Paylaş
Turizm; ulusal ve uluslararası düzeyde kazandığı dev boyutlarla yatırımları ve iş hacmini geliştiren, gelir oluşturan, döviz sağlayan, istihdam alanları açan, sosyal ve kültürel hayatı etkileyen, önemli toplumsal ve insancıl fonksiyonları bir araya getiren önemli bir alan. Bu yüzden her yıl 15 Nisan ile 22 Nisan arası “Dünya Turizm Haftası” olarak kutlanıyor. Hafta boyunca gazeteler, dergiler, radyo ve televizyon turizmin önemini belirten yayınlar yapıyorlar.
Bilindiği gibi, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli ,11 ilimizde çok şiddetli etkileri olan deprem felaketinin uzun süreli destek süreci devam ediyor. Pazarlama sektörüne vizyon kazandırmak, sağlıklı büyümeyi sağlamak, sektör çalışanları arasında iletişim kurmak, hizmet kalitesin yükseltmek ve haksız rekabete karşı mücadele etmek amacı ile çalışan Pazarlama İletişimcileri Derneği (PİD), yaşanan felaketin ilk anından itibaren deprem bölgesindeydi. Hızla aksiyon alarak gerekli ihtiyaçların tespitini sağlayan Dernek; ihtiyaç tespiti sonrası bölge ve merkezler arasındaki destek koordinasyonlarına dahil olarak, üyeleriyle birlikte çalışmalarını başlattı. Halen, buradaki en önemli konunun “sürdürülebilirlik” olduğu bilinciyle sürdürüyor çalışmalarını.
Dernek Başkanı Elmas Özler Turizm Haftası vesilesiyle yayınladığı mesajda, deprem bölgelerinin yeniden kalkındırılmasına yönelik sürdürülebilir projeler için hepimizin çalışıp üstümüz düşen rolleri yerine getirmemiz gerektiğini dile getirdi. Pazarlama İletişimcileri Derneği olarak öncelikle bölgede yaraların sarılmasının gerektiğini düşündüklerini ve bu konuda katkı sunmaya çalıştıklarını ifade eden Özler; bu zorlu yolu tüm üyeleriyle birlik, beraberlik ve dayanışma ruhuyla yürüyebileceklerine dair inançlarının sonsuz olduğunu söyledi. Bunun, orta ve uzun vadede; kültürel dokunun yapısını koruyarak turizm faaliyetlerine yönelik kültür ve gastronomi rotalarının gözden geçirilmesi, yeni rotalar tasarlanması, bu alanlarda faaliyet gösteren işletmelerin finansmana erişimlerinin kolaylaştırılması ve bölgelerin tanıtım materyallerinin güncellenmesini içeren uzun bir yol olacağına değindi. Elmas Özler, bölgede yaşamın yeniden canlanmasının hepimize moral olacağının ancak bu yolda her birimize görev düştüğünün altını çizdi.
Ülkemiz, bilindiği gibi, turizm açısından muhteşem bir ülke. Her an dört mevsimin yaşandığı Türkiye, doğusuyla, batısıyla, kuzeyi ve güneyi ile cennet bir ülke. Örneğin; doğuda kayak yaparken, aynı anda Akdeniz ve Ege sahillerinde denize girilebiliyor. Karadeniz, yeşil doğası ile büyülüyor ziyaretçilerini. Coğrafi koşullarının güzelliği kadar ülkemiz insanlarının son derece sıcak kanlı, iyilik ve yardım sever oluşları da Türkiye’ yi cazip kılıyor turistlerin gözünde.
Deprem bölgesinde ise; turizm açısından oldukça önemli illerimiz yer alıyor. Pazarcık ve Elbistan merkezli 2 büyük deprem, aralarında Gaziantep’in de olduğu 11 ilde büyük yıkıma yol açtı. Binlerce binanın yerle bir olduğu kentlerde, binlerce kişi hayatını kaybetti. Deprem
bölgelerinde birçok tarihi alan da ya yıkıldı ya da hasar gördü. .Gaziantep ile özdeşleşen 'Çingene Kızı' mozaiği, Mars Heykeli ve Fırat Nehri kenarındaki kazılarda bulunan villa taban mozaiklerinin sergilendiği Zeugma Mozaik Müzesi'nde ise herhangi bir hasar görülmedi.
Müzedeki mozaikler, geç antik dönem kiliseleri ile erken Süryani ve Hristiyan ikonografisine ait örnekleri barındırırken, Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan, 2 bin 500 metrekarelik alanı kaplayan mozaiklerin yanı sıra yine Roma dönemine ait heykeller, sütunlar ve çeşmeler de zarar görmedi.
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, yaptığı açıklamada "Sosyal medyada yayılan gerçek dışı bilgiler sebebiyle bir kez daha paylaşıyorum. Deprem bölgesindeki tüm müzelerimizde eserlerimizin güvenliği için her türlü tedbir alınmıştır ve herhangi bir olumsuz durum bulunmamaktadır" dedi. Açıklamada Şanlıurfa Göbeklitepe ve Adıyaman Nemrut Dağı gibi Dünya Miras Alanları' nda da hiçbir olumsuzluğun tespit edilmediği bildirildi.
Dünya Miras Alanlarından Malatya Arslantepe’ de kerpiç duvarlardan hafif kaymaların ve geçici çatı örtüsünde yer yer çökmelerin olduğunun tespit edildiği ancak alanda ciddi hasar oluşmadığı ifade edilen açıklamada, Diyarbakır surlarının sınırlı bir bölümünde hafif, Diyarbakır Suriçi’ ndeki St. George Kilisesi'nin girişinde ise ufak çaplı dökülmeler bulunduğunun belirlendiği kaydedildi.
Tüm bunlar turizm açısından çok güzel haberler; ancak Hatay’ daki yıkım çok büyük ölçekli. Umarım şehri eski kimliğine kavuşturmak çok uzun sürmez.
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz günler dileğiyle…
Paylaş