TURİZM sektörümüzün gözbebeği Antalya’nın gastronomi dünyasında ‘yükselen yıldız’ olma yolculuğuna tanıklık etmek üzere Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in davetlisi olarak 3. Uluslararası Antalya Food Fest Gastronomi Festivali’nin tanıtım toplantısına katıldık.
#AntalyaCUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta Hatay’ı ziyaretinde, “Şehrinize sahip çıkın, ata yurdunuzu asla kalıcı olarak terk etmeyin. Yıkılan her konutunu daha iyisini, güzelini güvenlisini, yenisini yapıp vereceğiz” demiş, bu söz deprem bölgesindeki insanları çok etkilemiş...
#HatayAntakya’nın tarihi 12’nci yüzyıla dayanan ticaret merkezi Uzun Çarşı’yı depremden sonra yeniden ayağa kaldırmak için Türkiye’nin önde gelen restoranları, yemek sanayicileri, gıda perakendecileri bir araya geldi. BIG Chefs Kurucusu Gamze Cizreli’nin girişimiyle başlatılan “uzunçarşıburada.com” oluşumu, Antakya genelindeki yerel üretimin sürdürülebilirliğini hedef aldı. Reyhanlı kavşağına kurulacak konteyner çarşıda 76 esnaf dükkân açacak. Önce 12 milyon TL’lik yerel gıda stoku toplanacak, ardından üreticiye siparişler verilerek göç önlenecek...
#Uzun ÇarşıGaziantep Gastronomi Festivali’nden sonra geçen hafta sonu Antalya’daki benzer festivali de izledik. Her iki belediyenin açıklamalarına göre, uluslararası çaptaki etkinliklerin ilkini 2.5 milyon, Antalya’dakini de 800 bin lezzet tutkunu izledi. Her ikisi de birer rekor sayılıyor. 70 ülkeden yaklaşık binlerce lezzet tutkunlarının yanında 300 ünlü ve Michelin yıldızlı şefleri de tanıdık, çalışmalarını gördük.
#Gaziantep Gastronomi FestivaliŞehirler markalaşıyor. İstanbul, Ankara, İzmir zaten uzun zamandır marka şehir. Şimdilerde Gaziantep, Hatay, Antalya, Eskişehir, Kastamonu, Kars, Afyon gibi illere Bodrum, Urla, Bozcaada, Gökçeada, Çeşme, Ayvalık, Ürgüp, Fethiye, Safranbolu gibi ilçeler de eklendi. İsimlerini yerel lezzetleriyle, ünlenen restoranları ve yiyecekleriyle duyurdular.
#BursaHatay Büyükşehir Belediyesi, şehrin yemek kültürünün dünyaya tanıtılması için gastronomi alanındaki uzmanları, önemli şefleri bir araya getirdi. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, “Hatay farklı kültürlerin yüzyıllardır bir arada yaşadığı bir şehir. İlk tarımın başladığı yerlerden. Mezopotamya’nın tam bağrında. Bize atalarımızdan kalan mirası geleceğe taşımak istiyoruz” diye konuştu.
#HatayAnkara’da kurulan ve bugüne kadar bir çok çalışma ve projeyi hayata geçiren Kültür Sanat Muhabirleri Derneği’nin bu yıl ikincisini düzenlediği ‘Medya, Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları’nda dördüncü durak Hatay oldu. Gazeteciler kentte üç gün boyunca dolu dolu bir program geçirdi ve kenti yakından tanıma imkanı buldu. Katılımcılar, “Hatay anlatılmaz yaşanır” dediler.
#HatayAraştırmacı yazar ve yönetim danışmanı Engin Koban, diğer turizm türlerine göre hızla büyüyen gastronomik turizmin bir yemek sofrasının ötesinde değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Gastronomik turizm bir memleket meselesidir. Tüm paydaşlar geleneksel yerel gıdaların ve üretiminin gastronomik turizmde oynayacağı role odaklanmalıdır. Bu alanda başarı tarım-gıda ilişkisini anlamayı, stratejik olarak hazırlanacak bir planlamayı ve uygulamayı gerektiriyor” diyor.
#BursaGastronomi Turizmi Derneği, gastronomik marka kentlerimizde farkındalık yaratmak üzere başlattığı projesi kapsamında geçtiğimiz günlerde Bursa’nın lezzetlerini keşfetmek ve yerel yönetimlere destek olmak amacıyla bir gezi düzenledi. Basın Konseyi ve Gastronomik Seyahat Acenteleri’nden oluşan heyet Bursa Turizmi Platformu işbirliğiyle ağırlanırken, bilinmeyen ve unutulmuş lezzetleri markalaştırmak adına önemli işbirliklerinin de adımları atılmış oldu. İncelemeler sonrası Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe ile gastronomi turizminde Bursa’nın önemi ve markalaşma adına gerekli yol haritası üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik. Boztepe, “Bursa dünyadaki sayılı gastronomik kentlerden biridir. Ancak üzerindeki tozun alınması gerekiyor” dedi.
#Bursaİlk hayali dünya çapında bir piyanist olmaktı... Yıllar geçti, çikolata fabrikası kurmayı düşlemeye başladı. Ve bugün... Ailesinin piyanisti, iş dünyasının önde gelen ismi. Aynı zamanda birçok sosyal sorumluluk projesinde aktif olarak yer alan, “İyi planlarsan her şeye zaman ayırabilirsin” diyen Demet Sabancı Çetindoğan’dan yüksek tempoya kısa bir mola vermesini rica ettim. Oturduk hayallerden dev projelere, Amerikan menülerine giren menemenden Sabancı soyadının ağırlığına her şeyi konuştuk. İşte o keyifli buluşmadan geri kalanlar...
#Tülay Demir