SAMSUN AP Senatörü ve cumhurbaşkanı adayı Prof. Ali Fuad Başgil, 1961 yılının 24 Ekim Salı günü kendisini çağıran Milli Birlik Komitesi’nin (MBK) iki önemli üyesi ile görüşmek üzere geldiği Başbakanlık’ın merdivenlerinden çıkarken çevresini sarıp adaylığı konusunda şüpheci sorular yönelten gazetecilere Tevfik Fikret’in ünlü “Millet Şarkısı” şiirinden dizeler okuyarak karşılık vermişti.
#Prof. Ali Fuad BaşgilAlmanya’nın eski Başbakanlarından Helmut Kohl’le ilgili bir kitaba yönelik hukuki bir ihtilaf daha karara bağlandı. Köln Yüksek Bölge Mahkemesi, ‘Miras- Kohl Protokolleri’ adlı kitapla ilgili uzun süredir devam eden ihtilafta, Kohl’ün dul eşi Maike Kohl-Richter’in bir kez daha lehine karar verdi ve kitabın başka bölümlerini de yasakladı. Kitabı, gazeteci ve tarihçi Heribert Schwan ile Tilman Jens birlikte kaleme aldı.
#AlmanyaCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Töreni’nde “Kültür sanat faaliyetlerini tüm kesimleriyle toplumu kaynaştıran, birleştiren, ortak hisler ve hedefler etrafında bütünleştiren bir çimento olarak görüyoruz. Böyle olduğu için de kendimizi dar bakış açılarıyla sınırlandırmadan, ülkemizin tüm değerlerini kucaklamaya çalışıyoruz” dedi.
#Cumhurbaşkanı Tayyip ErdoğanMustafa Asım Çalıkoğlu’nun hatıratının büyük kısmı 2. Abdülhamid’in tahttan indirilmesi ve Cumhuriyet’in kurulmasından sonra yazılmış. Onun uzun ve değişken hayatı, Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e yaşadığımız arayış ve çekişkilerle örülüdür. Tarih biraz da insan tecrübesi ise Mustafa Asım Çalıkoğlu onun bir adı kabul edilebilir.
#Mustafa Asım Çalıkoğlu’Tek İnsanın Değeri’ Haldun Taner’in 1959-1975 arasında yazılmış gazete yazılarından oluşuyor. Gazetenin toplumsal ve güncel karşılığı düşünüldüğünde Taner’in sosyolojik gözle fotoğraflar çektiğini ve onları renklendirdiğini söyleyebiliriz. Ucu öyküye çıkan yazılar bunlar.
#Haldun TanerBüyükelçi ve kariyer diplomat Murat Ersavcı ve ‘hariciyeci eşi’ sefire Zeynep Ersavcı birlikte yazdıkları ‘İki Yarı Bir Bütün/Diplomasi ve Yaşam’da 50 yıllık diplomasi yolculuklarında zorlu hariciye koridorlarında nasıl birlikte yürüyebildiklerini ve iki yarının bir bütüne nasıl dönüştüğünü okuyucuya sunuyor.
#Murat ErsavcıÇanakkale’nin merkezinde ilk kez çok kapsamlı, Çanakkale Cephesi’ne ilişkin kaynaklara erişilecek, halkın ve araştırmacıların ziyaretine açık bir merkez hizmete girdi. Çanakkale Muharebeleri başta olmak üzere, savaşların tarihsel arka planına ve toplumlar üzerindeki etkilerine yönelik belgeleri toplamayı, saklamayı ve günümüze en güçlü şekilde sunmayı hedefliyor. Müzesi de olan merkezde Mustafa Kemal Atatürk’ten 27. Alay Komutanı Mehmet Şefik Aker’e komutanların yazışmalarından asker günlüklerine orijinal kayıtlar araştırmacı ve ilgilileri bekliyor.
#SeyahatÖnceki gün, yani 20 Temmuz 2022 tarihi, Türkiye’nin 1974 yılında gerçekleştirdiği Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 48’inci yıldönümüydü. Bu vesileyle her yıl olduğu gibi harekâtla ilgili birçok haber, makale ve hatırat yayımlandı.
#KKTCÖmer Uçar’ın ilk romanı ‘Kartal Kanadını Açtığında’ edebiyat dünyasına güçlü bir giriş... Osmanlı’nın son döneminde, yedi sene boyunca cephelerde savaşmak zorunda kalan Süleyman’ın gerçek hayattan esinli öyküsü eşliğinde, savaş karşıtı bir metin...
