların neden olduğu kanserler düşündüğümüzden çok daha yaygın. Peki hangi enfeksiyonlar kansere yol açabilir?
#KanserABD’nin Minnesota eyaletinde yaşayan iki çocuk annesi Phoenix Nightingale (32), uzun süredir ‘vampir hastalığı’ olarak bilinen akut aralıklı porfiri hastalığı ile mücadele ediyor. Nightingale, bugüne kadar 480’den fazla atak geçirdiğini ve bu atakların doğumdan bile daha acı verici olduğunu ifade ediyor. Güneş ışığından kaçınmak zorunda kalan Nightingale, aynı zamanda sarımsak gibi birçok besini de tüketemiyor. Peki porfiri hastalığı neden oluyor? Ülkemizde ve dünyada görülme sıklığı nedir? Uzm. Dr. Ekin Kırcalı, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkAlmanya’nın Hessen eyaletine bağlı Giessen kentindeki Justus Liebig Üniversite Hastanesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Bölümü ile Giessen Göçmen Kökenli Kadınlar Derneği’nin ortaklaşa oluşturdukları ve Türk-Alman Sağlık Vakfı’nın (TASV) tam destek verdiği ‘Kanser Hastası Çocuklar ve Gençler İçin Göçmen Ailelere Yardım ve Kendi Kendine Yardım’ projesinin yaygınlaştırılması istendi.
#AlmanyaHer yıl 9. ayın 22. günü dünyada kronik miyeloid lösemi veya KML günü olarak anılıyor. Bu tarihin seçilme nedeni ise KML’nin 9. ve 22. kromozomlarda oluşan bir bozukluk sonucu gelişmesi. KML, kemik iliğinin kan oluşturan hücrelerinde gelişen, olgunlaşmamış hücrelerin biriktiği ve sonunda kanı istila ettiği bir kanser türü olarak tanımlanıyor.
#Sponsorlu İçerik2024 yılının ilk yarısında Roche Türkiye’de üst düzey önemli iki atama gerçekleşti. Yeni göreve gelen Roche Diagnostik Türkiye Genel Müdürü, Türkiye & Orta Asya ve Kafkas Ülkeleri Yönetim Merkezi Başkanı Nazli Sahafi ve Roche İlaç Türkiye Genel Müdürü Farid Bidgoli, Roche’un Türkiye sağlık hizmetleri ekosistemine katkılarını ve gelecek hedeflerini anlattı. “Hedeflerimize giden yolda en büyük gücümüz çalışanlarımız” diyen Nazli Sahafi ve Farid Bidgoli, çalışanlara yetki ve sorumluluk veren çalışma modeli sayesinde daha çevik, daha yaratıcı ve çözüm odaklı bir çalışma kültürü benimsediklerini söyledi.
#Roche İlaçKonfor alanımızın dışına çıktığımızda, rutinlerimizi değiştirdiğimizde, hayatımıza sağlıklı beslenmeyi, günlük spor yapmayı, kilo kontrolünü özetle bilinçli yaşam şeklini dahil ettiğimizde birçok hastalığa yakalanma olasılığımızı da düşürmüş oluyoruz. Peki tam olarak neler yapmalıyız? Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Itır Şirinoğlu Demiriz, toplum olarak artık daha bilinçli olduğumuz kanser hastalığı ile ilgili önerilerde bulundu.
#Kanser Önlenebilir Mi14 Haziran Dünya Kan Bağışçıları Günü vesilesiyle kriterlerini, öncesi ve sonrasında neler gerektiğini ve kan bağışlamanın faydalarını uzmanlara sorduk: “Yaşlanmayı geciktirir, bağışıklığı destekler ve yeni kan üretimini uyararak vücut verimini arttırır.”
#Kan BağışıSümmani Karakuş, kemik iliğinin yeterli kan üretememesinden dolayı yaklaşık 2 yıllık süreçte verilen 120 ünite kanla ayakta kaldı. Ancak aldığı yoğun miktardaki kan başka sağlık sorunlarına yol açtı. Bunun üzerine Sağlık Bakanlığına kök hücre nakli yapabilmek için başvurduklarını belirten Prof. Dr. Gürhan Kadıköylü, “MDS’in bu tipi, kök hücre nakli yapılan hastalıklar arasında değil. Hastamız sürekli kan alarak yaşayamayacağı ve verilen kanlar organlarda demir birikimine (hemosiderozise) yol açacağı için Sağlık Bakanlığına yaptığımız endikasyon dışı kök hücre nakli onaylandı. Donörü olmayan hastamıza kök hücre de Almanya’dan bulundu ve nakil gerçekleşti” ifadelerini kullandı.
#SağlıkPendik'te esnaf ve siyasi partilerinin seçim stantlarını ziyaret eden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, planladıkları bir projeden bahsederek "Herhangi bir felakette sahildeki hastanelere ihtiyacımız var. 400 yatakla yatırıma giden hastane yoğun bakımla birlikte 600 yataklı olarak hizmet verecek." dedi. Öte yandan seçim standında bir vatandaşın "LÖSANTE’ye neden tam ruhsat vermiyorsunuz?" sorusuna Bakan Koca, "Lösemi hastaları için lösemi hastalarına özel hastaneyi kullanmak üzere ne kadar yatak istiyorlarsa, ne kadar lösemi hastalarına özel hematolog vb. Istiyorlarsa sonuna kadar, yoğun bakım dahil açığız. Ama lösemi hastalarının yanında; kadın doğum doktoru, yatağı, ortopedi vb. branşları lösemi hastalarını istismar ederek istememeliler. Nokta." yanıtını verdi.