#Kartal Kanadını Açtığındaİran, Asya’dan bizim tarihimizin en anlamlı köşesine uzanan bir yer. Safeviler devri İsfahan’ı, Rönesans İtalyası’nı tanıyan ve taklit eden bir merkez ama arkasındaki 2.000 yıllık geleneği terk etmeden; o yüzden de muhteşem. “İsfahan’ı görmeden hayat ve ölüm anlaşılmaz” demiştim. İsfahan bu, herkesi çarpar; eğer İstanbul olmasaydı.
#İranFulya İbanoğlu, Filiz Dığıroğlu ve İsmail Kara’nın hazırladığı ‘Sahaflar Kitabı-Son İstanbullu Sahaflarla Konuşmalar’, Sahaflar Çarşısı dışında mekân tutan yeni nesil sahafların hikâyelerini kayıt altına alıyor. Kitap, bu dükkânlardaki atmosferi ustaca bize aktarıyor.
#Fulya İbanoğluÇoğu sahafın masasının arkasındaki özel alanda nice özel, kıymetli eserler, belgeler saklıdır. Sahaflar o eserleri yalnızca eskiden beri tanıdıkları, kıymetini bilecek kişilere çıkarıp gösterirler. Kimi eserler yıllarca yeni sahibinin gelmesini bekler. Kimileri de şanslıdır, üzeri toz tutmadan yeni evine çoktan yola çıkmıştır.
#SahaflarAntik dönemlerden günümüze pek çok gezgin, araştırmacı, diplomat, asker, tüccar İstanbul’a ilgi duymuştur. Bunlar ya kısa bir yolculuk ya da görev icabı İstanbul’a yollarını düşürmüşlerdir. Bu yüzden İstanbul üzerine pek çok seyahatname, yolculuk günlüğü, hatırat kaleme alınmıştır.
#SeyahatnameEskişehir Anadolu Üniversitesi kütüphanesinin özel koleksiyonlar bölümünde, en eskisi 1830 yılına ait olan ve Arapça, Osmanlıca ile Farsça dillerinde 3 bin 200 ’nadir eser’, gelecek nesillere ulaştırılabilmesi için dijital ortama aktarılıyor. Nadir eserler sorumlusu öğretim görevlisi Arif Yılmaz, "Eserlerin yaşları dolayısıyla ciltleri dağılıyor, sayfalarında çeşitli sıkıntılar yaşanabiliyor, nemli ortamdaysa mürekkepleri akabiliyor. Artık baskısı olmayan, eşsiz olabilecek eserleri, dijitalleştirerek daha uzun ömürlü ve daha kalıcı olmasına gayret ediyoruz" dedi.
#Eskişehir Anadolu Üniversitesiİstanbullu ilk önemli uluslararası piyano virtuozu Faik Della Sudda, 19. yüzyılın sonunda Avrupa’nın önde gelen başkentlerinde sahneye çıkmış, konserleri basına övgülerle yansımıştı. Ömer Eğecioğlu, 10 yılda üç kez ele alıp adım adım genişlettiği ‘Franz Liszt’in İstanbullu Öğrencisi - Faik Bey Franz Della Sudda ve Yakın Ailesi’nde Faik Bey’i ölümünden 81 yıl sonra anılar, arşiv belgeleri ve mülakatlarla yeniden gün ışığına çıkarıyor.
#Franz Liszt’İn İstanbullu ÖğrencisiTürk Edebiyatı'nda yer alan çok önemli yazarlar bulunmaktadır. Bu yazarlar oldukça iyi eserler ortaya koymuşlardır. Ahmet Rasim'de bu yazarlardan birisidir. Ahmet Rasim'in birçok eseri günümüzde oldukça çok ilgi çekmektedir. Ahmet Rasim kimdir? Kısaca hayatı, edebi kişiliği, eserleri ve özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ahmet Rasim Kimdir?Türkiye’de büyükelçilerin önemli bir kısmı meslek hayatlarını özetleyen, yaptıklarını anlatan anılarını kaleme alıyorlar. Bu bakımdan bürokrasi ve üniversite üyeleri içinde bir istisna sayılırlar. Hiç şüphesiz ki bütün gruplar gibi bu hatırat yazanların içinde de iyisi var, çok iyi yazanlar da var. Bu çok iyilerden biri Ömer Önhon’un “Büyükelçinin Gözünden Suriye” (Remzi Kitabevi) kitabıdır.
#YAZAR"Sezercik", "Acı Hayat", "Küçük Hanım", "Otobüs Yolcuları", "Üç Tekerlekli Bisiklet" ve "Kanun Namına" adlı yapımların da aralarında bulunduğu çok sayıda filmde başrol oynayan Ayhan Işık, vefatının ardından geçen 42 senede, ardında bıraktığı unutulmaz yapımlarla yad ediliyor.
#Ayhan Işık