#Fahrettin KocaBursa Şehir Hastanesi'nde Hematoloji Uzmanı Dr. Nihan Alkış'ı (41) darbederek yaralayan Tayfun Eserkaya (31), “Bana hakaret edince kendisini itekledim, vurmadım. Yere düşüp burnunu çarptı. Üzgünüm, pişmanım” dedi. Hakim, sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi.
#BursaKanserli Çocuklara Umut Vakfı’nın (KAÇUV) satış aracı ‘Umut Kafe’, Kupa Voley çeyrek final maçında VakıfBank Spor Sarayı’nda taraftarla buluştu. Kulüp menajeri Banu Can Schürmann, Başantrenör Giovanni Guidetti ve Cansu Özbay, 15 Şubat Çocukluk Çağı Kanser Günü’ne dikkat çekmek için tezgahın başına geçerek taraftara satış yaptı. Guidetti, “Çok eğlenceli bir deneyim oldu. İnsanların coşkusu ve katılımlarını görmek güzeldi. KAÇUV’u bu yaptıkları harika iş için tebrik ederiz” dedi.
#VakıfbankPençe-Kilit Operasyonu bölgesinde 2 yıl önce teröristlerin taciz ateşinde yaralanıp şehit olan, 'Eğer ölürsem bir lösemili kız çocuğuna bakın. Bütün masraflarını karşılayın' vasiyetinde bulunan Piyade Astsubay Çavuş Yusuf Ataş'ın (21) silah arkadaşları, Farabi Hastanesi Hematoloji Onkoloji Servisi'nde ziyaret ettikleri kız çocuklarına hediyeler verdi.
#Trabzon200 bin çocuktan birinde görülen nadir bir hastalık olan Langerhans hücreli histiyositoz (LCH), George’u henüz iki yaşındayken buldu. Uzun süreli tedavilerin ardından hastalığı nükseden küçük çocuk, annesinin karaciğerinin bir kısmını bağışlaması sayesinde hayatta kaldı. İşte bir anne ve oğlunun mutlu sonla biten hayata tutunma hikayesi…
#Langerhans Hücreli Histiyositoz200 bin çocuktan birinde görülen nadir bir hastalık olan Langerhans hücreli histiyositoz (LCH), George’u henüz iki yaşındayken buldu. Uzun süreli tedavilerin ardından hastalığı nükseden küçük çocuk, annesinin karaciğerinin bir kısmını bağışlaması sayesinde hayatta kaldı. İşte bir anne ve oğlunun mutlu sonla biten hayata tutunma hikayesi…
#Langerhans Hücreli HistiyositozBir haftadır kuvvetli yağmurlarla birlikte soğuk havalar da sert yüzünü göstermeye başladı. “Üşüyorum” diyenlerin sayısı bir anda arttı. Kışın yaklaşmasıyla üşümeyi "Soğuktandır" diyerek olağan bir durum olarak görebiliyoruz ama üşüme hissi bazı önemli hastalıkların işareti olabilir. Peki her üşüme hastalık belirtisi mi? Hangi belirtiler endişe verici? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkSağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile AstraZeneca, klinik araştırmalar için işbirliği protokolü imzaladı. Yeni araştırmalarla hastaların eni tedavilere erişimleri kolaylaşacak, klinik araştırmalarda Türkiye’nin bölgede lider konuma gelmesi desteklenecek.
#KANSERVücudumuzdaki morlukların neden oluştuğunu anlayamadığımız, “Her halde bir yere çarptım” ya da “Hiçbir yere çarpmadım bu morluklar nereden çıktı?” diye düşündüğümüz zamanlar olmuştur. Ne var ki önemsemediğimiz bu durumlar, ciddi hastalıkların da habercisi olabilir. Tıpkı Hannah Newman-Smith’in morluklarının sebebinin APLASTİK ANEMİ olması gibi...
#MorlukGünlük yaşantımızda vücudumuzda zaman zaman morluklara rastlarız. Bunlar bazen fark etmeden elimizi kolumuzu bir yerlere çarptığımızda olur, bazen de hiçbir yere çarpmasak da oluşabilir. Anlam veremediğimiz morluklar için ‘Neden oldu acaba? Bir yere çarptım da farkında mı değilim?’ diye düşünürüz. Peki o sebebini bilmediğimiz morlukların bir hastalık belirtisi olabileceğini biliyor muydunuz? Hangi morlukları dikkate almalıyız? Hastalık belirtilerini çarpmaya bağlı morluklardan nasıl ayırt edebiliriz? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkLösemi her yaş grubunda ortaya çıkıyor ancak en çok 2-5 yaş grubu çocuklarda rastlanıyor. Ülkemizde her yıl 250 bin yeni lösemi ve kanser vakası görülüyor. 1.500’den fazla çocuğaysa lösemi tanısı konuyor. Halk arasında ‘kan kanseri’ olarak bilinen bu hastalıkta rakamlar gün geçtikçe artıyor fakat hastalığa karşı geliştirilen yeni tedavi yöntemleri umut veriyor. Öyle ki tedaviyle hastalığı yenenlerin oranı hiç az değil.
#Lösemi2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası’nda löseminin sembol rengi turuncu ile farkındalık çağrısına devam eden LÖSEV, hem erken tanıya hem de löseminin önlenebilir bir hastalık olduğuna dikkat çekiyor. Lösemiyle mücadelede tedavi oranının arttığını belirten Prof. Dr. Ahmet Emin Kürekçi,“Ne mutludur ki LÖSEV’de yüzde 90’ın üzerinde bir tedavi başarısı elde ettik” dedi.
#2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası